«Βαλτώνει» η Ολυμπιακή κληρονομιά
Την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του κτιριακού συγκροτήματος του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, τη μετασκευή και λειτουργία του ως συνεδριακό κέντρο προανήγγειλε προχθές ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, και εύλογα η αγορά "θυμήθηκε" την τύχη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του 2004, κάποιες εκ των οποίων παραμένουν αναξιοποίητες, ιδίως στο παραλιακό μέτωπο, έχουν "βαλτώσει", με συνέπεια να μην προχωρούν projects απαραίτητα για την ανάπτυξη αλλά και να έχει σταματήσει η καταβολή μισθωμάτων από τους ιδιώτες προς την "Ολυμπιακά Ακίνητα", στερώντας έτσι από τα δημόσια ταμεία πολύτιμα έσοδα.
Πέραν αυτής της αναφοράς του υπουργού Πολιτισμού, το εν λόγω θέμα επανήλθε στο "τραπέζι" μετά τις εξελίξεις γύρω από το Ελληνικό, που επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα των ολυμπιακών υποδομών μια και στο πρώην Αεροδρόμιο υπάρχει το Kανόε-καγιάκ σλάλομ, αλλά και η κοντινή μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Και σίγουρα, είναι δυσάρεστο η ολυμπιακή κληρονομιά της Αθήνας να πληρώνει την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η μετέπειτα διαχείρισή της, να χάνονται έσοδα, να μένουν οι εγκαταστάσεις αναξιοποίητες 6 χρόνια μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω ελλείψεων σε μελέτες, καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών και νομοθετικών ρυθμίσεων.
Τι συμβαίνει όμως με το θέμα της περίφημης αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων; Ξεκινώντας από το κτιριακό συγκρότημα του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, στην έκταση των περίπου 160 στρεμμάτων κυριαρχεί το κτίριο των 11.600 τετραγωνικών που εδώ και έξι χρόνια προβλέπεται να διαμορφωθεί σε συνεδριακό κέντρο. Οι δύο χωριστοί διαγωνισμοί, ένας για τη διαμόρφωση και ένας για την εκεμτάλλευση, σέρνονται από χρόνια. Πριν από μερικούς μήνες ακυρώθηκαν και πλέον αναμένεται να προκηρυχθεί νέος, που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες. Τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Μια άλλη… πονεμένη ιστορία είναι η περίπτωση του Κανόε - καγιάκ σλάλομ στο Ελληνικό, όπου η νομοθετική ρύθμιση σημείωσε μεγάλες καθυστερήσεις. Το γήπεδο κανόε - καγιάκ σλάλομ μισθώθηκε σε κοινοπραξία (J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Βιοτέρ κ.λπ.) τον Μάιο του 2007, με σκοπό να μετατραπεί σε υδροπάρκο με εμπορικές χρήσεις. Το ετήσιο μίσθωμα ορίστηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως και η κοινοπραξία κατέβαλε κανονικά το μίσθωμα σχεδόν για 1 χρόνο αλλά μετά σταμάτησε, λόγω εμπλοκής στην έκδοση αδειών (περιβαλλοντικών, οικοδομικής).
Η κοινοπραξία προσέφυγε σε διαδικασία διαιτησίας αξιώνοντας αποζημίωση 7 εκατ. ευρώ, εσχάτως κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι προωθείται… απεμπλοκή του project, αλλά και πάλι μάλλον χρειάζονται βήματα προόδου.
Αναφορικά με το γήπεδο του Beach Volley, μισθώθηκε την άνοιξη του 2007 προς 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι εγκαταστάσεις αφορούν ζώνη 130 στρεμμάτων. Η σύμβαση έχει υπογραφεί από το 2007, αλλά εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε η καταβολή των μισθωμάτων γιατί εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2008 εκδόθηκε άδεια λειτουργίας για αθλητικές και εμπορικές χρήσεις, ενώ δύο μήνες αργότερα υποβλήθηκε για έγκριση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία έκτοτε εκκρεμεί Ο ιδιώτης μάλιστα διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο ύψους 6-7 εκατ. ευρώ.
Το μέλλον των 425 στρεμμάτων στο Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, που έχει μισθωθεί από την εταιρεία Σείριος, θυγατρική της Παρνασσός, περνά από τις δικαστικές αίθουσες, όπου εκκρεμεί μια προσφυγή του Δήμου Ελληνικού και το αποτέλεσμα μιας διαιτησίας στην οποία προσέφυγε ο εκμισθωτής. Η σύμβαση για την αξιοποίηση της μαρίνας (το μόνο που λειτουργεί) και την ανάπτυξη επενδύσεων (ξενοδοχεία, εμπορικές και αθλητικές χρήσεις κ.λπ. ύψους 150 εκατ. ευρώ) υπογράφηκε το 2007 και προβλέπει ετήσια μισθώματα της τάξης των 14,5 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια και τη συνέχεια ο μισθωτής σταμάτησε. Για τη συγκεκριμένη επένδυση έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά δεν προχώρησε η έκδοση οικοδομικής άδειας, που αφορά τη δόμηση 60.000 τετραγωνικών. Τώρα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς η έκταση που έχει μισθωθεί φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών από το Κατάρ. Μέσα στο 2010 ο μισθωτής προσέφυγε στη διαδικασία διαιτησίας, η οποία καθυστέρησε να ξεκινήσει, αλλά τώρα οι δύο πλευρές, μισθωτής και Ολυμπιακά Ακίνητα, περιμένουν να βγει το πόρισμα.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου | http://www.axiaplus.gr/