24 Νοε 2010

Ενημέρωση για την εξωτερική μας πολιτική

Από το TaXalia θα ενημερώνεστε για τα κυριότερα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής

Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κ. Γ. Δελαβέκουρα (Κείμενο - Βίντεο 24/11/2010) Σύνοδος κορυφής - ΠΓΔΜ

1) Για τις δύο ελληνικές πρωτοβουλίες ως προς την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας:

Η μια πρόταση είναι για τα Βαλκάνια και αφορά τη διοργάνωση από την Ελλάδα το 2014, κατά την..
 ελληνική Προεδρία, μια συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2003. Σκοπός ακριβώς είναι να δοθεί μια νέα δυναμική, στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας «Ατζέντα 2014», στην ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

Επίσης, έχει προταθεί να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στα τέλη Ιουνίου ή το φθινόπωρο, προκειμένου να συζητηθεί με ανοικτό τρόπο η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η φάση στην οποία βρίσκεται, τα εμπόδια που συναντάει και το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και μπρος.

Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πραγματικότητα, τόσο στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων όσο και της Τουρκίας, η οποία δεν είναι προς όφελος ούτε της χώρας μας αλλά ούτε και της μακροπρόθεσμης προοπτικής της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει μια περιοχή, μια ζώνη σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των γειτονικών μας χωρών είναι βασικός άξονας αυτής της πολιτικής.

Μια εικονική διαπραγματευτική διαδικασία, μια εικονική ενταξιακή διαδικασία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας και υπονομεύει και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την προοπτική της ενταξιακής διαδικασίας. Γι΄ αυτό το λόγο αναζητούμε φρέσκες ιδέες, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν ξανά μια πολιτική ώθηση σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτές ήταν οι θέσεις που αναπτύχθηκαν από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών όταν ανακοίνωσε την «Ατζέντα 2014». Αυτή είναι η συνεπής πολιτική που ακολουθούμε έναντι της ενταξιακής διαδικασίας, με την πρόταση που κάνουμε για να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει σε αυτή τη διαδικασία να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά όρια, τα τεχνοκρατικά όρια που υπάρχουν εκ των πραγμάτων και να μιλήσουμε ξανά πολιτικά. Πρέπει να δούμε πού πάει αυτή η σχέση, διότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει συγκεκριμένα εμπόδια.

Πρώτο και κύριο είναι ο αργός ρυθμός μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Τουρκίας - το γεγονός δηλαδή ότι σε αυτή τη διαδικασία η Τουρκία δεν προχωρεί με αποφασιστικά βήματα στη μεταρρυθμιστική διαδικασία που χρειάζεται να κάνει.

Το δεύτερο πραγματικό εμπόδιο είναι η αμφιβολία που υπάρχει ως προς το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Δηλαδή κατά πόσο η Τουρκία μπορεί πράγματι να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα γι΄ αυτό.

Το τρίτο είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εξομαλύνει τις σχέσεις της μαζί της.

Aυτή η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ad hoc Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και η οποία έχει σκοπό να δώσει πολιτική ώθηση σε μια διαδικασία.

Από κει και πέρα υπάρχει η θεσμική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να τηρηθεί προκειμένου να φέρει τα αποτελέσματα. Το θέμα όμως είναι να ξαναδεσμευθούμε πολιτικά ότι πραγματικά προχωράμε με αποφασιστικά βήματα στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης.

Τα οράματα δεν υλοποιούνται με τα κακά σενάρια, υλοποιούνται με τα καλά και εμείς έχουμε μια θετική πορεία σε αυτή τη διαδικασία, ένα ρόλο πρωταγωνιστικό ιστορικά. Εμείς είμαστε η χώρα η οποία διαμόρφωσε το πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και η οποία έδωσε ακριβώς το πλαίσιο στο οποίο σήμερα τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να μιλάνε για ευρωπαϊκή προοπτική.


[Για την ΠΓΔΜ:]

Ο κ. Μιλόσοσκι δε λειτουργεί επιβοηθητικά στη διαδικασία. Ο ρόλος του δεν είναι εποικοδομητικός. Ο κ. Μιλόσοσκι με κάθε ευκαιρία επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας με προκλητικό τρόπο και επιβαρύνει τη διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν μπορώ να θεωρήσω ειλικρινείς τέτοιες δηλώσεις για πρόοδο της διαδικασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όταν με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να παρουσιάσει την Ελλάδα με μελανά χρώματα στην κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ και στην ουσία να υπονομεύσει τις προοπτικές αυτής της διαπραγμάτευσης.

Απ’ την πλευρά μας και αυτό πρέπει να είναι σαφές και το λέμε με κάθε ευκαιρία και το βλέπετε απ’ το γεγονός ότι αρνούμαστε να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται συνεχώς εκ μέρους του κ. Μιλόσοσκι, θέλουμε να έχουμε πρόοδο. Για να υπάρχει πρόοδος πρέπει να υπάρχει ένα άλλο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αν ο κ. Μιλόσοσκι συστηματικά προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη της χώρας εναντίον της Ελλάδας, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε. Αυτό πρέπει να πάψει και πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαδικασία και η διαδικασία είναι η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη