H Χρύσα Αράπογλου, απαλλαγμένη από τις σκοτούρες του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσφέρει ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έργο. Το παρακολουθούμε και της βγάζουμε το καπέλο, αφού οι ερωτήσεις της είναι στοχευμένες και τεκμηριωμένες. Σου πάει η Βουλή Χρύσα!
Δείτε την ερώτησή της για το Μουσείο Ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης – ΠΑΣΟΚ
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Θέμα : «Αξιοποίηση και ανάδειξη του Μουσείου Ραδιοφώνου που δημιουργήθηκε και, με πενιχρά μέσα, λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη»
Η “Μακεδονική Φωνοθήκη - Φωνομουσείο” είναι αστικός μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη συλλογή, διατήρηση και έκθεση πάσης φύσεως υλικού, σχετικού άμεσα ή έμμεσα με τη φωνή και τον ήχο. Στα δέκα χρόνια της λειτουργίας του κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα μικρό Ραδιοφωνικό Μουσείο που από τον Δεκέμβριο του 2000 στεγάζεται σε προκατασκευασμένο κτίσμα που βρίσκεται σε χώρο εντός της ΔΕΘ. Το κτίσμα είναι 100 m² και περιλαμβάνει αυτή την στιγμή 900 εκθέματα, ανάμεσα στα οποία μερικά από τα μηχανήματα του ιδρυτή του Πρώτου ραδιοφώνου στα Βαλκάνια, αείμνηστου Χ. Τσιγγιρίδη. Επίσης, περιλαμβάνει παλαιό ραδιοφωνικό υλικό του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ (ΕΙΡ-ΥΕΝΕΔ), μηχανήματα του Στρατού, καθώς και μηχανήματα του θρυλικού ερασιτεχνικού σταθμού ΡΑΔΙΟ ΝΕΣΤΩΡ, ενώ αναμένονται ακόμη παλαιά μηχανήματα από την Αθήνα και μηχανήματα διαφόρων ερασιτεχνών συλλεκτών του ραδιοφώνου. Επιπρόσθετα, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, πλούσιο φωνητικό υλικό με δείγματα φωνών ανθρώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, το οποίο, θα εμπλουτίσει το site του Μουσείου στο internet, μαζί με την Ιστορία της Ραδιοφωνίας, που θα συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στους στόχους του εντάσσονται επίσης ο εμπλουτισμός του μουσειακού υλικού, σε μηχανήματα, η καταγραφή και παρουσίαση της συνολικής ιστορίας όλων των Ραδιοφωνικών Σταθμών της Θεσσαλονίκης, η επαναλειτουργία όσων μηχανημάτων δεν λειτουργούν πλέον και η καθημερινή λειτουργία του μουσείου για το κοινό, καθώς σήμερα ανοίγει μόνο κατόπιν προσυνεννόησης, στερούμενο υπαλληλικού προσωπικού.
Για να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν διατυπωθεί ως στόχοι, είναι αναγκαία, εκτός από το μεράκι των ανθρώπων του Διοικητικού Συμβουλίου και η τεχνικοοικονομική βοήθεια πολλών ακόμη φορέων και ιδιωτών καθώς το Μουσείο δεν διαθέτει πόρους, παρά μόνον τις εισφορές των μελών του και τις χορηγίες.
Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές: προθήκες κλειστές για τα μικροαντικείμενα, βάθρα στήριξης εκθεμάτων, γραμμή internet, έντυπο υλικό, υπολογιστές για το internet και τις multimedia παρουσιάσεις, εξωτερικές και εσωτερικές επιγραφές, έντυπο υλικό, κλιματισμός, μισθοδοσία υπαλλήλου κ.α. με κυριότερη αυτή της εξεύρεσης μόνιμης στέγης εντός της σημερινής ΔΕΘ, στο χώρο δηλαδή που, το 1926, ο Χρίστος Τσιγγιρίδης εγκατέστησε και λειτούργησε τον Πρώτο Ραδιοφωνικό Σταθμό των Βαλκανίων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάδειξη και αξιοποίηση αυτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας ιδιωτών με το σημαντικό έργο που παρουσίασαν στα δέκα χρόνια της προσπάθειάς τους (π.χ. Προγραμματική Σύμβαση Φωνοθήκης – ΕΡΤ – ΔΕΘ);
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21-10-2010
Χρύσα Αράπογλου
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης