6 Οκτ 2010

Διεύρυνση του spread 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού

Διεύρυνση του spread; Και σοβαρή μάλιστα!!
Έτσι η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό, διαμορφώθηκε στις 135 μονάδες βάσης από 133 μονάδες που ήταν τη Δευτέρα.....

Η είδηση είναι από το τέλος Οκτωβρίου πέρυσι (2009!!)

28/10/2009

Ανοδικά κινήθηκε χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό, καθώς διαμορφώθηκε στις 135 μονάδες βάσης από 133 μονάδες που ήταν τη Δευτέρα.

Η αύξηση αυτή μπορεί να μην είναι σημαντική, όμως είναι χαρακτηριστική του πώς αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα. Από την επομένη των εκλογών έως και χθες, η διαφορά αυτή έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 μονάδες βάσης, και έχει προς το παρόν παγιωθεί στα επίπεδα των 135 μονάδων βάσης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ναι μεν οι αγορές συνεχίζουν να έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας και την έχουν «τιμωρήσει» αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται σε στάση αναμονής για να διαπιστώσουν αν όντως θα αλλάξει κάτι ή θα συνεχιστεί η κακή δημοσιονομική πορεία της οικονομίας.

Στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch φαίνεται πως δεν είχε τόσο σημαντική επίπτωση στο κόστος δανεισμού της χώρας, προς το παρόν. Αν και υπήρξε μια αύξηση στο spread του 10ετούς ομολόγου της τάξης των 7 μονάδων βάσης, ωστόσο η άνοδος αυτή ανακόπηκε γρήγορα, ενδεικτικό του ότι οι αγορές ουσιαστικά είχαν προεξοφλήσει την εκτίναξη του ελλείμματος φέτος.

Επίσης, φαίνεται πως θεωρούσαν αναμενόμενη τη νέα έκδοση ομολόγων στην οποία θα προχωρήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Με στόχο την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει στο προσεχές διάστημα -πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου- σε νέο δανεισμό που θα κυμαίνεται μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 10 δισ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό δανειακό πρόγραμμα του 2009 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 62 δισ. ευρώ και 67 δισ. ευρώ, καθώς σήμερα βρίσκεται στα 57 δισ. ευρώ. Πάντως, οι λεπτομέρειες της νέας έκδοσης δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο φέτος εκτέλεσε το υψηλότερο δανειακό πρόγραμμα από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και έπειτα.

Το κρίσιμο πλέον τεστ θα είναι το νέο πρόγραμμα δανεισμού, με δεδομένο ότι η Fitch θεωρεί ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι αρνητικές. Δηλαδή, είναι περισσότερο πιθανό να υπάρξει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, παρά αναβάθμιση. Οι υποχρεώσεις του κράτους για το 2010 ανέρχονται στα 34,7 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να καλυφθεί εντός των πρώτων πέντε μηνών.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει το φετινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε στα ύψη, με τη διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο (314 μονάδες βάσης τον Μάρτιο) από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και έπειτα.

Επιπροσθέτως των 34,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το Δημόσιο θα κληθεί να αντλήσει περί τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα επίπεδα του 9%-9,5% του ΑΕΠ, ανεβάζοντας από τώρα τον πήχυ των δανεικών του 2008, στα επίπεδα των 58 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/10/2009_335067
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη