22 Νοε 2010

Ο κ. Γκορ στάθηκε επίσης στα συντριπτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ....

Αλ Γκορ: «Αλλάζει η σχέση ανάμεσα στον ανθρώπινο πολιτισμό και το οικολογικό σύστημα»
Ομιλία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο συνέδριο της Marflin Popula Bank «Αγορές, Περιβάλλον και Αλλαγή Κλίματος».
Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη και ΕΔΩ στο taxalia ΠΑΝΤΑ έχει χώρο -διαθέσιμο- για ΟΛΕΣ τις απόψεις... όπως και για αυτή του Αλ Γκορ!
Δείτε το video...




«Η επιβίωση του πολιτισμού μας, η επιβίωση της Ελλάδας ως πολιτισμού, εξαρτάται από καθαρή σκέψη και γενναίες αποφάσεις», όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο 45ος Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., Αλ Γκορ, κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον και Αλλαγή Κλίματος», που διοργάνωσε σήμερα η Marfin Popular Bank και η θυγατρική της στην Ελλάδα, Marfin Egnatia Bank, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Στην ομιλία του με θέμα «Οικολογική Σκέψη και Οικονομική Ανάπτυξη τον 21ο αιώνα», ο διεθνώς αναγνωρισμένος για την προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος κ. Γκορ, αναφέρθηκε στη δυναμική σχέση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη και ενθάρρυνε την επιχειρηματική κοινότητα να συμπεριλάβει στο στρατηγικό σχεδιασμό της, τις περιβαλλοντικές παραμέτρους λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις οικονομικές όσο και τις κοινωνικές και πολιτικές τους διαστάσεις.

«Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουμε δει, είναι μια δραματική και πρωτοφανής αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στον ανθρώπινο πολιτισμό και το οικολογικό σύστημα της γης, και αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθεί κανείς, επειδή είναι τόσο πρωτόγνωρο στην ιστορία και την εμπειρίας μας ως άνθρωποι, που δεν μπορούμε να το φανταστούμε. Πιστεύουμε, ότι κατά κανόνα, κάτι που δε συνέβη στο παρελθόν δεν είναι πιθανό να συμβεί και στο μέλλον. Δηλαδή, μπερδεύουμε το πρωτόγνωρο, το καινοφανές με το απίθανο. Ναι, μπορεί να είναι ο γενικός κανόνας, αλλά οι εξαιρέσεις σ' αυτόν τον κανόνα μπορεί να αποβούν μοιραίες για μας, να μας σκοτώσουν», είπε ο 45ος Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α.

«Είχατε μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα και γνωρίζω ότι δεν υπήρξε επαρκής δημόσιος διάλογος που να τις συνέδεε με την αλλαγή του κλίματος. Βιώσατε την εμπειρία που βίωσε η Αυστραλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, καθώς μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου αυξάνει κατά 2 έως 4 φορές τις μεγάλες πυρκαγιές», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ερημοποίησης, καθώς το φαινόμενο που την προκαλεί επεκτείνεται βόρεια της Σαχάρας και πλησιάζει τη χώρα μας, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «οι προοπτικές, τις επόμενες δεκαετίες, δεν αφορούν μόνο σταθερή άνοδο των θερμοκρασιών αλλά και σταθερή αύξηση της ξηρασίας».

«Αυτό που αποτελούσε τον οδηγό μας στο παρελθόν, δεν έχει πλέον σχέση με το μέλλον που δημιουργήσαμε. Και αυτό το μέλλον εξελίσσεται εκτός κι αν λάβουμε τώρα τις σοφές αποφάσεις για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία», προειδοποίησε ο κ. Γκορ.

«Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο καταπληκτικούς ηλιακούς πόρους σε σύγκριση με όλες τις χώρες του πλανήτη και έναν θαυμάσιο πόρο ανέμων», είπε ο 45ος Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. και επεσήμανε ότι σε πολλά ελληνικά νησιά, η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται σήμερα από την καύση λιγνίτη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος για την εγκατάσταση ενός πάρκου φωτοβολταϊκών ή μιας ανεμογεννήτριας», αναρωτήθηκε. Πιστεύει ότι, για το σύνολο της Ευρώπης, αυτό που χρειάζεται είναι «να φέρουν τις προσδοκίες για τη ζήτηση για φωτοβολταϊκά σε τέτοια επίπεδα που να πυροδοτηθεί η έρευνα και η ανάπτυξη που θα επιταχύνουν τη μείωση των τιμών».

Θεωρεί ότι ο μοναδικός τρόπος να παρατηρούμε τις επιπτώσεις του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου σε καθημερινή βάση, είναι να μπει τιμή στον άνθρακα είτε με την επιβολή φόρου άνθρακα είτε, καλύτερα, μέσω ενός διεθνούς συστήματος ορίου εκπομπών και εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.

«Υπάρχει μια παλιά αφρικανική παροιμία», είπε ο Αλ Γκορ. «Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους». Πρέπει να πάμε μακριά, γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε μαζί», κατέληξε.

Παρά το ότι δήλωσε πως τον «καταθλίβουν» οι προοπτικές της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες στο Κανκούν, ο 45ος Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α έκλεισε την ομιλία του με μια πρόκληση: «μια ομάδα Ελλήνων πολιτικών και οι ομόλογοί τους από τις άλλες χώρες του κόσμου καλούνται να αποδείξουν ότι η πολιτική βούληση είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».

Στο Συνέδριο μίλησαν, επίσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Centre for Global Energy Studies, Λεωνίδας Δρόλλας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Camco, Σκοτ Μακγκρέγκορ, καθώς και ο ανταποκριτής της Thomson Reuters σε θέματα Αγορών Περιβάλλοντος, Τζέραρντ Ουίν. Παραβρέθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Μπένετ-Σμιθ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη