22 Νοε 2010

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ “Εμφύλιος” για τα... οικόπεδα του Γράμμου!

Ο εποικισμός της εγκαταλειμμένης κοινότητας Γράμμου, που γεωγραφικά βρίσκεται στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού αλλά νομικά υφίσταται μόνο στα... χαρτιά, αποτέλεσε όραμα και στόχο πολλών ανθρώπων, που έλκουν την καταγωγή τους από εκεί, αλλά και άλλων, απ΄ όλα τα σημεία της χώρας που έτυχε να γνωρίσουν από κοντά το απαράμιλλο κάλος του αλπικού τοπίου!


Οι πρώτοι επικαλούνται “συναισθηματικούς λόγους”, προς τις πατρογονικές τους εστίες, ενώ οι άλλοι διαβλέπουν “επενδυτικές” ευκαιρίες, σε μελλοντική μετατροπή του Γράμμου σε... Αράχωβα!
Μέχρι πριν μια δεκαετία, ο οικισμός της Γράμμουστας, όπως είναι ευρύτερα γνωστός έδινε την εικόνα ενός ερειπωμένου από τον εμφύλιο χωριού, όπου εκτός από την ανακαινισμένη εκκλησία κι ένα υποτυπώδες καφενείο του μεσοπολέμου... υπήρχαν περιμετρικά αρκετές στάνες, που φιλοξενούσαν τους “νομάδες” από την Ελασσόνα, κατά τους θερινούς μήνες. Το χειμώνα επικρατούσε η απόλυτη ερημιά... καθώς η έδρα της κοινότητας βρίσκεται μόνιμα στο... Άργος Ορεστικό από τον εμφύλιο και εντεύθεν!
Το ενδιαφέρον των “νεοαποίκων” για την Γράμμουστα, αναπτερώθηκε στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας, όταν ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, οραματίστηκε την δημιουργία του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, μερικά χιλιόμετρα πριν φθάσουμε στην Γράμμουστα. Τότε κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τον ιδιαίτερο συμβολισμό του Πάρκου και έβαλαν σε εφαρμογή τα επενδυτικά τους πλάνα, για την... τουριστική αξιοποίηση του Γράμμου!
Σ΄ αυτά τα σχέδια, βρήκαν ικανό συμπαραστάτη, σύσσωμο το κοινοτικό συμβούλιο της περιόδου 2002-2006, που με πρόεδρο την κ. Αικατερίνη Φιλιάδου, αποφασίζει την εκποίηση με πλειστηριασμό 80 οικοπέδων σε ιδιώτες. Μέχρι τότε η κοινότητα είχε την αποκλειστική εκμετάλλευση των βοσκοτόπων και των δασικών εκτάσεων του Γράμμου, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιεί αναλυτικό απολογισμό των... άδηλων πόρων!
Έκτοτε στράφηκε στον προσοδοφόρο κλάδο του real estate!
Στην προκήρυξη που δημοσιεύθηκε τότε σε μερίδα του τοπικού τύπου, υπήρχε η δέσμευση προς τους επίδοξους αγοραστές, “να χτίσουν στο οικόπεδο που θα αγοράσουν εντός δύο ετών”! Ειδάλλως αυτό θα περιήρχετο στην κυριότητα της κοινότητας!
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της προέδρου, προς το φύλλο της 16-12-2004 της”Καστοριανής Εστίας”, με την οποία επιχειρεί να απενοχοποιήσει την πρωτοβουλία της, από τα οικονομικά κίνητρα, λέγοντας τα εξής: “Στο κοινοτικό συβμούλιο αποφασίσαμε ότι δεν πρέπει να εκποιούμε οικόπεδα, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό και με μοναδικό κίνητρο την αύξηση των εσόδων της κοινότητας. Στόχος μας από την αρχή ήταν να ξαναγεννηθεί το χωριό μας. Αυτό αποτέλεσε και προεκλογική μας δέσμευση”.
Πράγματι, η επίκληση των πατριωτικών συναισθημάτων, συνήθως συγκινεί τις “ευαίσθητες καρδιές” των υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι, εκτός από την κατανόηση, κάνουν και τα “στραβά μάτια” σε πολεοδομικές εκτροπές, όταν ο άγραφος νόμος το επιτάσσει!
Διότι όπως εξηγεί η τότε πρόεδρος κ. Αικατερίνη Φιλιάδου: “Άδειες εκδίδει η κοινότητα, όχι όμως μόνο για αποθήκες. Γιατί εμείς εδώ πάνω, έχουμε κάποιους όρους δόμισης, με βάση τους οποίους... και με την “ανοχή” της πολεοδομίας... μπορούμε να χτίσουμε...”!
Αυτή η “ανοχή”, των αρμοδίων, αποδείχθηκε ανεξάντλητη! Διότι έκτοτε η οικιστική δραστηριότητα της Γράμμουστας, έβγαλε εκτός... συναγωνισμού την Αράχωβα!
Και τα σαλέ που εμφανίστηκαν με... κοινοτική άδεια, επισκίασαν ακόμα και το Μον Πλαν των Άλπεων!
Οι κοινοτικές εκλογές του 2006 ανέστηλαν προς το παρόν τα “οράματα” της κ. Φιλιάδου καθώς και τις μαζικές εκποιήσεις οικοπέδων στις πλαγιές του Γράμμου. Όμως αυτό δεν κράτησε για πολύ. Διότι ο κ. Θεόδωρος Μάτσιας που την διαδέχθηκε στο πηδάλιο της οιονεί κοινότητας, είχε πιο μεγαλεπίβολα σχέδια για την “τουριστική ανάπτυξη” του χωριού του!
Στην προκήρυξη, για την εκποίηση 25 περίπου οικοπέδων, που δημοσιεύθηκε κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, ο κ. Μάτσιας περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά ελκυστικό “πακέτο” προσφορών, προς τους επίδοξους αγοραστές. Ανάμεσα στ΄ άλλα, προσέφερε και ποσότητες “πελεκητής” πέτρας για να χτίσουν, την όποια μπορούν να... λεηλατήσουν από τους ερειπωμένους οικισμούς του Γράμμου!
Το εγχείρημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι τιμές των οικοπέδων εκτοξεύτηκαν στα 25.000 ευρώ(!) με αποτέλεσμα να εισρεύσουν κοντά 200.000 ευρώ στα ταμεία της κοινότητας!
Λίγο πριν την εκπνοή της θητείας του και την ενσωμάτωση της Γράμμουστας στον διευρυμένο δήμο του Νεστορίου, ο τελευταίος κοινοτάρχης Θ. Μάτσιας, αποφάσισε παραμονές εκλογών να εκποιήσει μερικά οικόπεδα “εν στενώ κύκλω”, χωρίς δημοσιότητα και τυμπανοκρουσίες!
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσέλθουν ελάχιστοι στην δημοπρασία, όπου η διαδικασία έμοιαζε “στημένη” και οι τιμές των οικοπέδων κατρακύλησαν στα 900 ευρώ!
Τα όσα κωμικοτραγικά ακολούθησαν, με εκατέρωθεν καταγγελίες εντός του κοινοτικού συμβουλίου, υποχρέωσαν τον κοινοτάρχη, να ακυρώσει την δημοπρασία και τα οικόπεδα να επανέλθουν στην κοινότητα μέχρι νεωτέρας...
Για μια ακόμα φορά ο Γράμμος στάθηκε τυχερός!
Αλλά για πόσο ακόμα;



Του Δημήτρη Ιατρίδη


Από την Καστοριανή Εστία
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη