10 Οκτ 2010

Με το βλέμμα στην πόλη

Γράφει ο Θανάσης Παππάς,
αρχιτέκτονας, πρόεδρος μόνιμης επιτροπής αρχιτεκτονικού έργου ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, στο Γ’ Διαμέρισμα, με τον Γιάννη Μπουτάρη και την ‘’Πρωτοβουλία Πολιτών’’

Η αναγκαιότητα να αλλάξει πρόσωπο η πόλη είναι επιτακτική.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, ως παράταξη, βυθισμένη στην εσωστρέφεια, στην αναποτελεσματικότητα και στις συνέπειες της...
 κακοδιαχείρισης, καθίσταται ακατάλληλη να ηγηθεί πρωτοβουλιών για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον η στενή κομματική εξάρτηση της δημοτικής αρχής αποδείχθηκε σημαντική τροχοπέδη στην πρόοδο της πόλης.
Η απουσία στρατηγικού σχεδίου για την αναβάθμιση της πόλης και συναινετικών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της , η συνεχόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αστικού και πολιτισμικού πρέπει να αντιμετωπισθούν τώρα.

Οι Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για την αναστροφή της αρνητικής πορείας.

Η Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα πρέπει να αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και δυναμισμό. Να βαδίσει με νέα και συλλογικά σχήματα διοίκησης που θα κινητοποιούν και θα εμπνέουν όλους τους πολίτες.

Στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης η Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα καλείται να εξασφαλίσει με γρήγορους ρυθμούς τις κατάλληλες υποδομές ώστε να λειτουργήσει ως οικονομικό, διοικητικό και πολιτισμικό κέντρο, κόμβος υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, εμπορίου και καινοτομίας, μεγάλων συγκοινωνιακών κι επικοινωνιακών δικτύων .

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης των μεγάλων θεμάτων, με επανασχεδιασμό προτεραιοτήτων για την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή



Με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα της μητροπολιτικής περιοχής θα τεθούν στο επίκεντρο, αφού η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου θα μπορούσε να γίνει μοχλός για την κοινωνική κι οικονομική ανάπτυξη των πολιτών, της ίδιας της πόλης. Εργαλείο για την υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την αναπτυξιακή ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, είναι η αγαστή συνεργασία του Δήμου με τους Φορείς και τα Επιμελητήρια.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της, γυρίζοντας σελίδα.

Όταν λέμε ότι χρειάζονται συνδυαστικές αναπτύξεις για τον μητροπολιτικό χώρο, με στόχο ένα νέο ρυθμιστικό - πολεοδομικό σχέδιο (master-plan) εννοούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να επισπεύσουμε στηριζόμενοι στην συλλογική μας εμπειρία και βλέποντας τη διαδρομή. Τώρα χρειάζονται ρεαλιστικές και καινοτόμες ιδέες και σύγχρονος/ αειφορικός αστικός ανασχεδιασμός. Ευέλικτος-ανανεωμένος με προσανατολισμό στις αστικές αναπλάσεις που θα αποτελέσουν τον ιμάντα για τον μετασχηματισμό της μητροπολιτικής περιοχής.

Οι χωροθετήσεις και οι σχεδιασμοί πρέπει να εξετάζονται στο πλαίσιο μιας “μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης” και όχι κατά το δοκούν ανά φορέα, ανά ΟΤΑ.

Η περιοχή των κεραμείων Αλλατίνη, οι μεγάλες δημόσιες εκτάσεις των Λαχανόκηπων και δυτικής Θεσσαλονίκης με το δυτικό τόξο, η απόδοση κι αξιοποίηση των στρατοπέδων αποτελούν το προνομιακό πεδίο ώστε να εξελιχθεί ένας ευρείας έκτασης υλοποιήσιμος σχεδιασμός με χαρακτηριστικά αστικής και κοινωνικής συνοχής.

Η αξιοποίηση επίσης της δημόσιας γης, με τη θεσμοθέτηση ‘’τράπεζας γης’’, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάπτυξη της περιαστικής περιοχής και για την υλοποίηση προγραμμάτων στις πυκνοδομημένες περιοχές.

Η ανάπλαση της κεντρικής περιοχής της ΔΕΘ, σε συνάρτηση με την δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου, ο ανασχεδιασμός της θαλάσσιας ζώνης, η βελτίωση της αστικής κινητικότητας και της εικόνας της πόλης πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα και κατά προτεραιότητα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθεια μας στην άμεση αξιοποίηση των βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης που μπορούν να αποτελέσουν την ουσία της αναγέννησης της και συγχρόνως τους πυλώνες της οικονομικής της ανάπτυξης:

το Λιμάνι, η Διεθνής Έκθεση, τα δυο Πανεπιστήμια, η Ζώνη Καινοτομίας και ο Πολιτισμός.


Αυτοί είναι οι άξονες που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με το παρελθόν της και την προσανατολίζουν στο μέλλον της. Αυτοί είναι οι τομείς που πρέπει να αναδειχθούν σε στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη της, με κυρίαρχο γνώμονα την ευημερία των πολιτών της.
Οι βασικοί αυτοί πυλώνες απαιτούν την μέγιστη δυνατή συναίνεση των φορέων, συγκεκριμένη στόχευση, υπεύθυνη, και αποτελεσματική οργάνωση, άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, ώστε να αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου σχεδιασμού για την τοπική οικονομική ανάπτυξη.


Έτσι μόνον θα συμβάλουν στην ευημερία και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες απασχόλησης που θα αναζωογονήσουν τις ελπίδες των νέων ,των πολιτών.

Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να ανοίξουν τα παραθυρόφυλλα της δημαρχίας, να μπει φρέσκος αέρας και να αλλάξει επιτέλους η σελίδα στην Διοίκηση του Δήμου μετά από ¼ του αιώνα...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη