Το ενδεχόμενο να διακοπεί η λειτουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Ξάνθης γίνεται όλο και πιο ορατό τις τελευταίες μέρες. Το ζήτημα που αφορά στο 412 Νοσοκομείο της Ξάνθης, όσο και το αντίστοιχο της Αλεξανδρούπολης προκαλεί πολιτική αναταραχή.
Τις τελευταίες μέρες η περίπτωση αυτή επανήλθε στην...
επιφάνεια και αυτό δεν φαίνεται να είναι τυχαίο καθώς στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση προστίθεται και η ταυτόχρονη, δεδηλωμένη, πρόθεση της ηγεσίας του ΥΕΘΑ να περικόψει κρίσιμες δαπάνες με τη δημιουργία οικονομίας κλίμακας, σύμφωνα με το σχέδιο της επιχειρησιακής αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διαταγή σε γιατρούς να μετακινηθούν?
Πληροφορίες του XanthiPress.gr, που επιβεβαιώνονται, κάνουν λόγο για διαταγή που έχει φτάσει στα δύο νοσοκομεία ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία μετακίνησης του ιατρικού προσωπικού προς το πολιτικό Νοσοκομείο της Ξάνθης. Κατά μία πληροφορία αυτή η μετάβαση ξεκινά μάλιστα από τη Δευτέρα ενώ αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το νοσηλευτικό και το πολιτικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Παρότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, φαίνεται πως έχει προκαλέσει αναστάτωση στο προσωπικό και τις οικογένειες.
Δηλώσεις Υπουργού Ε. Βενιζέλου
Το γραφείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε σχετικό ερώτημα του XanthiPress.gr σημείωσει ότι προς στιγμήν δεν υπάρχει κάτι νέο στο ζήτημα, πέραν όσων έχουν κατά καιρούς δηλώσει τόσο ο Υπουργός Ε. Βενιζέλος όσο και ο Αναπληρωτής του Πάνος Μπεγλίτης. Και η αλλήθεια είναι ότι σχετικές αναφορές έχουν υπάρξει στο παρελθόν αλλά αφορούν στο γενικότερο σχεδιασμό ο οποίος μπορεί να περιλάβει και κατάργηση Νοσοκομείων.
Στις 22 /06 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Τα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι τα τέσσερα της Αθήνας και το ένα της Θεσσαλονίκης. Τα άλλα θα δούμε που πρέπει να διατηρηθούν, διότι πρέπει να μιλάμε για κατά κυριολεξία νοσοκομεία. Τα υπόλοιπα θα τα καλύπτουμε από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο από το εξαιρετικό δίκτυο μη Αστικών Κέντρων Υγείας που διαθέτει η χώρα μας και το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί.»
Επανέρχεται συνεχώς την τελευταία δεκαετία το ζήτημα.
Η υπόθεση βέβαια είναι αρκετά παλιά καθώς απασχολεί την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαχρονικά, ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο κατάργησης ή υποβάθμισης του Νοσοκομείου. Η συζήτηση έγινε πιο επίσημη το 2009 επί Υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όμως και τότε υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις τοπικά (Π. Σγουρίδης/ΠΑΣΟΚ, Ε. Αμανατίδου/ΣΥΡΙΖΑ, Νομάρχης Ξάνθης, Ομοσπονδία Επαγγελματιών) και το ενδεχόμενο απομακρύνθηκε και πάλι.
http://www.xanthipress.gr/eidiseis/koinonia/5197-2010-11-18-12-16-43.html
Αναστέλλεται για ένα μήνα η λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης προκειμένου να γίνει υπολογισμός του κόστους λειτουργίας τους ενόψει των γενικότερων περικοπών των δαπανών. Οι ασθενείς θα νοσηλευτούν στα αντίστοιχα νομαρχιακά νοσοκομεία. Το προσωπικό θα μετακινηθεί είτε σε μονάδες είτε στα νομαρχιακά νοσοκομεία. Τις πρωινές ώρες θα λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρεία. Πηγή: ΝΕΤ 105,8