19 Νοε 2010

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα (19-20.11.2010)

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Δρούτσα, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Γιώργο Πεταλωτή θα μεταβεί στη Λισσαβώνα για να...
 συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να υιοθετηθεί το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδηγό πορείας της Συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία. Το νέο Στρατηγικό Δόγμα είναι απαραίτητο, προκειμένου το ΝΑΤΟ να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και απειλές κατά της ασφάλειας του ευρώ-ατλαντικού χώρου.

Προγραμματίζεται, επίσης, να συζητηθούν:

Οι εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς Οργανισμούς (ΕΕ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ) και χώρες που συνεργάζονται, σε διάφορα επίπεδα, με τη Συμμαχία.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις αμυντικές υποδομές του ΝΑΤΟ, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις ασφαλείας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα της Αντιπυραυλικής Άμυνας, που στοχεύει στην προστασία της επικράτειας και των πληθυσμών των συμμαχικών χωρών από την πυραυλική απειλή.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν (ISAF). Στη συνάντηση αυτή έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν κ. Karzai, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ban Ki -Moon, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Zoellick και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Naoto Kan.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί και Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας με τη συμμετοχή του Προέδρου Medvedev.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη