Πριν μερικές εβδομάδες, υποστήριξα σ’αυτό το blog, ότι η Ελλάδα και η Βρετανία μπορούν να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε έναν από τους κοινούς μας στόχους, που είναι η προώθηση της Ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας, όταν βεβαίως ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης. Αυτό το post προκάλεσε ένα ζωντανό διάλογο,...
αντικατοπτρίζοντας μία σειρά από διαφορετικές απόψεις. Καλωσορίζω αυτό τον διάλογο και είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχω σε αυτόν ξανά.
Την προηγούμενη Πέμπτη κατά την ομιλία μου στο Ίδρυμα Mελετών Xερσονήσου του Aίμου (IMXA) στη Θεσσαλονίκη παρουσίασα ακόμα έναν κοινό στόχο της Βρετανίας και της Ελλάδας για την πραγματοποίηση του οποίου είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί: τα Δυτικά Βαλκάνια. Έχοντας υπηρετήσει στο Βελιγράδι, την Μπάνια Λούκα και τα Τίρανα και ως Διευθυντής Βαλκανικών Θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο, είχα έως τώρα πολλές ευκαιρίες να σκεφτώ την Ευρωπαϊκή πολιτική στην περιοχή αυτή. Η Ευρωπαϊκή προοπτική, όπως διατυπώθηκε στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003, υπήρξε σημαντικός σταθμός για την περιοχή, προσφέροντας μία προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, αντί της προσκόλλησης στο αιματηρό παρελθόν. Η Ευρώπη μπορεί δικαίως να είναι περήφανη για αυτό, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Θα ήθελα να διαβάσετε την ομιλία μου και όπως πάντα θα χαρώ να ακούσω τα σχόλιά σας.
Ολόκληρη η ομιλία του, εδώ
Ακολουθούν πολύ ενδιαφέροντα σχόλια:
"Προσωπικα ειμαι εναντιον της περαιτερω της διευρυνσης της ΕΕ και ιδιως με χωρες οπως η ΠΓΔΜ, η Τουρκια, η Αλβανια χωρις αυτο να σημαινει οτι ειμαι οπαδος της εμβαθυνσης.Ειμαι υποστηρικτης του κρατους εθνους οπως και η Βρετανια και πιστευω οπως πολλοι συμπατριωτες σας οτι οι Βρυξελλες εχουν συγκεντρωσει πολλες εξουσιες. Η ΕΕ ηδη εχει παρα πολλα κρατη-μελη και εαν συνεχισει ετσι ειναι θεμα χρονου το ποτε θα παραλυσει."
ή
Ως Έλληνες είμαστε υπέρ της ατζέντας 2014 και προς αυτήν την κατεύθυνση με ειλικρίνεια και εντιμότητα εργαζόμαστε. Όμως με έναν όρο, δεν απεμπολείται η Ιστορία μας και μάλιστα της Μακεδονίας, εν ονόματι των «φιλελεύθερων κατευθυνόμενων ιδεών ». Θα σας πρότεινα μάλιστα να διαβάσετε με προσοχή τον ιστορικό σας N.G.L Hammond και όχι πολλές σελίδες, την πρώτη μόνον, από το βιβλίο του Philip of Macedon, εκδόσεις Gerald Duckworth #0004
και
και
Κύριε Πρέσβη, Σε γενικές γραμμές και στην φιλοσοφία των απόψεων σας συμφωνώ όταν όμως αυτές, πράγματι είναι ειλικρινείς και διακρίνονται από αμεροληψία, δικαιοσύνη και ηθική. Επιτρέψτε μου όμως να διατηρώ επιφυλάξεις όχι για την προσωπική σας εντιμότητα, που δεν σας γνωρίζω, αλλά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας σας, που ούτε ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης είναι, ούτε από ηθική διακρίθηκε στην μακραίωνη άσκηση πολιτικής της στα Βαλκάνια και όχι μόνον. Η φράση του «διαίρει και βασίλευε» ανήκει στο δόγμα του Foreign Office εδώ και αιώνες. Έχετε δίκιο όταν αναφέρετε πως, πρέπει «να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, αντί της προσκόλλησης στο αιματηρό παρελθόν».