Η «Πρωτοβουλία» επενδύει
σε “πράσινα” και “έξυπνα” σχολεία
ανοικτά στην κοινωνία
Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», σαν νέα δημοτική αρχή, θα προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων, αλλά και
εξασφαλισμένων πιστώσεων του υπουργείου Παιδείας, που η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει αφήσει παντελώς ανεκμετάλλευτους, όταν σε άλλους Δήμους κτίζονται σχολεία, βελτιώνονται οι υποδομές, μετατρέπονται σχολεία σε βιοκλιματικά και χρηματοδοτείται η μεταφορά των μαθητών.
“Η «Πρωτοβουλία» δίνει στην Εκπαίδευση απόλυτη προτεραιότητα , γιατί την εντάσσουμε στην Κοινωνική Πολιτική, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση των ιεραρχημένων παρεμβάσεών μας, τώρα μάλιστα με τον “Καλλικράτη”, που τα σχολεία περιέρχονται στη δικαιοδοσία των Δήμων”, τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στην θεματική εκδήλωση του συνδυασμού για την Παιδεία.
Η «Πρωτοβουλία» παρουσίασε το πρόγραμμά της για την Παιδεία, για ένα “ανοικτό στην κοινωνία σχολείο”, καταθέτοντας προτάσεις πραγματοποιήσιμες και μάλιστα, πολλές από αυτές άμεσα, όπως αναγνώρισαν εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση στην αίθουσα “Παύλος Ζάννας”.
Συνοπτικά, οι προτάσεις της «Πρωτοβουλίας» είναι:
· Eξάλειψη της διπλής βάρδιας και με αξιοποίηση των κτιρίων και οικοπέδων του Δήμου.
· Σύγχρονα διδακτήρια πολλαπλών χρήσεων που θα χρησιμοποιούν και οι τοπικές κοινωνίες - επανασχεδιασμός κτιριολογικών προτύπων του Ο.Σ.Κ.
· Δημιουργία πάρκων στις σχολικές αυλές , που στα διαστήματα που δεν λειτουργούν τα σχολεία, θα αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες.
· Δημιουργία στο Δήμο εξειδικευμένης υπηρεσίας τεχνικής υποστήριξης σχολικών μονάδων με τμήματα σε κάθε δημοτική κοινότητα.
· Αξιοποίηση των υποδομών των σχολείων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτισμού- άθλησης- επιμόρφωσης.
· Οργάνωση σχολικών ιατρείων. Προληπτική ιατρική σε συνεργασία με νοσοκομεία, τα δημοτικά ιατρεία, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Σίνδου και το ΕΚΑΒ.
Από τον Γιάννη Μπουτάρη τονίστηκε ως εξαιρετικά σημαντική η ανάληψη από το Δήμο της ίδρυσης Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Ψυχολογική Υποστήριξη
Επίσης, θα ενεργοποιηθεί και θα λειτουργήσει ουσιαστικά η δημοτική Υπηρεσία Ψυχολογικής & Κοινωνικής Στήριξης Παιδιών και Γονέων, ενώ θα αναμορφωθεί και ο κανονισμός λειτουργίας των σχολικών κυλικείων για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και τη δημιουργία διατροφικής συνείδησης στους μαθητές.
Μετά την παρουσίαση του προγράμματος από τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, Κώστα Ανθόπουλο, Αντώνη Καρούμπη και Αργυρώ Κουράκη, ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από το ακροατήριο.
Ο περιφερειακός δ/ντής Εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας Θεόδωρος Καρτσιώτης, τόνισε ότι πολλά μπορούν να γίνουν για την Παιδεία εάν υπάρξει σωστή κατανομή πόρων και αξιοποιηθούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης, τα 94 εκ. ευρώ που διατέθηκαν από το υπ. Παιδείας για την Π.Κ.Μ., από τα οποία κτίζονται 4 σχολεία στη Χαλκιδική, από 2 σε Συκιές και Πολίχνη, αλλά κανένα στη Θεσσαλονίκη. Αναξιοποίητες επίσης, έχει αφήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τις ύψους 195 εκ. ευρώ εξασφαλισμένες πιστώσεις για τη μεταφορά μαθητών.
Την μέχρι τώρα αδιαφορία της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης, καυτηρίασε και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος είναι μεταξύ των πρώτων τριών πανελλαδικά με σχολειά που λειτουργούν σε διπλοβάρδια. Προσέθεσε ότι η δημοτική Δ/νση Εκπαίδευσης δεν γνωρίζει καν πώς διαχειρίζονται οι σχολικές επιτροπές τα 6 εκ. ευρώ που δίνονται για τα διδακτήρια, ζήτημα εξορθολογισμού δαπανών που θα λυθεί με τη συγκρότηση 6 μεγάλων επιτροπών , μία σε κάθε κοινότητα. Όσον αφορά τη δημιουργία βιοκλιματικών σχολείων, ο Ανδρέας Κουράκης υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον Ο.Σ.Κ.
Καταγγελτικός ήταν και ο Αντώνης Καρούμπης – υποψήφιος σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας», ο οποίος είπε ότι ο Δήμος δεν ασχολήθηκε καν για να αξιοποιήσει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για βελτίωση των υποδομών στα σχολικά κτίρια, δαπάνες που επιδοτούνται στο 100%, ενώ δεν έχει γίνει προσπάθεια για να ενταχθούν οι σχολικές επιτροπές σαν ΝΠΔΔ σε δράσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, επιτυγχάνοντας έτσι την εξοικονόμηση πόρων αλλά και συμμετέχοντας στο κίνημα της “πράσινης ανάπτυξης”.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γιάννης Μπουτάρης για να επαναλάβει ότι η «Πρωτοβουλία», σαν νέα δημοτική αρχή, θα δημιουργήσει Γραφείο Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Διευκρινιστικές ερωτήσεις για τους λόγους υστέρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αξιοποίηση Κοινοτικών, αλλά και εθνικών πόρων για την Εκπαίδευση, έκανε ο υποψήφιος σύμβουλος Χασδάϊ Καπόν, ενώ ο εκπαιδευτικός Βασίλης Ράπτης, δ/ντής του “πράσινου σχολείου” στον Άγιο Παύλο, μίλησε για ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις που ήδη εφαρμόζονται σε άλλους δήμους του Π.Σ.Θ.
Η παρουσίαση του προγράμματος της «Πρωτοβουλίας» ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Αργυρώς Κουράκη για τα βιοκλιματικά σχολεία και τους τρόπους μετατροπής των συμβατικών σε “πράσινα”.
Στην Επιτροπή για την Παιδεία συμμετείχαν οι : Kώστας Ανθόπουλος, Χάρης Δάρδας, Αντώνης Καρούμπης, Άννα Κεραμέως, Αργυρώ Κουράκη, Ηλίας Νόνας, Έλενα Τριανταφυλλίδου και Αγγελική Χασιώτη.