Μία εκπομπή για την κρίση με εξοργιστικά περιστατικά…
Γράφει για ta xalia ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης
Πρόκειται για ένα μεγάλο ρεπορτάζ με πραγματικά… εξοργιστικό περιεχόμενο… Αναφέρομαι στην εκπομπή μου, το «Δήμα Δωρεάν», που θα προβληθεί αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ. από την TV-100 και αφορά την οικονομική κρίση αλλά από μία διαφορετική σκοπιά…
Λέμε δηλαδή το εξής: Τώρα που έχουμε την κρίση δεν πρέπει να...
διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα μας βοηθήσουν να την υπερβούμε; Ασφαλώς ναι… Έλα που όμως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα μεγαλύτερα εμπόδια τα βάζει το κράτος. Ελλάδα, εναντίον Ελλάδας λοιπόν…
Βρήκαμε και παρουσιάζουμε… απίθανες περιπτώσεις στις οποίες επιχειρηματίες αλλά και δημόσιοι φορείς βρήκαν μπροστά τους ανυπέρβλητα εμπόδια από την γραφειοκρατία και τη διαφθορά, ενώ ήθελαν να κάνουν επενδύσεις, τα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα. Όπως αυτή, μίας βιομηχανίας, ο ιδιοκτήτης της οποίας σπατάλησε δύο ολόκληρα χρόνια για να πάρει την άδεια λειτουργίας εργοστασίου αλλά όταν ήταν έτοιμος να αρχίσει την ανέγερση, ο τοπικός δήμος τον σταμάτησε επειδή η συγκεκριμένη χρήση δεν προβλεπόταν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο! Υπάρχουν ακόμη τα παραδείγματα εξαγωγέων που καθυστερούν τα φορτία τους επειδή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι καθυστερούν ή αρνούνται να τα ελέγξουν! Δήμαρχος καταγγέλλει ότι διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας του σταμάτησε την ανέγερση σχολείου επί εννέα μήνες επειδή δεν της άρεσε το… σοβατεπί. Θα δείτε πολλά τέτοια εξοργιστικά… Όσο για την οικοδομή, την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας; Δεκα-επτά χρόνια για την έγκριση μίας επέκτασης σχεδίου πόλεως, τα περισσότερα από τα οποία περνούν με ανούσιες ή περιττές διαδικασίες.
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί επιχειρηματίες αλλά και πολίτες, βλέποντας την εκπομπή, θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στο πρόσωπο των συνεντευξιαζόμενων καθώς η γραφειοκρατία και η πολυνομία ταλαιπωρεί κάθε ελληνική δραστηριότητα…
Δυο ελληνοαμερικανοί πανεπιστημιακοί καθηγητές μιλούν για την ελληνική κρίση. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής και πρώην πολιτειακός υπουργός οικονομικών του Μέριλαντ Άρης Μελισσαράτος, που δίνει τη δική του άποψη για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, που δε θα ακουστεί και τόσο οικεία στην Ελλάδα και ο Νίκος Μεζίτης, καθηγητής του Κολούμπια προτείνει τη φόρμουλα διάσωσης της Ελλάδας, που είναι το γνωστό «επιστροφή στις ρίζες»…
Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΑΔΕΔΥ δίνουν τη δική τους άποψη, όπως και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων σε μία παράθεση θέσεων, που νομίζω μέσα σε αυτή τη συγκυρία της κρίσης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.