22 Οκτ 2010

Στο Κοσλοντούι που μας ενώνει...

Στον πυρηνικό σταθμό του Κοσλοντούι της Βουλγαρίας ξεναγείται αυτήν την εβδομάδα η εκπομπή "Δήγμα Δωρεάν" του Χρήστου Νικολαίδη, που θα μεταδοθεί αύριο στις 8.30 μ.μ. από την TV-100.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οδοιπορικό στην πυρηνική ιστορία της γειτονικής χώρας, που μας αφορά ως Έλληνες πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά νομίζουμε. 
Μας αφορά όχι μόνο επειδή...



 οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου ατυχήματος θα φτάσουν πολύ εύκολα στη χώρα μας. Μας αφορά επειδή από τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες του Κοσλοντούι παράγεται περίπου το 15% του ηλεκτρικού ρεύματος που εμείς καταναλώνουμε εδώ στην Ελλάδα...
Κατά τα λοιπά, εμείς ως λαός με πλούσιες οικολογικές ευαισθησίες, αντιτιθέμεθα στην πυρηνική ενέργεια... Και εξακολουθούμε να παράγουμε ρεύμα με πολύ πιο ρυπογόνες μεθόδους, όπως η καύση λιγνίτη.
Στην εκπομπή μιλά (για πρώτη φορά σε ελληνικό ΜΜΕ) ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Κοσλοντούι Ντίμιταρ Ανγκέλωφ και ο διευθυντής ασφαλείας Μίτκο Γιάνκωφ. Απαντούν στις ερωτήσεις του Χρήστου Νικολαίδη για όλα τα θέματα ασφάλειας και λειτουργίας του εργοστασίου, όπως και για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, που αποτελεί ένα από τα αγκάθια κάθε τέτοιας εγκατάστασης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, το Κοσλοντούι είναι σήμερα το πιο συχνά ελεγχόμενο πυρηνικό εργοστάσιο του πλανήτη και ένα από τα δέκα καλύτερα από πλευράς ασφάλειας λειτουργίας.
Η κάμερα της εκπομπής μπαίνει στο θάλαμο ελέγχου του πυρηνικού αντιδραστήρα "νούμερο 5", στο χώρο του παροπλισμένου αντιδραστήρα "νούμερο 2", στην εγκατάσταση παραγωγής ρεύματος με τις γιγαντιαίες τουρμπίνες και στο χώρο όπου φυλάσσεται μία ακόμη, που έχει όμως ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Είναι η τουρμπίνα που είχε αγοραστεί βάσει ελληνοβουλγαρικής διακρατικής συνεργασίας για να τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της Ελλάδας, λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Στην εκπομπή ο δημοσιογράφος Μπόικο Μπορίσωφ μιλά για το πυρηνικό μέλλον της χώρας του, καθώς ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο προγραμματίζεται να αναγερθεί στο Μπέλενε, μόλις 80 χλμ από το Κοσλοντούι. Έτσι η συζήτηση για την πιθανότητα να αποκτήσει και η Ελλάδα πυρηνικό εργοστάσιο ανοίγει. Για το λόγο αυτό ζητούμε τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τσουκαλά (τον πρώτο ευρωβουλευτή που έθεσε ανοικτά το θέμα), τον Ομότιμο Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ Γ. Παπαστεφάνου αλλά και εκπροσώπους των Οικολόγων να εκθέσουν τις απόψεις τους.
Για την εκπομπή έκανε λήψεις ο Σπύρος Κόπανος, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζάχος Σαμολαδάς.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη