16 Νοε 2010

Τι περιμένουμε από το κόμμα της κ. Μπακογιάννη

Το βασικότερο ερώτημα είναι αν η κ. Μπακογιάννη θα φτιάξει ένα ακόμα οικογενειοκρατικό κόμμα ή θα τολμήσει να φτιάξει ένα απόλυτα δημοκρατικό κόμμα. Η απάντηση θα δοθεί ήδη από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος αυτού την προσεχή Κυριακή, από την οποία και θα διαφανεί αν θα πρόκειται για ένα απλό κείμενο με τα γνωστά συνθήματα για.....
δημοκρατία, πατρίδα, ελευθερία, ατομικά δικαιώματα, ανάπτυξη, εθνική ανεξαρτησία κ.λ.π. ή θα ορίζει συγκεκριμένους άξονες δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής, τόσο μέσα στο καινούργιο κόμμα όσο και στο πολιτικό σύστημα ευρύτερα.

Όπως είναι γνωστό, στην μεταπολιτευτική (και όχι μόνο) πολιτική σκηνή της χώρας μας κυριαρχούν οι τρεις γνωστές πολιτικές οικογένειες. Αντίστοιχα και ο λαός έχει χωριστεί σε τρία μεγάλα στρατόπεδα: Παπανδρεϊκοί, Καραμανλικοί και Μητσοτακικοί. Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες οικογένειες, αλλά σαφώς είναι υποδεέστερες αυτών των τριών και φυσικά όχι αυτόφωτες, αλλά ετερόφωτες. 

Στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν σταθερά οι Παπανδρεϊκοί. Στην Νέα Δημοκρατία συγκυριαρχούσαν μέχρι πρόσφατα, οι Καραμανλικοί και οι Μητσοτακικοί, με το στοιχείο των Καραμανλικών να υπερισχύει. Μετά την αποτυχία τους για κατάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, οι Μητσοτακικοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους κόμμα.

Από τη διακήρυξη, την οργάνωση, τις αρχές, αλλά και τις πολιτικές θέσεις του νέου κόμματος, το οποίο μάλιστα η κ. Μπακογιάννη θέλει να το ονομάζει κίνημα, θα έχουμε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συγκρίνουμε τι ακριβώς θα γινόταν και στην Νέα Δημοκρατία αν τελικά επικρατούσαν οι Μητσοτακικοί. Αυτό δεν το λέμε με κακή πρόθεση, αλλά πραγματικά με καλοπροαίρετη διάθεση διαπίστωσης των θέσεων για πραγματική σύγκριση.

Περιμένουμε να δούμε, αν το νέο κόμμα, θα είναι ένα ακόμα οικογενειοκρατικό κόμμα ή θα είναι μια πραγματική δημοκρατική τομή και ειδικότερα:

Περιμένουμε να μάθουμε;
1) Πως θα εκλέγεται ο εκάστοτε αρχηγός του κόμματος και ποια θητεία θα έχει.
2) Πως θα επιλέγονται οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος και πως οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι.
3) Ποια θα είναι η θέση του κόμματος για την απλή αναλογική και την εξάλειψη ή μη, του απαγορευτικού και αντιδημοκρατικού ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
4) Ποιες θα είναι οι θέσεις του κόμματος για το ισχύον πολιτικό σύστημα και τυχόν προτάσεις του για αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Μπακογιάννη:
Α) Στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση με τον Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, αρχικά επέμενε στην εκλογή του προέδρου του κόμματος από το συνέδριο και μετά δέχτηκε την εκλογή από τη βάση.  Θα δούμε λοιπόν τι θα εφαρμόσει στο νέο κόμμα.
Β) Στην ίδια εσωκομματική μάχη είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για επιλογή των υποψηφίων βουλευτών και υποψηφίων τοπικών αρχόντων από τη βάση του κόμματος με προκριματικές εκλογές. Θέσεις όμως τις οποίες δεν επανέλαβε στην προσυνεδριακή διαδικασία. Θα δούμε λοιπόν και στο νέο κόμμα, πως θα επιλέγονται οι υποψήφιοι βουλευτές και τοπικοί άρχοντες.
Γ) Στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, είχε κάνει πρόταση για συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας θητεία του προέδρου του κόμματος. Θα δούμε αν θα εφαρμόσει το ίδιο και στο δικό της κόμμα.
Δ) Τόσο κατά την προσυνεδριακή διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας, όσο και σε πολλές άλλες ομιλίες της η κ. Μπακογιάννη έχει ταχθεί υπέρ της ριζικής αναθεώρησης του Συντάγματος. Θα δούμε λοιπόν, αν θα επιμείνει σ΄ αυτό και ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να κρίνουμε αν οι προτάσεις της θα επιφέρουν πραγματική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα ή θα είναι ένα απλό lifting του ισχύοντος πολιτικού συστήματος.

Περιμένουμε  λοιπόν με πραγματικό ενδιαφέρον να ακούσουμε την κ. Μπακογιάννη την Κυριακή.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη