6 Οκτ 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

(ΑΠΟΘΗΚΗ Δ΄, ΛΙΜΑΝΙ).



Κύριες και κύριοι,


Σας ευχαριστώ θερμά που είστε σήμερα εδώ, μαζί μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω τόσες πολλές προσωπικότητες της πόλης μας, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που μας κάνουν υπερήφανους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Ειλικρινά, μας τιμάτε ιδιαίτερα με την παρουσία σας.


Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια βασική παραδοχή, την οποία κανείς δεν αμφισβητεί,: η κρίση που βιώνουμε σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική.


Είναι πολύ ευρύτερη.


Όπως άλλωστε ευρύ είναι και το πλαίσιο που ορίζει την ταυτότητα, τον τρόπο που κάθε χώρα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της και τελικά υποχρεώνει και τους υπόλοιπους να την αντιληφθούν.


Για αυτό, η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, πέρα από τις διαπιστώσεις για το πώς φτάσαμε εδώ, μας θέτει πιεστικά το ερώτημα: «ποιοι είμαστε, ποιοι μπορούμε να γίνουμε».


Και η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε μόνο αυτό που περιγράφουν τα οικονομικά μεγέθη και οι αριθμοί με τους οποίους μεταφράζονται οι επιταγές του Μνημονίου.


Είμαστε και η ιστορία μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι σύγχρονοι δημιουργοί μας και πάνω από όλα οι ριζωμένες βαθιά αξίες της ελληνικότητας, που συνεχίζουν να αποτελούν τον πυρήνα όλων των σύγχρονων ρευμάτων της σκέψης, αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας.

Τον πυρήνα της παγκόσμιας πλέον παράδοσης, Σ' αυτήν, σήμερα, ανατρέχει, ο κόσμος στον οποίο ανήκουμε, προκειμένου να ξανασυνδεθεί με το πραγματικό νόημα της προόδου.


Αυτό λοιπόν το ειδικό βάρος που έχει η χώρα μας παγκοσμίως δεν πρέπει να το ξεχνάμε.


Είναι άλλωστε η δική μας πηγή αυτοπεποίθησης.


Όπως, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε μια ακόμη αλήθεια.

Ότι σε όποιο μέρος του κόσμου σήμερα υπάρχει παραγωγή πολιτισμού, οπουδήποτε ανθεί η δημιουργία, υπάρχουν θεσμοί και υποδομές που την υποστηρίζουν.


Δεν αναφέρομαι μόνο στις εθνικές πολιτικές.

Δεν είναι η στιγμή τώρα για αυτό.


Αναφέρομαι στις πολιτικές που ακολουθούν οι πραγματικές Μητροπόλεις του κόσμου, οι τοπικές κοινωνίες και η αυτοδιοίκησή τους.


Με όσους συνομιλώ όλο αυτό τον καιρό, με ανθρώπους που έφεραν θεαματικά αποτελέσματα στις πόλεις τους, με ειδικούς οι οποίοι υποστήριξαν τέτοια μεγάλα εγχειρήματα, μου γίνεται ακόμη πιο σαφές ότι πέρα από την κεντρική πολιτική και τους πόρους που κατευθύνονται στον πολιτισμό, το μοντέλο ανάπτυξης που προκρίνει κάθε πόλη για τον εαυτό της είναι καθοριστικής σημασίας.


Πόσο με άλλα λόγια αξιοποιεί η ίδια η πόλη τις δυνατότητες της και αθροίζει τις δυνάμεις της.

Πόσο συνδέει τον πολιτισμό με την καθημερινότητα των ανθρώπων της.

Πόσο στηρίζει σε αυτόν την τουριστική της προβολή, την επενδυτική της δυναμική και την γενικότερη οικονομική της ανάπτυξη.


Αυτά τα ερωτήματα επεξεργαστήκαμε με την «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη».


Αυτό που θέλουμε, αυτό για το οποίο είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε δεν είναι μόνο μια Θεσσαλονίκη που απλά κάνει κάποια βήματα και στον τομέα του πολιτισμού.

Θέλουμε αυτή η διάσταση να διαπερνά όλη τη ζωή της πόλης.


Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ζει όπως της αξίζει, μια πραγματικά πολιτισμένη καθημερινότητα.


Και αυτό συνεπάγεται μια νέα νοοτροπία, μια νέα αντίληψη.


Σε αυτή την αντίληψη φορέας πολιτισμού δεν είναι μόνο ο δημιουργός.

Είναι ο κάθε πολίτης.

Είναι ολόκληρη η Θεσσαλονίκη σε κάθε γειτονιά της.


Αυτή την πόλη θέλουμε. Μια Θεσσαλονίκη που όταν αναφέρεται στον πολιτισμό, στην ουσία αναφέρεται στη σχέση που έχουν οι πολίτες της με τον πολιτισμό.


Αυτή την πόλη σχεδιάζουμε. Την πόλη που όταν αναφέρεται στον πολιτισμό της, στην ουσία αναφέρεται στις δυνατότητες έκφρασης, στην καθημερινή επαφή με το «ωραίο», που έχουν οι πολίτες της.


Τη Θεσσαλονίκη που θυμάται γιατί έχει μνήμη.

Τη Θεσσαλονίκη που ανοίγεται στον κόσμο γιατί έχει γνώση.

Τη Θεσσαλονίκη που παραμένει ο εαυτός της γιατί εκφράζεται και παράγει.

Τη Θεσσαλονίκη που προσφέρει μια άλλη οπτική γιατί φτιάχνει το σχέδιο της με τα δικά της υλικά.


Για αυτό το σχέδιο επιτρέψτε μου να σας μιλήσω, δίνοντας επιγραμματικά τους άξονες της Στρατηγικής που θα ακολουθήσουμε, με στρατηγική πάντα ενταγμένη στο νέο Μοντέλο Διοίκησης, το οποίο ήδη παρουσιάσαμε.


Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στην ανάδειξη των αρχιτεκτονημάτων, των μνημείων και όλου του αρχαιολογικού κεφαλαίου που διαθέτουμε.

Όχι με την οπτική απλώς της συντήρησης, αλλά και της ένταξης του στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης.


Με δύο λέξεις: Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις

Αναδεικνύουμε τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία μας

Αναδεικνύουμε κτήρια και οικιστικά σύνολα των αρχών που έχουν χαρακτηριστεί από την πολιτεία ως διατηρητέα και έχουν αφεθεί στην τύχη τους στο Ιστορικό Κέντρο, στην Άνω Πόλη, σε κεντρικές οδούς (Βας. Ολγας, Δελφών κ.λ.π)


Φωτίζουμε όλα αυτά τα κτίρια, όπως και τα μνημεία και τις περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος.


Περισσότερο φως. Αυτό είναι το σύνθημα μας για την πόλη.

Και όχι μόνο περισσότερο φως, αλλά και περισσότερο πράσινο.


Σταδιακά προχωρούμε στην υπογειοποίηση:

των καλωδίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ

και των κάδων απορριμμάτων σε ευαίσθητες περιοχές εξαιρετικού κάλλους, σε περιοχές γύρω από μνημεία, μουσεία, εκκλησίες.


Παράλληλα προωθούμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των περιπάτων, φτιάχνουμε τη βυζαντινή πολιτιστική διαδρομή, για να ζει και να απολαμβάνει η Θεσσαλονίκη και οι επισκέπτες της αυτό που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.


Για να ζει την ιστορία της, την ουσία της μέσα στον χρόνο.


Και με αυτό το σκεπτικό προτείνουμε τη συνεργασία των Μουσείων της πόλης για την καθιέρωση ενιαίου οικονομικότερου εισιτηρίου πολλαπλών εισόδων. Αυτό είναι κάτι που θα το συνεννοηθούμε με το ΥΠ.ΠΟ .


Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στην υποστήριξη της συνέχειας αυτής της πολιτισμικής ουσίας. Στην έκφραση του καλλιτεχνικού DNA της Θεσσαλονίκης.

Όχι μόνο με την οπτική απλώς της διοργάνωσης εκδηλώσεων, αλλά με προτεραιότητα την αμφίδρομη σχέση των δημιουργών με τους πολίτες.


Μετατρέπουμε επιλεγμένους υπαίθριους χώρους σε χώρους ανοικτής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας (ζωγράφοι, γλύπτες κ.α.), στα πρότυπα της Μονμάρτης. Η πλατεία Ναυαρίνου, τα Λαδάδικα και άλλες περιοχές μέσα στην πόλη μεταμορφώνονται σε χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης, σε χώρους οργάνωσης εκδηλώσεων.



Διαθέτουμε το νέο Δημαρχείο, μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του, στους πολίτες και στους φορείς της πόλης για τη φιλοξενία εκδηλώσεων. Το Δημαρχείο γίνεται το σπίτι του Θεσσαλονικιού, όπου βρίσκουν στέγη νέοι καλλιτέχνες, νέα σχήματα, επτά ημέρες την εβδομάδα.


Για εμάς είναι κεντρική θέση ότι ο πολιτισμός ανήκει σε όλους. Είναι η απόλυτη συνδετική ουσία κάθε κοινωνίας, κάθε κοινότητας που δουλεύει για την πρόοδό της. Για αυτό όλοι πρέπει να μπορούν να καταλάβουν, να είναι κοινωνοί της συνέχειας.




Θεωρούμε πολύ σημαντικό να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις όλοι όσοι ζουν στην πόλη μας. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε και σεμινάρια εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για παλιννοστούντες και μετανάστες.


Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στους διαμόρφωση νέων όρων για την αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου μέσα από θεσμούς



Ειδικά αυτή η παράμετρος έχει τεράστια σύνδεση με το γενικότερο σχεδιασμό για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως «ονομασία προέλευσης». Για την τουριστική της ανάπτυξη και την τόνωση της αγοράς.


Εντάσσουμε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, και τα Δημήτρια, με προτεραιότητα και σ’ αυτή τη λογική. Είναι ο νέος τρόπος σκέψης για να ζούμε και να αξιοποιούμε τον πολιτισμό στην πόλη μας.


Δημιουργούμε Μουσείο Ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης. Εκεί τοποθετούμε σε ειδικό χώρο, εγκατάσταση Virtual Reality που θα αφορά στην ιστορία της πόλης, έτσι ώστε πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να αποκτούν μια ολοκληρωμένη αντίληψη του παρελθόντος μας με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, στα πρότυπα του Skyride της Νέας Υόρκης.


Διεκδικούμε το κτίριο του παλιού τελωνείου στο λιμάνι για την αξιοποίηση του, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.


Τοποθετούμε δημοτικά infokiosks αρχικά σε όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς και μνημειακούς χώρους, καθώς και στις πύλες εισόδου της Θεσσαλονίκης, στο αεροδρόμιο, το λιμάνι, το σιδηροδρομικό σταθμό και τα ΚΤΕΛ.


Ιδρύουμε Μουσείο Τύπου, κάτι που λείπει από τη χώρα μας και συνεργαζόμαστε με τις Ενώσεις συντακτών για αυτό.


Δημιουργούμε Δίκτυο Μουσείων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για ανταλλαγές εκθέσεων, τεχνογνωσίας και ενίσχυση του μητροπολιτικού ρόλου της πόλης στον χώρο του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή μας.


Αναδεικνύουμε την Αγιορειτική Εστία, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός προσέλκυσης θρησκευτικού τουρισμού.


Καθιερώνουμε Βραβείο "Κύριλλος και Μεθόδιος" για λογοτέχνες – Μουσικούς –Δημοσιογράφους - Μελετητές, που προάγουν την ειρήνη και τον πολιτισμό στην Ανατολική Ευρώπη.


Διοργανώνουμε το "Allo Festival - Άλλο Φεστιβάλ". Ένα ανοιχτό, εναλλακτικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή των νέων καλλιτεχνών, μουσικά σχήματα, performers, καλλιτέχνες και ομάδες κάθε είδους τέχνης και graffiti, ακόμα, , που θα παρουσιάζουν την δουλειά τους σε δημοτικούς χώρους, με επίκεντρο την Νέα Παραλία και το νέο Δημαρχείο.


Καθιερώνουμε το «Φεστιβάλ Δρόμου», των Δημητρίων επιλέγοντας κάθε χρόνο διαφορετικά σημεία της πόλης με σκοπό την ανάδειξη των περιοχών με ιδιαίτερο χαρακτήρα.


Καθιερώνουμε τα βραβεία Πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών "Αριστοτέλης", με τα οποία θα τιμώνται πολίτες της Θεσσαλονίκης που διακρίνονται στον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό


Διοργανώνουμε φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορών με τη συμμετοχή των 400 περίπου συλλόγων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και δημιουργούμε Ακαδημία Παραδοσιακών Χορών και.


Στηριζόμαστε ιδιαίτερα και αξιοποιούμε το εθελοντικό κίνημα για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων στον τομέα του πολιτισμού. Μην ξεχνάτε ότι στην ομάδα μας, την Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη, μετράμε ήδη μερικές εκατοντάδες εθελοντές.




Κυρίες και κύριοι,


Είναι προφανές ότι όλα αυτά που πρέπει να γίνουν απαιτούν έναν πλήρη σχεδιασμό, ώστε οι ιδέες να γίνουν πράξεις.


Απαιτούν ένα νέο συντονισμό ολόκληρης της πόλης.

Απαιτούν καλύτερη οργάνωση.


Χωρίς αυτή, είναι προφανές ότι δεν θα καταφέρουμε να δώσουμε στο εγχείρημα την δυναμική και την ζωντάνια που έχει η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και η σωστή εξυπηρέτηση των επισκεπτών.


Ειδικά στην καλλιτεχνική δημιουργία η συμμετοχή είναι απολύτως αναγκαίος παράγοντας.


Αυτός ο διάλογος, - επιτρέψτε μου να τον πω έτσι- των δημιουργών με την πόλη μπορεί να γίνει ευρύτερος με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών.


Στο πλαίσιο αυτό:

Προχωρούμε σε Ηλεκτρονική Καταγραφή όλου του καλλιτεχνικού δυναμικού και των χώρων πολιτισμού της πόλης και στην ανάρτησή τους σε ειδική ιστοσελίδα.

Δημιουργούμε ηλεκτρονικό κατάλογο με τις εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που διοργανώνονται κάθε μέρα σε όλη την πόλη, από όλους τους φορείς και από τους ιδιώτες, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος μέσω του διαδικτύου, μέσω αυτοματοποιημένης τηλεφωνικής γραμμής.


Εγκαθιστούμε νέες αναλυτικότερες σημάνσεις στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για την ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών.


Και κάτι ακόμη στο οποίο θέλουμε να επιμείνουμε.


Στις δράσεις που αφορούν στους νέους ανθρώπους.


Σε αυτούς που είναι πιο πολύ από όλους κοντά στην συνεχή αναθεώρηση που χρειάζεται η δημιουργία για να ανθήσει.

Σε αυτούς που είναι οι πολίτες του αύριο.

Η Θεσσαλονίκη του αύριο.


Από την επόμενη κιόλας μέρα

Ενισχύουμε τις δράσεις του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης.


Συνεργαζόμαστε με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης κι ενισχύουμε πολιτιστικούς θεσμούς και πρωτοβουλίες.


Όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, βάζουμε στην καθημερινότητα της νέας γενιάς την Κάρτα Νέων ώστε να έχουν τα παιδιά μας, εκτός από την παροχή εκπτώσεων στην αγορά της πόλης και προνομιακή πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.




Αγαπητοί φίλοι,


Η δύναμη που έχει η πόλη μας είναι σίγουρο ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα.


Γιατί είναι η δύναμη που έχει η ιστορία μας και οι πνευματικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης.


Γιατί είναι η δύναμη που προκύπτει όταν δουλεύεις οργανωμένα και αντιμετωπίζεις όχι μόνο τον πολιτισμό ως ζήτημα καθημερινότητας, αλλά και την καθημερινότητα ως ζήτημα πολιτισμού.


Και κυρίως όταν διεκδικείς.

Όταν διεκδικείς για τον πολιτισμό με τον πολιτισμό.


Αυτό θέλουμε.


Να αποτελούν μέσο πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων αυτά που οι ίδιοι κατακτούμε.

Να είμαστε ένα βήμα μπροστά.


Αυτό θα μας κάνει ακόμη πιο αποτελεσματικούς όταν θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα -το τονίζω αυτό- κάθε δυνατότητα στις διεκδικήσεις μας.


Διεκδικήσεις, ώστε:


Να ιδρυθεί επιτέλους Παράρτημα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη. Με έδρα τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης που θα επιλαμβάνεται των σχετικών υποθέσεων άμεσα και για τις τρεις περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης).


Να επιταχύνει το Υπουργείο Πολιτισμού τις αρχαιολογικές ανασκαφές στα έργα του Μετρό και σε άλλα σημεία της πόλης αλλά και για να προχωρήσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανάπλασης σε όσα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να παρέμβει ο Δήμος. Ας μην ξεχνούμε το ζοφερό παράδειγμα της πλατείας Διοικητηρίου.


Στο σχεδιασμό μας είναι και η αξιοποίηση του χώρου του Α’ προβλήτα του λιμανιού για να λειτουργεί ως νησίδα πολιτισμού όλο το χρόνο, σε συνδυασμό μάλιστα με την αναβάθμιση της περιοχής των Λαδάδικων.


Και θέλω να υπογραμμίσω σ’ αυτό το σημείο κάτι πολύ σημαντικό.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παίρνουν από την πόλη μας πολιτιστικούς θεσμούς που άνθησαν εδώ, όπως ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου που έφυγε από την πόλη μας για την Αθήνα, αλλά και να μαραζώνουν θεσμοί που γεννήθηκαν εδώ όπως το Φεστιβάλ Τραγουδιού.

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ και στη Δημοτική μας Τηλεόραση.

Εμείς θα προωθήσουμε την ολοκληρωτική αλλαγή της «εικόνας» της TV 100 ως πυλώνα πολιτισμού, πάντα με πλήρη σεβασμό στο κοινό και, υπογραμμίζω, και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων της. Στην προσπάθεια μας αυτή θα καλέσουμε να συμμετέχουν όλες οι πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι έτοιμη.


Πρέπει να είναι έτοιμη κάθε στιγμή για να αντιστέκεται στις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην ποιότητα της ζωής και των δικαιωμάτων των πολιτών.


Πρέπει να είναι έτοιμη να απαντά με πράξεις ανάπτυξης και δημιουργίας σε όσους σήμερα βρίσκουν ευκαιρία να αμφισβητήσουν την ιστορία και τη δυναμική της.


Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναδείξουμε το 2012, εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης μας, το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Να βάλουμε την αυτοπεποίθηση, εκεί που μέχρι σήμερα βλέπαμε τη μιζέρια.


Αυτή τη Θεσσαλονίκη θα γιορτάσουμε το 2012.

Με τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες της πόλης


Με τον σωστό συντονισμό των φορέων που έχουμε.

Με την αξιοποίηση του δικτύου των περίπου 40 αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη και το δίκτυο των μεγάλων Βαλκανικών πόλεων.


Φίλες και φίλοι,

Με το σχέδιο μας η πόλη αποκτά μια νέα διάσταση,


Στηρίζεται πραγματικά στις δυνάμεις που έχει.


Επενδύει στον πολιτισμό.


Δίνουμε νέο νόημα στη σχέση του με την πόλη,

στη σημασία του για την πόλη.


Ο πολιτισμός έχει πλέον ανταποδοτική αξία. Γίνεται κοινωνικό κεφάλαιο.


Τον αναδεικνύουμε ως το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ως το βαρύ μας χαρτί.


Φτιάχνουμε τη Θεσσαλονίκη ένα πραγματικό Ανοιχτό Μουσείο και παράλληλα βάζουμε τον Τουρισμό σε πρώτο πλάνο.


Πολιτισμός και Τουρισμός γίνονται πυλώνες για την οικονομική ανασύνταξη της πόλης μας.


Μιλήσαμε, ήδη, για την αντιδημαρχία Τουρισμού.


Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας και τους αντίστοιχους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς προωθούμε ένα οργανωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.


Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τη δυνατότητα της πόλης να αποτελέσει προορισμό city break.


Αναδεικνύουμε το Λιμάνι σε σταθμό αφετηρίας κρουαζιέρας με αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού και των αντίστοιχων υποδομών.


Συνεργαζόμαστε με τον Εμπορικό Σύλλογο και τα επιμελητήρια για την ανάδειξη της πόλης σε διεθνές κέντρο αγορών.


Δημιουργούμε το θεσμό του “Επίτιμου Πρεσβευτή” της Θεσσαλονίκης, με την ενεργοποίηση “επιφανών” Θεσσαλονικέων που κατοικούν στο εξωτερικό και σε άλλες πόλεις, προκειμένου να προωθούν τα συμφέροντα και την προβολή της Θεσσαλονίκης.


Έχουμε πολλούς ανθρώπους που μας κάνουν περήφανους εντός και εκτός συνόρων.

Έχουμε σήμερα μαζί μας έναν από αυτούς, τον Χρήστο Γαλιλαία.


Αυτά τα πρόσωπα μαζί με όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης μας, είναι η δύναμή μας.


Όλοι μαζί, δουλεύοντας ως μια ομάδα, μια ομάδα δημιουργίας, τοποθετούμε τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων.


Φίλες και Φίλοι,

Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε.

Για τη Θεσσαλονίκη που δεν ξεχνάει ποτέ την δύναμη που έχει στην καρδιά της και παράλληλα μπορεί να την εκπέμπει σε όλο τον κόσμο…

Για τη Θεσσαλονίκη που είναι και εθνική και κοσμοπολίτισσα…

Για τη Θεσσαλονίκη που ζει την πολιτισμένη ζωή που της αξίζει…

Για μια περήφανη Θεσσαλονίκη

Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε


Σας ευχαριστώ πολύ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη