14 Οκτ 2010

Στον αέρα το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Ερώτηση του Βουλευτή Θεόδωρου Καράογλου
Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), οι οποίες φτάνουν έως και τα 4 έτη. Περίπου 350 δικαιούχοι έχουν πεθάνει χωρίς να λάβουν το εφάπαξ, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι οι.....
 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων, αλλά και αποζημιώσεις. Η παραπάνω καθυστερήσεις ως προς την καταβολή του εφάπαξ, δημιουργούν δικαιώματα αποζημιώσεων.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο, καθώς το κύμα φυγής από το Δημόσιο φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία. Ο κίνδυνος να κηρύξει στάση πληρωμών το ΤΠΔΥ κατά το έτος 2011 είναι ορατός μετά τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα «τρύπα» που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο ΤΠΔΥ ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ και έτσι είναι αδύνατο να καταβληθούν τα εφάπαξ, αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση.

Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί του θέματος, καθώς αν δεν υπάρξει παρέμβαση και λύση, το έλλειμμα του ταμείου θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ τα προσεχή έτη. Σημειωτέον, ότι τα έσοδα του ΤΠΔΥ από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20%, ενώ το πρόβλημα θα οξυνθεί, αφού στα επόμενα 10 χρόνια εκτιμάται ότι θα φύγουν από τον δημόσιο τομέα 120.000 εργαζόμενοι.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να καταβληθεί άμεσα το εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη