23 Νοε 2010

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2006-2010.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2006-2010.

Με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης στην πόλη μας, ανέλαβα πριν από τέσσερα χρόνια την εντολή της οργάνωσης και της εξέλιξης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η Οργάνωση και των τριών τμημάτων της υπηρεσίας, (Διοικητικό, Τροχαίας, Γενικής Αστυνόμευσης), ήταν το....
 πρωτεύον μέλημα μας.

Αναμφισβήτητα τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και σημαντικά. Η μεταβίβαση πολλών νέων αρμοδιοτήτων με το Ν.3731/2008 από την Ελληνική στην Δημοτική Αστυνομία, δημιούργησε τεράστιες ευθύνες και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Υπηρεσίας μας.

Τροποποιήσαμε άμεσα τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας με στόχο την αύξηση των υπηρετούντων Δημοτικών Αστυνομικών από 175 σε 630 και ζητήσαμε επιτακτικά ενίσχυση της πολιτείας ώστε να προβούμε σε αύξηση του αριθμού του προσωπικού, όμως, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε από την πλευρά της πολιτείας η ανάλογη ανταπόκριση.

Σήμερα ασκείται ένας σημαντικός αριθμός αρμοδιοτήτων από την Υπηρεσία μας: Έλεγχος των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα., τη λειτουργία εμποροπανηγύρεων τις δραστηριότητες γενικά των μικροπωλητών, των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα, αισθητική, ευκοσμία και ευταξία των πόλεων, των διατάξεων που αφορούν τη στάθμευση οχημάτων (Αρθ.4 και 34 ΚΟΚ), τη σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, της τήρησης των κάθε είδους κανονιστικών διατάξεων που εκδίδει το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως προστίμων που καθορίζονται με τις κανονιστικές αποφάσεις, των διατάξεων που αφορούν την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων, τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για μεταδημότευση, τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο, τη λειτουργία των παιδότοπων, τη φύλαξη των δημοτικών εγκαταστάσεων και της δημοτικής περιουσίας, την εκτέλεση διαδικασίας σφράγισης καταστημάτων και τον έλεγχο απαγόρευσης του καπνίσματος.

Όλες οι αρμοδιότητες είναι σημαντικές, με το κύριο βάρος των προσπαθειών μας να δίδεται στον έλεγχο των παράνομων σταθμεύσεων, της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και του παράνομου υπαίθριου εμπορίου.

Δεχόμενοι καθημερινά πλήθος καταγγελιών, κληθήκαμε να επιλύσουμε σωρεία ζητημάτων. Βρεθήκαμε πάντοτε δίπλα στον πολίτη με σεβασμό, αντικειμενικότητα και επιείκεια. Παραβάσεις όπως παράνομες σταθμεύσεις σε διπλή σειρά, σε ράμπες και θέσεις αναπήρων, αυθαίρετες καταλήψεις πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα και παράνομη άσκηση υπαίθριου εμπορίου, αντιμετωπίστηκαν δυναμικά.

Ιδιαίτερα για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, πραγματοποιήσαμε κατασχέσεις περισσότερων από 50 τόνων παράνομων απομιμητικών προϊόντων, τα οποία καταστράφηκαν ή διατέθηκαν σε νομικά πρόσωπα που εκπληρώνουν κοινωφελείς σκοπούς.

Παράλληλα, αναλάβαμε την πρωτοβουλία δημιουργίας Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχου σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των συναρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών σε θέματα Λαϊκών Αγορών και υπαίθριου εμπορίου (πλανόδιου και στάσιμου).

Παρά τον καθημερινό αυτό αγώνα όμως, η εικόνα της πόλης δεν αλλάζει. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης πρέπει να αποδοθεί και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για μία σειρά σοβαρών παραλήψεων, που αφήνει στην ουσία τα περιθώρια για τη μη συμμόρφωση των παραβατών.

Από την αρχή της τετραετίας εντοπίσαμε τα σημεία αυτά και υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις στην Πολιτεία για την τροποποίηση αρκετών διατάξεων, του Κ.Ο.Κ., των αυθαίρετων καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων και του παρεμπορίου, ώστε με νέες ρυθμίσεις να καθίστανται αποτελεσματικοί οι έλεγχοι που διενεργούμε και να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους παραβάτες, τονίζοντας ότι τα προβλήματα αυτά δεν πρόκειται να λυθούν, όσο δεν αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, η πολιτεία δεν έδειξε τη διάθεση να κατανοήσει το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και τη θέληση να σταθεί αρωγός στις αέναες προσπάθειες μας για την επίλυση τους.

Εμείς όμως δεν σταματήσαμε εκεί, παράλληλα με τα κατεξοχήν αστυνομικά μας καθήκοντα, αναλάβαμε πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα, με σκοπό την προστασία, τη συνεργασία και την ενημέρωση των συμπολιτών μας. Δημιουργήσαμε Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων για να αναδείξουμε την ανάγκη μας για κοινωνική προσφορά η οποία εκφράστηκε με πλήθος δράσεων όπως:

Το επιτυχημένο, για τέταρτη συνεχή χρονιά, πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας σε μαθητές όλων των Δημοτικών σχολείων του Δήμου μας, αλλά και πολλών όμορων δήμων της πόλης. Η θεωρητική παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιείται στις σχολικές αίθουσες, η πρακτική εφαρμογή γίνεται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ενώ μαθήματα πραγματοποιούνται τόσο σε παιδικές κατασκηνώσεις όσο και στις 7 παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

Πραγματοποιήσαμε μεγάλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών.

Διοργανώσαμε διαγωνισμούς ζωγραφικής, βραβεύσαμε και εκθέσαμε σε ειδική έκθεση τις καλύτερες ζωγραφιές των παιδιών.

Στην έκθεση Kid and Fun παρουσιάσαμε το πρόγραμμα της Δημοτικής Αστυνομίας για την κυκλοφοριακή αγωγή των μικρών μας φίλων.

Πρωτοποριακή ήταν η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘’Ευρωπαϊκός Χάρτης Οδικής Ασφάλειας’’, με το οποίο συνεισφέρουμε στη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη.

Πραγματοποιήσαμε επιμορφωτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε μαθητές Γυμνασίων.

Προωθήσαμε την έννοια της Οικολογικής οδήγησης με σεμινάρια σε μαθητές Γυμνασίων.

Επισκεφτήκαμε Ακαδημίες Ποδοσφαίρου, ενημερώνοντας τους μικρούς αθλητές για θέματα οδικής ασφάλειας.

Πραγματοποιήσαμε μαζί με μαθητές περιπάτους διαμαρτυρίας, διανέμοντας επιστολές με μηνύματα καλής οδηγικής συμπεριφοράς.

Συμμετείχαμε στην «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς ατυχήματα» για την αποτροπή των οδηγών από τη χρήση αλκοόλ.

Συνεργαστήκαμε με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης, για την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων της σχολικής κοινότητας.

Πραγματοποιήσαμε σεμινάρια επιμόρφωσης των επαγγελματιών οδηγών ταξί της πόλης.

Συνεργαστήκαμε δημιουργικά και υπεύθυνα με το Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας του Δήμου μας.

Προσφέραμε υπηρεσίες 24ωρης περιφρούρησης στο δάσος του Σέιχ Σου.

Τους θερινούς μήνες πραγματοποιήσαμε εθελοντικά καθαρισμούς του δάσους.

Συνεργαστήκαμε με τις εθελοντικές ομάδες της πόλης μας.

Κάθε χρόνο προγραμματίζαμε συναντήσεις με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΛ.ΑΣ. και ομάδες εθελοντών για το συντονισμό και το σχεδιασμό της περιφρούρησης του Κέδρινου Λόφου.

Δημιουργήσαμε 10μελή ομάδα ποδηλατών για την περιφρούρηση των ποδηλατόδρομων, προωθώντας παράλληλα το οικολογικό αυτό μέσο μετακίνησης.

Ταυτόχρονα είμαστε η μοναδική Δημοτική Αστυνομία στην Ελλάδα που υπέγραψε τον Καταστατικό Χάρτη των Βρυξελών για το ποδήλατο.

Διοργανώσαμε εκδηλώσεις για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και εγγράψαμε εθελοντές περιφρούρησης του Κέδρινου Λόφου.

Επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ημέρα υπήρξε ανάγκη, φιλανθρωπικά ιδρύματα και οικογένειες.

Διοργανώσαμε ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή».

Πραγματοποιήσαμε ημερίδα με θέμα: «Αναπηρία. Πρόσβαση στη ζωή χωρίς διακρίσεις».

Ακολούθησε ημερίδα με θέμα: «Δημοτική Αστυνομία. Αντιμετώπιση προβλημάτων».

Εν συνεχεία πραγματοποιήσαμε ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Οικολογία και ποδήλατο».

Πραγματοποιήσαμε πολλές συσκέψεις με φορείς της πόλης για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με την Ένωση Ξενοδόχων για την εξεύρεση τρόπων τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας.

Συνδιοργανώσαμε εκδήλωση με το Μοτοσικλετιστικό Όμιλο Θεσσαλονίκης με θέμα Προληπτικός Συμβουλευτικός Τεχνικός Έλεγχος Δίκυκλων.

Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα αναδοχής της Actionaid.

Ενημερώσαμε και ευαισθητοποιήσαμε τους πολίτες με ενημερωτικά φυλλάδια όπως ο δεκάλογος καλού οδηγού, αυτοκόλλητα, έντυπο για ποδηλασία, συμβουλές ασφαλείας.

Αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Αρθρογραφήσαμε σε εφημερίδες, περιοδικά και blogs για καίρια προβλήματα της πόλης μας όπως το κυκλοφοριακό, το παρεμπόριο, τα ναρκωτικά κ.α.

Πραγματοποιήσαμε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Εκδώσαμε πλήθος δελτίων τύπου, προκειμένου οι συμπολίτες μας να λάβουν γνώση για δράσεις και εκδηλώσεις της Υπηρεσίας μας.

Προσπαθήσαμε με ζήλο αυτά τα τέσσερα χρόνια να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να επιλύσουμε καθημερινά προβλήματα της πόλη μας, τόσο με την άσκηση των αρμοδιοτήτων μας όσο και με τις πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα. Οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι η νέα δημοτική αρχή παραλαμβάνει σημαντικό έργο, το οποίο και θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά, προς όφελος της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη