2 Νοε 2010

Πνευματικά Δικαιώματα για τα Ποντιακά Τραγούδια

Η απόφαση του τριμελούς εφετείου της Θεσσαλονίκης που έκρινε τον πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ. Χ. Αποστολίδη αθώο επειδή αρνήθηκε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα δεν προήρθε από παρθονέγενση αλλά υπάρχει ήδη δεδικασμένο για το συγκεκριμένο θέμα.

Το Δεκέμβριο του 2009 το τριμελές πρωτοδικείο της Κοζάνης αθώωσε λαϊκό παραδοσιακό ...
Πόντιο καλλιτέχνη, που μηνύθηκε από εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων γιατί τραγουδούσε σε κέντρο διασκεδάσεως παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου (π.χ. Αητέντς επαραπέτανεν), χωρίς την άδεια των φερομένων ως δημιουργών τους.
Το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα πριν από ένα χρόνο (το Νοέμβριο του 2009) χάρις στην πρωτοβουλία της αρμόδιας επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος να συγκαλέσει σύσκεψη των Ποντίων λυράρηδων και τραγουδιστών πριν το δικαστήριο της Κοζάνης με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της ιδιοποίησης παραδοσιακών στίχων και μελωδιών από σύγχρονους «δημιουργούς», αλλά και της απαίτησής τους να εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα για αυτά. Αρκεί να σημειωθεί ότι στα «κιτάπια» της ΑΕΠΙ, δηλαδή της εισπρακτικής Ανώνυμης Εταιρίας Πνευματικών Δικαιωμάτων, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, δίπλα στο όνομα σύγχρονων και σε αρκετές περιπτώσεις ζώντων καλλιτεχνών εμφανίζονται κατοχυρωμένα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, μεταξύ των οποίων μερικά από τα αρχαιότερα αριστουργήματα της επικής ποιητικής μας παράδοσης, αλλά και μελωδίες γνωστών ποντιακών χορών, όπως η «σερανίτσα» κ.ά.
Aυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Θεόφιλος Κωτσίδης
Γ. Γραμματέας
Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Π.Ο.Ε.

...
Στις 11-12-2009, η Π.Ο.Ε. (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος), εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

11-12-2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φραγμό στην αυθαίρετη οικειοποίηση της μουσικής παράδοσης του Πόντου από αυτοαποκαλούμενους «δημιουργούς» και εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων βάζει πρόσφατη απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Κοζάνης, που έκρινε ότι οι εκφράσεις της λαϊκής παράδοσης δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται πρωτότυπα πνευματικά δημιουργήματα συγκεκριμένων δημιουργών και να αποτελούν αντικείμενο περιουσιακών δικαιωμάτων.
Τα παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια (στίχοι και μελωδίες) αποτελούν δημιουργήματα ανώνυμων λαϊκών καλλιτεχνών και ανήκουν ως πνευματική κληρονομιά στο σύνολο του λαού .
Με το σκεπτικό αυτό το δικαστήριο αθώωσε λαϊκό παραδοσιακό Πόντιο καλλιτέχνη, που μηνύθηκε από εταιρεία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων γιατί τραγουδούσε σε κέντρο διασκεδάσεως παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου (π.χ Αητέντς επαραπέτανεν) , χωρίς την άδεια των φερομένων ως δημιουργών τους.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) που με την αρμόδια για το θέμα αυτό συγκροτημένη επιτροπή πολιτισμού συντόνισε τον χειρισμό της υπόθεσης , θα εισηγηθεί στην πολιτεία τις επιβαλλόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις , ώστε να προστατευθεί η λαϊκή παράδοση του Πόντου από επίδοξους «δημιουργούς» και τις ποικιλώνυμες εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων .
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη