Στην κοινή διαπίστωση ότι η ενεργοποίηση των πολιτών είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αναστηθεί ο πολιτισμός της καθημερινότητας στη Θεσσαλονίκη κατέληξαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η Ευρωβουλευτής Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, που στη χθεσινή τους συνάντηση συζήτησαν τους πιθανούς τρόπους...
αναζωογόνησης και τόνωσης της πολιτιστικής αλλά και οικονομικής ζωής της πόλης με φρέσκιες ιδέες και νέες δραστηριότητες.
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει και πάλι Κοσμόπολη», συμφώνησαν ο κ. Μπουτάρης και η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθ. Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ.
Απόλυτη σύμπτωση απόψεων υπήρξε στο ότι θα πρέπει να αναδειχθούν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, και ιδιαίτερα η πλούσια βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης (έως τώρα αναξιοποίητο και ελλιπώς προβεβλημένο) για τουρίστες αλλά ακόμη και για ερευνητές και ομόθρησκους Ορθόδοξους Χριστιανούς άλλων χωρών.
Ο κ. Μπουτάρης ανέπτυξε τις σκέψεις της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, ενώ η κα. Παλιαδέλη πρόσθεσε ότι σε αυτό το πνεύμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί και ο θεσμός των αδελφοποιήσεων με άλλες πόλεις, μέσα και από τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού και τέχνης.
Η Ευρωβουλευτής αναγνώρισε ότι η Ε.Ε. δεν διαθέτει σημαντικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό της για τον Πολιτισμό, αλλά τόνισε ότι μπορούν να εξασφαλισθούν χρηματοδοτήσεις για τον πολιτιστικό τουρισμό, κάτι που η Θεσσαλονίκη , με τον μνημειακό πλούτο που διαθέτει, μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί προς όφελος της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής της πόλης. Ως παράδειγμα προέβαλε το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου η Θεσσαλονίκη μαζί με άλλες πόλεις θα μπορούσε να συμμετάσχει από κοινού σε ένα πρότζεκτ, με θέμα «Τα λιμάνια της Μεσογείου».
Τέλος, η κ. Παλιαδέλη αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης). Για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού, αλλά και υπό την οπτική της ανάπτυξης της κοσμοπολίτικης εικόνας της Θεσσαλονίκης, η Ευρωβουλευτής πρότεινε την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Σχολείου. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η παραχώρηση ενός χώρου/γραφείου του οργανισμού στο κέντρο της πόλης για την εξοικείωση των πολιτών με το έργο του οργανισμού. Μάλιστα, πρότεινε στον κ. Μπουτάρη ένας τέτοιος χώρος να παραχωρηθεί από το Δήμο.