18 Οκτ 2010

Τώρα τι να πει κανείς;;

Θυμάστε τον αγώνα μας για τα...
...Εκατομμύρια ευρώ το μήνα «χάνουν» οι πολίτες… από μια απλή ρύθμιση που δεν κάνουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας;;
Όχι μόνο δεν έγινε η ρύθμιση (άρα εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα εξακολουθούν να τα χάνουν οι Έλληνες πολίτες) αλλά την ίδια στιγμή...
... Ακυρώθηκαν πρόστιμα €83,3 εκατ. σε Vodafone και Εricsson...

... Για τυπικούς λόγους... ...

Η είδηση όπως μας την έστειλε φίλος (capital.gr)
Την ώρα που η Εισαγγελία Εφετών άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην διερεύνηση του μεγαλύτερου μεταπολιτευτικού σκανδάλου σε βάρος της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων, στη ζοφερή υπόθεση των υποκλοπών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωνε για τυπικούς λόγους τα πρόστιμα των συνολικά 83,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί από την ΑΔΑΕ στις φερόμενες ως εμπλεκόμενες εταιρείες Vodafone και Εricsson.

Λίγες μέρες μετά την απόφαση για εκ νέου έρευνα από ανακριτές αν διαπράχθηκε το κακούργημα της κατασκοπείας σε βάρος της χώρας, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο 1,5 χρόνο μετά (!!!) την κλειστή διάσκεψη για την υπόθεση δημοσίευσε την απόφασή του με την οποία κρίνει για τυπικούς λόγους παράνομη την απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 76 εκατομμυρίων ευρώ στην Vodafone.

Επίσης ακυρώνει και το πρόστιμο των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην Εricsson, η οποία ήταν προμηθευτής του λογισμικού της Vodafone, καθώς «δεν έλαβε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται, προκειμένου να προληφθούν και να αποτραπούν οι υποκλοπές» που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο όταν αποκαλύφθηκαν το 2006.

Για τυπικούς λόγους

Η ολομέλεια του Δικαστηρίου έστειλε πίσω στην ΑΔΑΕ τις υποθέσεις για να εκδοθούν νόμιμες αποφάσεις επιβολής προστίμων στις δύο εταιρείες. Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας οι αποφάσεις είναι παράνομες γιατί ελήφθησαν πίσω από κλειστές πόρτες, δηλαδή οι συνεδριάσεις του οργάνου δεν ήταν δημόσιες και ανοιχτές για το κοινό.

Η μομφή δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά συνολικά τη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής αφού με βάσει το ελληνικό σύνταγμα αλλά και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί «δίκαιης δίκης» έκριναν ότι ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ είναι παράνομος. Και αυτό γιατί «οι αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικουμένων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη».

Ανοίγει θέμα και με άλλες αποφάσεις;

Δικαστικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι δεν υπάρχει ζήτημα μη επιβολής προστίμου, αλλά ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί το ύψος του. Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που εσχάτως προσαρμόστηκε η ελληνική νομοθεσία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που δίδουν δικαίωμα ελέγχου των αποφάσεων ανεξάρτητων αρχών στο Συμβούλιο Επικρατείας, η απόφαση αυτή της Ολομέλειας αποτελεί δεδικασμένο και συνεπώς υπό το φάσμα της ακύρωσής τους βρίσκονται και άλλες αποφάσεις της Αρχής σε περίπτωση προσφυγής των ενδιαφερομένων στο ΣτΕ.

Τα σχόλια δικά σας.... .... ....
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη