Κίνα και Γερμανία θέλουν να αυξηθεί το έλλειμμα και οι Ρεπουμπλικανοί να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη
Τι κοινό έχουν οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Γερμανίας με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα; Και οι τρεις πιέζουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα κίνητρά τους είναι όμως ύποπτα.
Δεν είναι ότι η Fed κάνει κάτι ριζοσπαστικό σε αυτόν τον τομέα. Είναι αλήθεια ότι υπό κανονικές συνθήκες η Fed ασκεί νομισματική πολιτική αγοράζοντας βραχυπρόθεσμα χρέη της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ σήμερα αγοράζει πιο μακροπρόθεσμο χρέος. Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκιείχε δίκιο που διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι έτσι ασκείται η νομισματική πολιτική. Η Fed προσπαθεί να μειώσει τα επιτόκια, όπως κάνει πάντοτε όταν η ανεργία βρίσκεται ψηλά και ο πληθωρισμός χαμηλά.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται πράγματι χαμηλά. Ο δομικός πληθωρισμός τρέχει με 0,6%, ο χαμηλότερος που έχει ποτέ καταγραφεί. Στο μεταξύ η ανεργία βρίσκεται στο 10% και η μακροπρόθεσμη ανεργία στα χειρότερα επίπεδα από την εποχή του Μεγάλου Κραχ. Επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη να αναλάβει δράση η Fed. Η μοναδική αγωνία που έχουν οι λογικοί άνθρωποι- μαζί τους και εγώ- για τα σχέδια της Fed είναι μήπως αποδειχθούν πολύ αδύναμα, πολύ αναποτελεσματικά. Από τη μια πλευρά υπάρχουν λοιπόν οι λογικοί και από την άλλη ο Αξονας της Υφεσης που αποτελείται από την Κίνα, τη Γερμανία και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Είναι φανερό για ποιον λόγο η Κίνα και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει πόλεμο στη Fed. Και οι δύο χώρες έχουν μάθει να έχουν τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι- και εννοώ εμάς- πρέπει να έχουν εμπορικά ελλείμματα. Η πολιτική της Fed αποδυναμώνει ωστόσο το δολάριο, γιατί καθιστά τα αμερικανικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά, και ανοίγει τον δρόμο για ένα μικρότερο αμερικανικό έλλειμμα. Οι Κινέζοι και οι Γερμανοί δεν θέλουν να δουν κάτι τέτοιο.
Με τις επιθέσεις τους στη Fed, οι Κινέζοι έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι απομακρύνουν την προσοχή από τη χειραγώγηση που κάνουν στο δικό τους νόμισμα, το οποίο διατηρούν τεχνητά σε χαμηλό επίπεδο- είναι το ίδιο αμάρτημα για το οποίο κατηγορούν τους Αμερικανούς.
Για ποιον λόγο παίρνουν όμως μέρος και οι Ρεπουμπλικανοί σε αυτή την επίθεση;
Ο κ. Μπερνάνκι και οι συνεργάτες του φαίνονται έκπληκτοι που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Πίστευαν ότι ακολουθούσαν το πνεύμα του Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Fed ότι δεν έλαβε δραστικά μέτρα την περίοδο του Μεγάλου Κραχ- και ο οποίος το 1998 ζήτησε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας να «αγοράσει κρατικά ομόλογα στην ελεύθερη αγορά», δηλαδή ακριβώς αυτό που κάνει σήμερα η Fed.
Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν αντιρρήσεις που κυμαίνονται από το παράδοξο ως την ασάφεια.
Το παράδοξο: Την περασμένη Δευτέρα μια ομάδα Ρεπουμπλικανών απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στη Fed με την οποία την προειδοποιούσε ότι με την πολιτική της θέτει σε κίνδυνο το νόμισμα και ότι θα προκαλέσει πληθωρισμό. Ανάλογη επιστολή έστειλε η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στον κ. Μπερνάνκι. Καμία δεν εξήγησε για ποιον λόγο πρέπει να φοβόμαστε τον πληθωρισμό.
Οσον αφορά την υποτίμηση του δολαρίου, αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός ότι ένα ασθενέστερο δολάριο βοηθάει στην ουσία την αμερικανική βιομηχανία, πού ήταν όλοι αυτοί όταν είχαμε την προηγούμενη κυβέρνηση; Το δολάριο έπεφτε σταθερά καθ΄ όλη σχεδόν την προεδρία Μπους. Για ποιον λόγο δεν είχαμε τότε ανάλογες επιστολές προς τον Αλαν Γκρίνσπανγια να πάρει μέτρα; Η ασάφεια: Δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, ο Μάικ Πενς στη Βουλή και ο Μπομπ Κόρκερ στη Γερουσία, ζήτησαν από τη Fed να εγκαταλείψει όλες τις προσπάθειες για την εξάλειψη της ανεργίας και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σταθερότητα των τιμών. Για ποιον λόγο; Επειδή η ανεργία παραμένει τόσο ψηλά. Οχι, δεν καταλαβαίνω ούτε αυτή τη λογική.
Τότε τι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Fed; Ο κ. Μπερνάνκι και οι συνεργάτες του εξεπλάγησαν, αλλά ο ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού Σταν Κολέντερ τα είχε προβλέψει όλα. Τον περασμένο Αύγουστο είχε προειδοποιήσει τον κ. Μπερνάνκι πως «με τους Ρεπουμπλικανούς να θεωρούν ότι λόγω της οικονομικής δυσκολίας θα αποκομίσουν εκλογικά οφέλη» θα «αντιταχθούν σε όλες τις ενέργειες της Fed που θα καλυτερεύσουν την οικονομία». Με λίγα λόγια, ο πραγματικός φόβος τους δεν είναι μήπως οι ενέργειες της Fed αποδειχθούν επιζήμιες, αλλά ότι μπορεί να πετύχουν.
Συνεπώς έχουμε τον Αξονα της Υφεσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι από τους επικριτές του κ. Μπερνάνκι έχουν ειλικρινή κίνητρα, αλλά ο βασικός λόγος για τις επιθέσεις που δέχεται είναι η καθαρή ιδιοτέλεια. Η Κίνα και η Γερμανία θέλουν να παραμείνει η Αμερική μη ανταγωνιστική. Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να παραμείνει αδύναμη η οικονομία όσο καιρό θα υπάρχει ένας Δημοκρατικός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.
Αν ο κ. Μπερνάνκι υποκύψει στις πιέσεις τους, τότε θα πάρουν αυτό που θέλουν.
Από το: http://www.tovima.gr/