Του Στράτου Σιμόπουλου
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ακούμε από κάποιους υποψηφίους, αλλά και ορισμένους άλλους πολιτικούς ή τοπικούς παράγοντες, «εκκλήσεις» προς τους ψηφοφόρους
«να ανατραπεί το αυτοδιοικητικό κατεστημένο της πόλης».
Ουσιαστικά πρόκειται για ... αρκετούς από όσους μηδενίζουν το σημαντικό έργο το οποίο επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αγνοώντας την έναρξη της κατασκευής του Μετρό, θεσμούς όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τη Ζώνη Καινοτομίας και δεν βλέπουν τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στην πόλη και τα έργα στον τομέα της σχολικής στέγης, ενώ δεν θεωρούν σημαντικό ένας Δήμαρχος ή Νομάρχης να διεκδικεί προς πάσα κατεύθυνση με πείσμα και αποφασιστικότητα.
Πρόκειται επίσης και για εκείνους, που ρίχνουν στην πυρά το «νέο πατριωτισμό» και όσους μιλάνε (πού; στη Θεσσαλονίκη!) για αξίες ακατάλυτες, πάνω στις οποίες σφυρηλατήθηκε ο ελληνισμός. Και πράττουν έτσι στο όνομα ενός δήθεν «κοσμοπολιτισμού», λησμονώντας ότι ο Ελληνισμός ήταν και είναι κοσμοπολίτης από τη φύση του και ότι η λεγόμενη Ελληνικότητα και οι περικλειόμενες σε αυτήν αξίες αποτελούν σημαντικά εφόδια μέσα στη σημερινή πολυπλοκότητα της παγκοσμιοποίησης.
Επιπρόσθετα επίσης οι προαναφερόμενοι βλέπουν την πολιτική με όρους επικοινωνιακούς και στο όνομα μιας δήθεν «αντισυμβατικότητας» θεωρούν «προοδευτικό» να δοθεί σε οδό της πόλης το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά «οπισθοδρομικό» να ανήκει κάποιος στους οπαδούς της ανάσχεσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Υπάρχουν ακόμα υποψήφιοι που θεωρούν «αγωνιστική στάση» τον εξευτελισμό της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου από διάφορες μειοψηφίες και «νεοφιλελευθερισμό» να μιλά κανείς για την υγιή επιχειρηματικότητα. Που χαϊδεύουν όσους αποκλείουν δρόμους, ενώ πετροβολούν όσους ανησυχούν για την υποβάθμιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τα «μπλόκα» και την «επαναστατική γυμναστική»… Που υπερασπίζονται το εξοντωτικό μνημόνιο και τα συνοδεύοντα αυτό μέτρα και ταυτόχρονα λοιδορούν όσους προτείνουν ολοκληρωμένες λύσεις για ταχύτερη δυνατή έξοδο της Ελλάδας από τη μέγγενη του ΔΝΤ. Και όλα αυτά, βέβαια, πάντα με την… αβάντα ορισμένων ελίτ και κάποιων άλλων που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροδεξιοί»…
Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Στη νέα εποχή χρειάζεται, με συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεών τους, αρχικά να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό μαρασμό και την έλλειψη αναπτυξιακού οράματος και στη συνέχεια, μετά την υποχώρηση της διεθνούς κρίσης, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που φέρνουν οι νέοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και το υπό διαμόρφωση οικονομικό περιβάλλον στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο τόπος μας ζητά επιτέλους μακροχρόνιο σχεδιασμό, ορθή στρατηγική για την επίτευξη των στόχων και ένα ισχυρό συντονιστικό κέντρο, ικανό να προωθήσει, να εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες και να ανοίξει νέους ορίζοντες.
Για να επιτευχθούν αυτά, όσοι θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση (Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Δήμαρχος στον κεντρικό, αλλά και τους άλλους Δήμους) πρέπει να έχουν όχι μόνο επικοινωνιακά χαρίσματα, αλλά να είναι γνώστες του αντικειμένου τους, να διαθέτουν διεκδικητικότητα, να είναι άνθρωποι της ουσίας, της πράξης, του αποτελέσματος, και να στηρίζονται στον προγραμματισμό, τους άξιους συνεργάτες και τη σκληρή δουλειά. Αλίμονο, αν αντί αυτών των κριτηρίων, στις 7 Νοεμβρίου κυριαρχήσουν το λάιφ στάιλ, η πασαρέλα, τα όμορφα λόγια και πρόσωπα και όσοι υπόσχονται εικονικές πραγματικότητες, σαν αυτές που μας πλάσαραν και αυτό το φθινόπωρο ο κ. Ρέππας, η κ. Μπιρμπίλη και άλλα κυβερνητικά στελέχη…
Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε τι θα ψηφίσουμε, ειδικά όσοι από εμάς ανήκουμε σε κάποια διαστρωμάτωση της αστικής τάξης, ας έχουμε όλα τα προηγούμενα κατά νου και ας γνωρίζουμε ότι η αισθητική προσέγγιση προβλημάτων, θέσεων και προσώπων μπορεί αρκετές φορές να μας αποπροσανατολίζει από την ουσία και τα πραγματικά διακυβεύματα.
Δημοσίευση: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (10-10-2010)