Σήμερα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Η Σύνοδος αυτή αποτελεί το καταληκτικό γεγονός της Ελληνικής Προεδρίας του Οργανισμού, που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2010. Η επόμενη Προεδρία θα ασκηθεί από τη...
Ρουμανία.
Κατά την εναρκτήρια τελετή (10.00 π.μ.), στο Grand Hotel Palace, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας και ο Υφυπουργός κ. Κουβέλης. Το μεσημέρι, έπειτα από την παράδοση της Προεδρίας από την Ελλάδα στη Ρουμανία, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου (14:45-15:00) και στη συνέχεια ο κ. Υπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των συμμετεχόντων Υπουργών Εξωτερικών.
Επίσης, στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Υπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας.
Τελικό προϊόν της Υπουργικής Συνόδου της Θεσσαλονίκης θα είναι μια Κοινή Δήλωση όλων των Υπουργών, με την οποία, μεταξύ άλλων, θα αναγνωρίζεται ότι η περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τρωτή και ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή και ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, δίδοντας έμφαση σε σχέδια αειφόρου ανάπτυξης και πρόληψης φυσικών καταστροφών, καθώς και προάγοντας την καινοτόμο και πράσινη επιχειρηματικότητα. Η Δήλωση αυτή θα κατατεθεί από την Ελλάδα, εξ ονόματος του ΟΣΕΠ και των κρατών-μελών του, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό τον επόμενο μήνα.
Παράλληλα, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου της Θεσσαλονίκης ο ΣΕΒ διοργανώνει ένα επιχειρηματικό φόρουμ, που εστιάζει στις διάφορες πτυχές της πράσινης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και στο οποίο θα συμμετάσχουν επιχειρηματίες από όλες τις χώρες μέλη του Οργανισμού. Κύριοι θεματικοί άξονες του φόρουμ θα είναι: α) οι νέες ευκαιρίες που προσφέρουν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, β) η χρηματοπιστωτική αγορά εντός ΟΣΕΠ και οι δυνατότητες για «πράσινες» επενδύσεις γ) η αναζωογόνηση του κατασκευαστικού τομέα μέσα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και δ) ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.