Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής στον Ραδιοφωνικό Σταθμό 9,89 και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου
Δημ: Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας. Βλέπω, αλλά έχω και μηνύματα ακροατών, αλλά και από τα δημοσιεύματα και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ότι ενώ κόπηκαν οι μισθοί σε σημαντικό βαθμό, από την άλλη, μέσω αυτής της επιδοματικής πολιτικής η οποία χτυπιέται σε άλλους τομείς των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, στη Βουλή παραμένει αναλλοίωτη. ..
ΠτΒ: Όχι δεν είναι έτσι. Και είναι ανακριβέστατα τα δημοσιεύματα αυτά. Θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με το δημόσιο βίο και οι δημοσιογράφοι ακόμη, τουλάχιστον, να σεβόμαστε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι στον Προϋπολογισμό που εισηγηθήκαμε και χθες συζητήθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, για τη Βουλή, στον Προϋπολογισμό της για το 2011, οι περικοπές που συνολικά ανέρχονται στα 20.104.000 ευρώ σε σχέση με τον πέρυσι ψηφισθέντα Προϋπολογισμό που και εκείνος ήταν μειωμένος κατά 4 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, τώρα το συνολικό ύψος των πιστώσεων για το 2011 θα είναι 197,9 εκατομμύρια έναντι 218 που ήταν τη χρονιά που διανύουμε. Και αυτά τα 197 εκατομμύρια, να έχουμε υπόψη μας, ότι είναι το 3,8 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού. Να το πω διαφορετικά. Ότι η συνολική λειτουργία του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού πολιτεύματός μας, κοστίζει 3,8 τοις χιλίοις.
Δημ: Το λέτε έτσι και ακούγεται μικρό. Να το δούμε και αλλιώς τώρα. Πόση είναι η βουλευτική αποζημίωση και πόση μπορεί να γίνει στο τέλος του μήνα για έναν βουλευτή, συγκεκριμένα διά της συμμετοχής στις Επιτροπές;
ΠτΒ: Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά τις περικοπές. Αυτά τα 20 και κάτι εκατομμύρια που έχουν περικοπεί, κατά 66% οφείλονται στις περικοπές που κάναμε και στις συνολικές αποδοχές, στη συνολική βουλευτική αποζημίωση δηλαδή και με τα επιδόματα που λέτε των βουλευτών, καθώς επίσης και τις περικοπές που έχουν γίνει και στα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές η μηνιαία μείωση των συνολικών αποδοχών τους ανέρχεται τουλάχιστον σε 1.600 ευρώ το μήνα, που σημαίνει τουλάχιστον 20.000 ευρώ το χρόνο. Είναι περίπου 22% η μείωση συνολικά, σε μηνιαία ή σε ετήσια βάση. Και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε φέτος καταργήθηκε και αυτό που ίσχυε ανέκαθεν, δηλαδή καταργήθηκε η αυτοτελής φορολογία της βουλευτικής αποζημίωσης, που σημαίνει, στην πράξη, ότι θα υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερη επιβάρυνση και από πλευράς της
φορολογίας των αποδοχών των βουλευτών και έπρεπε να γίνει αυτό σαφώς. Τώρα σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής επίσης, η περικοπή των επιδομάτων που έγινε ήταν σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα επιδόματα που έκοψαν στον άλλο δημόσιο τομέα. Και όντως οι υπάλληλοι της Βουλής ήταν από τους καλύτερα αμειβόμενους στο δημόσιο τομέα υπαλλήλους. Προχωρήσαμε σε περικοπές που σημαίνει από 450 ευρώ μηνιαίως λιγότερα για τους χαμηλότερους στην κλίμακα, μέχρι και 1.130 για τους κατέχοντες διευθυντικές θέσεις σε υπηρεσίες της Βουλής. Έχουμε λοιπόν, μια μείωση τουλάχιστον 1.600 ευρώ μηνιαίως για τους βουλευτές και έχουμε και αυτές τις περικοπές, τις οποίες ανέφερα νωρίτερα. Οι περικοπές για τους βουλευτές δεν αφορούν μόνο στη μείωση με τη στενή έννοια της βουλευτικής αποζημίωσης, που είναι γύρω στα 5.300 ευρώ, αλλά και σε περικοπές των δύο επιδομάτων που έχουν οι βουλευτές και είναι το επίδομα οργάνωσης γραφείου και το επίδομα κίνησης. Και εκεί είναι τουλάχιστον 20% οι περικοπές που έχουν γίνει σ’ αυτά τα επιδόματα. Τώρα, τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών δεν ξεπερνούν πλέον τις 6.500 ευρώ το μήνα. Και απ’ αυτά τα χρήματα θα πρέπει ο βουλευτής να καλύψει τα έξοδα των γραφείων του, ενοίκια, λειτουργικά και λοιπά, τα έξοδα της βενζίνης, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές κινούνται και διανύουν πολλά χιλιόμετρα και αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα χρειάζεσαι για τις μεταφορές.
Δημ: Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή και σε μία περίοδο που γίνεται προσπάθεια να θεραπευτεί μια νοσηρή κατάσταση, η οποία υπήρχε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη χώρα, δηλαδή να υπάρχουν χαμηλοί ονομαστικοί μισθοί, χαμηλοί μισθοί ή όχι τόσο προκλητικοί, οι οποίοι γινόντουσαν προκλητικοί μέσω των επιδομάτων. Αυτή η νοοτροπία δεν έχει χτυπηθεί ριζικά σε ό,τι αφορά τους βουλευτές.
ΠτΒ: Κάνετε λάθος, διότι σας εξήγησα νωρίτερα ότι περικόπηκαν ποσοστιαία, αλλά και ποσοτικά τα δύο επιδόματα των βουλευτών με μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό.
Δημ: Και ενισχύθηκε η δυνατότητα αύξησης των μηνιαίων αποδοχών με τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές.
ΠτΒ: Όχι, δεν είναι αυτή η αλήθεια. Ορισμένες φορές, ορισμένα δημοσιεύματα παρασύρουν ακόμη και εσάς τους έγκριτους δημοσιογράφους σε λάθος συμπεράσματα. Εγώ πρέπει να αποκαταστήσω την αλήθεια. Και έτσι ό,τι αφορά στα επιδόματα για ορισμένες επιτροπές, η μείωση είναι, ποσοστιαία, αυτή που σας ανέφερα νωρίτερα. Όταν μίλησα για 6.500 ευρώ συνολικά, το μήνα, περιλαμβάνονται όλα.
Δημ: Βάζετε μέσα και τη συμμετοχή στις επιτροπές σε αυτό το ποσό;
ΠτΒ: Βεβαίως.
Δημ: Αν είναι αυτή η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από αυτήν η οποία δημιουργείται.
ΠτΒ: Είναι αρκετά διαφορετική η πραγματικότητα από κάποια δημοσιεύματα που είδα και εγώ τις προηγούμενες μέρες.
Δημ: Να έρθουμε λιγάκι τώρα και στις εκλογές.
ΠτΒ: Να σας πω το εξής. Δε θεωρώ ότι κάνουμε κάτι για το οποίο πρέπει να μας λένε μπράβο, κάνουμε το καθήκον μας. Όταν προχώρησα σε αποφάσεις και σε περικοπές του Προϋπολογισμού συνολικά της Βουλής, των περικοπών για τους βουλευτές και των περικοπών για τους υπαλλήλους της Βουλής, θεώρησα ότι είναι ένα καθήκον στην προσπάθεια να συμβάλλουμε όλοι στην περιστολή των ελλειμμάτων, έστω και αν - όπως είπα - ο Προϋπολογισμός της Βουλής δεν ξεπερνά πλέον το 3,8 τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.
Δημ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι για τις εκλογές, αλλά έχουν έρθει πλέον τόσα πολλά μηνύματα μαζεμένα που δεν μπορώ να μην το ρωτήσω. Τι γίνεται με όλη αυτή την κατάσταση με τις κόρες, τις ανιψιές κ.λπ. πολιτικών, οι οποίες συνεχίζουν και διορίζονται στη Βουλή; Υπήρξαν και το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να βασίζονται σε προηγούμενες αποφάσεις αλλά υλοποιήθηκαν πρόσφατα.
ΠτΒ: Αυτό έχει καταργηθεί. Εγώ έχω εισηγηθεί, όπως έχω πει, ότι στη διάρκεια της θητείας μου δεν θα συνεχιζόταν αυτό το καθεστώς, να μονιμοποιούνται κατά διαστήματα οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι προσωρινοί υπάλληλοι, γιατί περί αυτού πρόκειται, όπως γνωρίζετε κι εσείς. Πριν από το καλοκαίρι, όταν προχωρήσαμε σε εκτεταμένες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, όλα τα κόμματα συμφώνησαν και ενέκριναν την εισήγησή μου και πλέον απαγορεύεται η μονιμοποίηση οποιουδήποτε μετακλητού υπαλλήλου, όπως και η μετάταξη αποσπασμένου υπαλλήλου στη Βουλή. Εάν και όταν η Βουλή χρειαστεί ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, τότε θα προσλαμβάνεται μόνο μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Γι’ αυτό, επειδή μας δημιουργήθηκαν σημαντικά κενά στους στενογράφους, μια ειδικότητα που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους, γιατί ή έχει κάποιος σπουδάσει και ξέρει στενογραφία ή δεν ξέρει, η προκήρυξη που κάναμε, επειδή δημιουργήθηκαν τα κενά λόγω αθρόας συνταξιοδότησης με το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο και από την πλευρά των στενογράφων της Βουλής, το ΑΣΕΠ πλέον ανέλαβε την προκήρυξη για την πρόσληψη 18 στενογράφων - και είναι πολύ απαιτητικοί οι διαγωνισμοί αυτοί - ώστε να καλυφθούν, εν μέρει, τουλάχιστον τα κενά που δημιουργούν πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των πρακτικών όχι μόνο στην Ολομέλεια, αλλά και στις Επιτροπές κ.λπ. Καμιά πλέον διαδικασία δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Βουλής. Έχει γυρίσει οριστικά σελίδα η Βουλή σε αυτό το θέμα.
Δημ: Η αλήθεια είναι ότι πρόλαβαν και βολεύτηκαν πολλοί, κ. Πετσάλνικε.
ΠτΒ: Το παρελθόν δεν μπορώ να το αλλάξω.
Δημ: Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά είναι εδώ μπροστά μας για να μας θυμίζει κάποιες από τις νοσηρές εκφάνσεις αυτού του νοσηρού πελατειακού συστήματος και της ευνοιοκρατίας.
ΠτΒ: Το καθήκον το δικό μου και όλων μας ήταν να βάλουμε ένα οριστικό τέρμα, ένα οριστικό τέλος, σε διαδικασίες του παρελθόντος που δημιουργούσαν και πελώρια ερωτηματικά και επικρίσεις, όχι αδικαιολόγητα βέβαια, και από την κοινωνία και από τους πολίτες. Γι’ αυτό, και όπως είχα πει, θέσαμε οριστικό τέλος σε τέτοιου είδους τακτικές.
Δημ: Μια σύντομη ερώτηση και παρακαλώ μια σύντομη απάντηση, γιατί δυστυχώς, είμαστε εκτός χρόνου. Χθες, ο κ. Ραγκούσης, επιχειρώντας να προσδιορίσει λίγο το στόχο σας ως ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές που έρχονται, μίλησε ουσιαστικά για τη διαφορά ποσοστού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στον πρώτο γύρο των εκλογών στις περιφέρειες. Είναι ένας ασφαλής στόχος αυτός, δηλαδή είναι ένας προσδιορισμός, ο οποίος βοηθάει να αποκωδικοποιήσουμε το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής και τι διαφορά θα πρέπει να υπάρχει κατά τη γνώμη σας, ούτως ώστε να μην αισθάνεται η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της;
ΠτΒ: Κοιτάξτε. Εγώ δεν θα κάνω την προσέγγιση του όλου θέματος με βάση αριθμούς. Έρχομαι σε αυτό που είπε, το αυτονόητο, ο κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός της χώρας, ότι από τη στιγμή που, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήθελε ο διάλογος να γίνει με βάση τις ανάγκες του νέου θεσμικού πλαισίου, δηλαδή της αποκέντρωσης, του «Καλλικράτη», που συνιστά για τους δήμους, τις περιφέρειες κ.λπ. μια τεράστια αλλαγή στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης, αλλά η Αντιπολίτευση επέμενε να πολιτικοποιηθούν έντονα οι εκλογές με ψήφο καταδίκης. Καταδίκης σε τι όμως; Λένε, καταδίκης στο Μνημόνιο. Μα ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ψήφο καταδίκης στο Μηχανισμό Στήριξης, που με τόσο κόπο και με τόσες προσπάθειες εξασφαλίστηκε για να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας η χώρα μας. Από τη στιγμή εκείνη ήταν αυτονόητο ότι ο διάλογος θα γινόταν σε άλλο επίπεδο. Εάν λοιπόν η ψήφος, που πρέπει να είναι ψήφος ευθύνης για την ίδια την πορεία της χώρας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για την πορεία της χώρας, εάν το αποτέλεσμα αυτό δημιουργήσει την εντύπωση ότι πράγματι η Κυβέρνηση δεν έχει τη στήριξη…
Δημ: Αυτό ρωτάω. Ποιο είναι αυτό το αποτέλεσμα, γιατί είναι νεφελώδες, κ. Πετσάλνικε, είναι νεφελώδες. Αν δεν προσδιοριστεί, μπορεί να κερδίσετε με 10 μονάδες διαφορά, λέμε τώρα, και να πείτε, δεν τη θεωρώ επαρκή αυτή τη στήριξη.
ΠτΒ: Δεν είμαι ειδικός στους αριθμούς, πρέπει να σας πω, και δεν θέλω να αποκομίσετε την εντύπωση ότι κάνω αριθμητικούς υπολογισμούς. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα συναθροιστούν όλα αυτά και εάν χρειαστεί, τότε πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός εάν στηρίζει αυτή την τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Βρισκόμαστε στο μέσο ενός φουρτουνιασμένου ωκεανού. Πρέπει να βγούμε στην αντίπερα όχθη ως χώρα, ως κοινωνία, ως εθνική οικονομία. Εάν αυτή η προσπάθεια για οποιοδήποτε λόγο αμφισβητηθεί έντονα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Δημ: Εδώ είναι το θέμα. Να προσδιορίσουμε το έντονα, το λιγότερο έντονα, το χλιαρό, το σκληρό κ.τ.λ. Τέλος πάντων. Να είστε καλά, καλημέρα.
ΠτΒ: Σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.