22 Οκτ 2010

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου* (www.efsimopoulos.gr)
                                                          
Παρακολούθησα χθες το Debate που διοργάνωσε το εκδοτικό συγκρότημα της «Μακεδονίας» με συμμετοχή όλων των υποψηφίων Δημάρχων Θεσσαλονίκης και μου προξένησαν εντύπωση οι «ιδεολογικές» αντιφάσεις στις οποίες περιέπεσε ο κ. Μπουτάρης.
Συγκεκριμένα, ενώ δήλωσε «μακάρι να υπήρχαν πολλοί πολιτικοί σαν τον Μάνο στην Ελλάδα», ταυτόχρονα παρουσίασε ως θέση της παράταξής του την άρνησή της να συναινέσει στην ιδιωτικοποίηση
τμήματος της λειτουργίας του Λιμανιού, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς συμβιβάζονται πολιτικά οι δύο αυτές αντικρουόμενες θέσεις.
Ούτε βέβαια διευκρίνισε πώς μπορεί να θεωρεί ότι εκπροσωπεί ένα τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου και να μην κατανοεί ότι η απελευθέρωση του ΟΛΘ από τα δεσμά του Δημοσίου είναι ύψιστης προτεραιότητος παρέμβαση για την ανάπτυξη της πόλης και, φυσικά, δεν εξήγησε πώς μπορεί την ίδια στιγμή να ζητά την ψήφο ανθρώπων που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους προκαλούν αποστροφή οι θέσεις του κ. Μάνου για την οικονομία.
Πιθανώς να προβάλλει την άποψη ότι οι επόμενες εκλογές είναι καθαρά αυτοδιοικητικές, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο και για το καλό της πόλης μπορεί να παίρνει θέσεις, οι οποίες εκ πρώτης όψεως να φαίνονται αντικρουόμενες.
Προσωπικά όμως πιστεύω ότι πίσω από μία τέτοια άποψη κρύβεται η αδυναμία ουσιαστικής πολιτικής προσέγγισης των αναπτυξιακών ζητημάτων της Θεσσαλονίκης και μια προσπάθεια να συνδυασθούν εκλογικά τα ασυνδύαστα, όπως είναι οι αστοί του κέντρου, οι ψηφοφόροι του παλαιού ΠΑΣΟΚ των περιφερειακών διαμερισμάτων και τα στελέχη του συνδυασμού του, τα προερχόμενα  από τη λεγομένη ανανεωτική αριστερά, εγχείρημα.
Το εγχείρημα αυτό, κατά τη γνώμη μου πολύ δύσκολα θα επιτύχει, αλλά εν πάση περιπτώσει, η αποσαφήνιση θέσεων όπως αυτή για την ιδιωτικοποίηση ή μη του ΟΛΘ, βοηθά σημαντικά ώστε ο προεκλογικός αγώνας να επικεντρώνεται στα ουσιαστικά και όχι στα επουσιώδη.

* O Στράτος Σιμόπουλος είναι επιχειρηματίας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ (stra_sim@otenet.gr).

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη