1 Οκτ 2010

Το σχόλιο της INTERVIEW για τη δημοσκόπηση "μαϊμού" της Θεσσαλονίκης

Ζητήσαμε από τον πλέον ειδικό, τον αναλυτή της έγκυρης μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων INTERVIEW, Δημήτρη Βασιλειάδη, να σχολιάσει τη "δημοσκόπηση", που διανεμήθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες φυλλάδια στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ.Βασιλειάδης, μας είπε τα εξής πολύ διαφωτιστικά:

Κατά αρχήν όλα όσα εσείς γράφετε στο συγκεκριμένο post είναι σωστά. Συμπληρώνω μόνο τα εξής :

-Δεν υπάρχει galop ούτε gallop. Υπάρχει Gallup και προέρχεται από το όνομα του Georges Gallup προς τιμήν του οποίου υπάρχει και η Gallup International στις ΗΠΑ με θυγατρικές σε αρκετές χώρες, όχι όμως στην χώρα μας.

-Οι εταιρείες που έχουν την δυνατότητα να διενεργούν και να ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ μετρήσεις της κοινής γνώμης, είναι στο σαιτ του ΕΣΡ και έχουν αριθμό μητρώου. Αυτές ΚΑΙ μόνο αυτές επιτρέπεται να δημοσιεύουν μετρήσεις, Προφανώς εδώ υπάρχει άγνοια Νόμου που δεν συγχωρείται

-Νομίζω πως όλοι καταλάβαμε από πού προήλθε το φυλλάδιο και δεν έχει νόημα να τον αναφέρουμε γιατί μάλλον δια της αναφοράς μας πετυχαίνει τον σκοπό του : να γίνει ευρύτερα γνωστός ΚΑΙ να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό που θα λειτουργήσει υπέρ του.

-Οι επισκέπτες των blogs είναι πλέον επιφυλακτικοί και πολλές φορές έχουν δει τα μάτια τους τόσες ανοησίες που δεν πέφτουν πλέον σε τέτοιου είδους παγίδες. Το θέμα είναι τι γίνεται με αυτούς που βρήκαν το φυλλάδιο αυτό στην εξώπορτα τους και διάβασαν αυτά τα νούμερα. Εδώ είναι γεγονός υπάρχει θέμα

-Ο κύριος που το έκανε αυτό πιστεύει ότι οι μετρήσεις κοινής γνώμης και μάλιστα οι πολιτικές μετρήσεις, είναι όλες στημένες. Άρα σου λέει δεν «στήνω» και εγώ κάτι τέτοιο; Ούτως ή άλλως στημένα είναι όλα και υπάρχει και ατιμωρησία, Κανονικά θα έπρεπε οι πιστοποιημένοι Δημοσκόποι , τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης, να καταγγείλουν το θέμα αυτό για να προστατέψουμε το κύρος του κλάδου μας. Δυστυχώς όμως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και τα χρονικά περιθώρια συντονισμού μεταξύ μας, μάλλον (λόγω φόρτου εργασίας) είναι δύσκολο. Άλλωστε του δημοσκόπους τους κρίνει η αγορά. Οι πολιτικοί ή οι υποψήφιοι που κάνουν τέτοια πράγματα, τους κρίνει ο ΛΑΟΣ.

-Μπορεί πάντως (εκτός από τον Εισαγγελέα που αυτεπάγγελτα πρέπει να παρέμβει) να γίνει καταγγελία στον ΣΕΔΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς, http://www.sedea.gr/ ). Εκεί υπάρχει επιτροπή δεοντολογίας που λειτουργεί , αλλά μόνο κατόπιν καταγγελίας. Σε αυτή την κίνηση κανονικά πρέπει να προβεί ο θιγόμενος ή οι θιγόμενοι (και όλοι θίγονται) από την «δημοσκόπηση».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη