19 Οκτ 2010

ROUT, Ο πρώτος αγώνας trail 100 μιλίων στην Ελλάδα

Ο πρώτος αγώνας trail 100 μιλίων στην Ελλάδα, πέρασε στην ιστορία στις 10 Οκτωβρίου 2010, στην οροσειρά της Ροδόπης, ιστορία που έγραψαν οι 50 αθλητές του. Ο Rodopi Ultra Trail (ROUT), αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό ελληνικό αγώνα του είδους. Κατά γενική ομολογία των αθλητών που συμμετείχαν, ο...
 ROUT αποτέλεσε ορόσημο στο ελληνικό trail running, θέτοντας νέα δεδομένα πλέον στο ultra trail, με την εισαγωγή του στοιχείου της περιπέτειας, ως συστατικού και κύριου χαρακτηριστικού του. Ο ROUT 100 Miler, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα φυσική και ψυχική αγωνιστική δοκιμασία αντο! χής επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα, στην πλέον αχανή και ακατοίκητη έκταση της ελληνικής επικράτειας, την οροσειρά της Ροδόπης.

Σ αυτή την πρώτη του εκδοχή ως 100Miler και στη δεύτερη διεξαγωγή του γενικά, ο ROUT έδειξε τις πραγματικές του διαθέσεις, μέσα από ένα γεγονός που συνδυάζει την ανθρώπινη αντοχή και την περιπέτεια, σε μια διαδρομή 162 χιλιομέτρων και 8000 μέτρων ανάβασης, με μόλις έξι σταθμούς υποστήριξης και χρονικό περιθώριο τερματισμού τις 45 ώρες.

Στην ανανεωμένη του και οριστική έκδοση, αυτή των 100 μιλίων, ο ROUT δημιούργησε μια διαδρομή με περισσότερα από 110 χιλιόμετρα μονοπάτια, αυξάνοντας κατά πολύ το δείκτη δυσκολίας του αγώνα. Στη νέα αυτή διαδρομή, καίριο ρόλο παίζουν οι πολλές και απρόβλεπτες ανηφόρες, ειδικά στο τελευταίο τέταρτό της, οι οποίες αυξάνουν πολύ το επίπεδο τεχνικής δυσκολίας. Όσο για το πνεύμα των κανονισμών, η διοργάνωση δίνει απόλυτη ελευθερία επιλογών στους αθλητές, καταργώντας μια σειρά από περιττούς περιορισμούς σχετικά με τον εξοπλισμό τους, θεωρώντας ό! τι όσοι αποφασίζουν να μπουν σε έναν τόσο σκληρό αγώνα, έχουν απόλυτη επίγνωση της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν.

Στο αγωνιστικό μέρος του φετινού αγώνα, ο Νίκος Σιδερίδης, νικητής και του περσινού ROUT, κατάφερε να αναδειχτεί και πάλι νικητής, καθηλώνοντας όμως διοργανωτές και φίλους του αγώνα με την ξαφνική -δικαιολογημένη όμως- επιβράδυνση της πορείας του προς το τέλος, γεννώντας ανησυχίες για την τύχη του. Στο τέλος έφτασε ασφαλής αλλά και σημαντικά καταπονημένος στη γραμμή του τερματισμού, με επίδοση 26.59.55, δημιουργώντας έτσι την ιστορική πρώτη επίδοση του νέου αγώνα! Στις γυναίκες, η μία και μοναδική που κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα, δεν ήτ! αν άλλη από την Ναταλία Παπουνίδου, που βρέθηκε στην 7η θέση της γενικής κατάταξης, με χρόνο 32.14.15, αποδεικνύοντας το ψηλό αγωνιστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα.
Ο Λάζαρος Ρήγος, ψυχή των σπορ περιπέτειας στην Ελλάδα

Στις 5 το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου, δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα, από το Δασικό Χωριό «Ερύμανθος» στη Χαϊντού Ξάνθης. Στην παγωμένη γραμμή της εκκίνησης, με τους μόλις 2 βαθμούς θερμοκρασία, στάθηκαν 50 ακριβώς αθλητές, που αποτέλεσαν και τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής πρώτης διοργάνωσης. Η κούρσα σχετικά σύντομα διαφάνηκε ότι θα κερδιζόταν εύκολα από τον Σιδερίδη, ειδικά όταν μετά το Κ-47 ο Αλέξης Γκούνκο, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έτρεχε μαζί με τον Σιδερίδη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εξαιτίας τραυματισμού. Μέχρι εκεί, οι! δύο αθλητές είχαν αποκτήσει προβάδισμα μιας ώρας από τους αθλητές που ακολουθούσαν, το δίδυμο Μπάκα-Πολυχρονίδη. Ο Σιδερίδης απομακρύνθηκε σταδιακά ακόμα περισσότερο φτάνοντας στο μέγιστο της διαφοράς του από τους δύο αθλητές τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κι ενώ είχαν περάσει 19 ώρες αγώνα. Η απόσταση που τους χώριζε, ξεπερνούσε τις 3 ώρες ή αλλιώς μια απόσταση μεγαλύτερη από 15 χιλιόμετρα, με υψομετρική πάνω από 1000 μέτρα. Αυτό όμως αποτέλεσε και το σημείο καμπής στην κούρσα. Προφανώς καταπονημένος από την υπερπροσπάθεια και την απομόνωÏ! �η, ο Σιδερίδης άρχισε να χάνει έδα! φος Ï �ταθερά και η απόσταση να μειώνεται. Στα χαράματα του Σαββάτου, ο Πολυχρονίδης καταβεβλημένος από πόνους στα πόδια του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κοινή προσπάθεια με τον Βαγγέλη Μπάκα, ο οποίος επιτάχυνε το ρυθμό του, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη διαφορά από τον Σιδερίδη, που στις 6 το πρωί βρισκόταν στις 1:30 ώρες. Εμφανώς εξαντλημένος και με δυσκολία επικοινωνίας με το περιβάλλον, ο Σιδερίδης, αφού έχασε πολλές φορές τη σωστή διαδρομή, επιστράτευσε τις κρυφές δυνάμεις που κρύβουν οι αθλητές υπεραντοχής και κατάφερε να φτάσει μÎ! µ γενναιότητα μέχρι τον τερματισμό, στη Χαϊντού, μετά από 27 ώρες (26.59.55) κι ενώ οι πρώτες ακτίνες του ήλιου ζέσταιναν το Δασικό Χωριό. Ακμαίος και με εξαιρετική απόδοση στο τέλος, έφτασε μόλις 49 λεπτά αργότερα ο Βαγγέλης Μπάκας, στη δεύτερη θέση (27.49.05) ενώ χρειάστηκε αρκετή ακόμα ώρα για να τερματίσει και ο Θόδωρος Πολυχρονίδης, ταλαιπωρημένος από τους πόνους στην 3η θέση (28.45.00). Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Νίκος Πετρόπουλος (29.00.09) στην 4η θέση και το αχώριστο δίδυμο Νίκου Κίτρινου και Κώστα Ρούμπου (32.05.23) στις θέσεις 5 και 6. Πολύ κοντά, στην 7η θέσ! η, τερμάτισε χαμογελαστή η ΝαταλίÎ! ± Παπ ουνίδου (32.14.15), που ήταν και η μοναδική γυναίκα που τερμάτισε τον αγώνα και η οποία έτρεξε πάνω από 50 χιλιόμετρα προς το τέλος του αγώνα παρέα με τον Ανδρέα Καμαριανάκη, που έφτασε λίγο μετά στον τερματισμό (32.17.56) στην 8η θέση. Συνολικά, ολοκλήρωσαν τη δύσκολη προσπάθεια οι 34 από τους 50 αθλητές που πήραν εκκίνηση.

Πολλοί ήταν οι αθλητές που σχημάτισαν μικρές ομάδες, για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του αγώνα, όπως ήταν το βαθύ σκοτάδι του δάσους, το τσουχτερό κρύο με τις αρνητικές θερμοκρασίες και η έντονη μοναξιά, που προκαλεί έντονα συναισθήματα ανασφάλειας. Η ακραία φυσική και ψυχική κατάσταση των αθλητών, οδήγησε αρκετούς σε κατάσταση εκτός ελέγχου, σημάδι των μεγάλων δυσκολιών με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι. Όσο για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος, κι αυτές χαρακτηρίζονται από την ακρότητα, με χιονόπτωση και τσουχτερό κρύο, φαι! νόμενα σπάνια για την περιοχή την περίοδο αυτή του χρόνου.

Η διοργάνωση υποστήριξε την προσπάθεια των αθλητών με έξι σταθμούς βοήθειας κατά μήκος της διαδρομής, ενώ σε 25 σημεία γινόταν έλεγχος και καταγραφή των αθλητών. Περισσότεροι από 150 εθελοντές βοήθησαν στο δύσκολο έργο της υλοποίησης του αγώνα, υπομένοντας με θάρρος και στωικότητα το κρύο και τις ατέλειωτες ώρες, μέχρι να περάσει και ο τελευταίος αθλητής του αγώνα.

Παράλληλα με τον ROUT, πραγματοποιήθηκε φέτος και ο μικρότερος αγώνας Rodopi Trail, με τη συμμετοχή 31 αθλητών. Ο αγώνας που έγινε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο ROUT, είχε μήκος 80 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 4300 μέτρων. Νικητής εδώ αναδείχτηκε ο Πέτρος Μυτιληναίος, με επίδοση 12.47.20 ενώ τη 2η θέση κατέλαβε ο Κώστας Κυρίτσης (13.08.20) και την 3η, μαζί οι Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Κυριάκος Ξάνθης (13.21.05). Η διαδρομή αυτού του αγώνα βρισκόταν πάνω στα πρώτα 40 χιλιόμετρα του ROUT, με αποτέλεσμα οι αθλητές του «μικρού» αγώνα να συναν! τούν στο δρόμο τους εκείνους του μεγάλου, καθώς οι τελευταίοι επέστρεφαν προς τον τερματισμό τους.

Η Οργανωτική Ομάδα του ROUT θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους τους αθλητές και εθελοντές, που τίμησαν τον αγώνα, με τη συμμετοχή τους οι μεν στο επίπονο αυτό αθλητικό εγχείρημα, με την ανιδιοτελή προσφορά έργου οι δε. Επισημαίνει τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για τη συνέχιση γεγονότων όπως ο ROUT για το μέλλον των ανοιχτών αγώνων αντοχής και περιπέτειας στην Ελλάδα αλλά και για την ανάδειξη περιοχών όπως το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, μια περιοχή εξαιρετικά πολύτιμη για τη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας αλλά και εξαιρετικά εύθ! ραυστη, που έχει ανάγκη από την πραγματική φροντίδα της πολιτείας και των πολιτών.

Μετά το τέλος της φετινής διοργάνωσης, τα σχέδια της Οργανωτικής Ομάδας για το 2011, προβλέπουν τη διεξαγωγή του ROUT 100 Miler, ως μοναδικού πλέον γεγονότος της διοργάνωσης και με τα ίδια με φέτος χαρακτηριστικά, στις 21-23 Οκτωβρίου 2011. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο ROUT θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία που ξεκίνησε το 2009 μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, ενάντια στο στείρο πείσμα εκείνων των ελάχιστων πια, που συνεχίζουν να ασκούν πολεμική κατά του αγώνα, προσφέροντας στους φίλους της περιπέτειας ένα γνήσιο αγωνιστικό γεγονός, αντάξιο της ιστορίας και των οραμάτων των συντελεστών του, διοργανωτών και αθλητών.

Ορεστινή Ξάνθης, 17 Οκτωβρίου 2010



Η Οργανωτική Ομάδα

- Χρήστος Κατσάνος
- Ηλίας Σπυριδόπουλος
- Λάζαρος Ρήγος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη