6 Νοε 2010

Aποκρατικοποιήσεις

Του Γιάννη Αγουρίδη

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην πρόσληψη συμβούλων για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και του ψηφιακού φάσματος .

Όπως έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, εντός του 2011 αναμένεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμένονται έσοδα της τάξης του 1 δις ευρώ.

Σε πρώτο πλάνο περνάει η ΔΕΠΑ.Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και έχουν εκφράσει επισήμως ενδιαφέρον για αύξηση της συμμετοχή τους.

Το βέβαιο είναι πως θα προχωρήσει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ με τον ΔΕΣΦΑ και παράλληλα θα αποτιμηθεί και το δικαίωμα που διατηρεί η ΔΕΗ για να αγοράσει το 30% της επιχείρησης. Θα ληφθεί δε υπόψη πως επί του παρόντος η ΔΕΗ δεν προτίθεται να αξιοποιήσει τελικά το δικαίωμα της.

Όσο για το Διεθνή Αερολιμένα οι σύμβουλοι θα αποτιμήσουν το όφελος που θα έχει το Δημόσιο από την χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με την γερμανική εταιρεία Hoctief, η οποία λήγει το 2025. Επιπλέον θα εξετάσουν και τις εναλλακτικές δυνατότητες για το «Ελ. Βενιζέλος» όπως η είσοδος του στο Χρηματιστήριο ή η από κοινού με την Hoctief διάθεση ποσοστού σε τρίτο επενδύτη.

Για την ΕΑΣ το ζητούμενο είναι η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης ώστε στη συνέχεια να μπορεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της.

Εξάλλου στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων μετά την απελευθέρωση συχνοτήτων που θα υπάρξει εξαιτίας της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Από την αλλαγή αυτή, εκτιμάται ότι απελευθερώνεται περίπου το 75% των συχνοτήτων

Από εκεί καιπέρα θα αναζητηθούν σύμβουλοι για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών της χώρας, την πώληση του 39% των ΕΛΤΑ, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, την αναδιάρθρωση της ΕΑΒ, την αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ, την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

http://www.axiaplus.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη