31 Οκτ 2010

Ομιλία Μάρκου Μπόλαρη και της Πρόεδρου Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Mercedes Bresso

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των αιρετών περιφερειών», τόνισε ο Μάρκος Μπόλαρης, στην ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση με θέμα «καλές πρακτικές και ορθή εφαρμογή του θεσμού της αιρετής περιφέρειας» στην αποθήκη Δ’ του λιμανιού, με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Mercedes Bresso και ομιλητές τους πρυτάνεις των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, Γιάννη Μυλόπουλο του ΑΠΘ και Γιάννη Χατζηδημητρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, μεταξύ των άλλων, επεσήμανε πως ...
«Ο θεσμός στην Ευρώπη λειτουργεί με εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις. Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες μιμηθήκαν το ελληνικό μάθημα: η δημοκρατία δε λειτουργεί σε αυτοκρατορικά μεγέθη, αλλά λειτουργεί σε μικρότερα, ώστε οι πολίτες να βρίσκονται στη μεγαλύτερη δυνατή άμεση σχέση με εκπροσώπους τους», ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα Ευρωπαϊκών περιοχών, που μέσω της σωστής λειτουργίας του θεσμού, κατάφεραν να δώσουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα. «Η Ευρωπαϊκή αιρετή περιφέρεια δουλεύοντας αυτά τα χρόνια με αποτελεσματικότητα, έχει να επιδείξει εξαιρετικά σημαντικό έργο και καλές πρακτικές. Σε πολλές περιπτώσεις άλλαξε η φυσιογνωμία περιοχών που βρεθήκανε σε δίνη, σε προβλήματα όπως της αποβιομηχάνισης, γιατί άλλαξε το μοντέλο στην περιοχή».

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε πως μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, μεταφέρεται στην ισχυρή αιρετή περιφέρεια το βάρος των κρίσιμων θεμάτων των περιφερειακών κοινωνιών, θέματα υπηρέτησης του πολίτη στην περιφέρεια, ενώ όσον αφορά στους οικονομικούς πόρους, επεσήμανε πως «επανειλημμένα άλλοι υποψήφιοι αναφέρονται στη μείωση των κονδυλίων από τον Καλλικράτη. Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κανείς τα ζητήματα. Ο ένας είναι να λειτουργήσει με όρους του χθες και του σήμερα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Οι όροι αυτοί λένε ότι η αυτοδιοίκηση έχει αρμοδιότητες, αλλά πρέπει να απευθύνεται στο κεντρικό κράτος για τη χρηματοδότησή τους. Είναι μια λογική η οποία βολεύει πάρα πολλές φορές, γιατί ο λόγος, αντί να είναι λόγος προγραμματικός, δημιουργικός, εκτρέπεται και γίνεται πιο συχνά ανούσια και πρόχειρα καταγγελτικός, λόγος μεμψιμοιρίας και επαιτείας. Το ξέρουμε ότι στο παρελθόν κάποιους τους άρεζε να παριστάνουν τα θύματα. Στην ώρα όμως της οικονομικής κρίσης που βρισκόμαστε, να μη μείνουμε στον καταγγελτικό λόγο, αλλά να δούμε τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας».

Ανεβαίνοντας στο βήμα η Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μερσεντες Μπρέσσο, επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε δημοκρατικά εκλεγμένες περιφερειακές διοικήσεις οι οποίες είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «Αν υπάρχει καθορισμός, συντονισμός και ολοκλήρωση ευρωπαϊκής πολιτικής, ενισχύεται η βιώσιμη ανάπτυξη και η χρηματοδότηση», ενώ εξήγησε στους πολίτες ότι παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους «Πρόκειται για έναν δημοκρατικό μηχανισμό αποφάσεων, όπου για πρώτη φορά οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν εφαρμογή πολιτικών από την ευρωπαϊκή επιτροπή, συλλέγοντας υπογραφές ενός εκατομμυρίου ατόμων».

Η κα Μπρέσσο, αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, εξέφρασε τη συμπάθειά της στους Έλληνες πολίτες που αποδέχτηκαν τις αναγκαίες θυσίες για να επιτευχθεί η σταθερότητα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κρίση δεν μόνο Ελληνική, αλλά Ευρωπαϊκή «Η κρίση αφορά σε όλη την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής αλυσίδας. Στην ελληνική περίπτωση ωστόσο, η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” πρέπει να γίνει, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μηχανισμών χρηματοδότησης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη