2 Νοε 2010

Όλοι γνωρίζουν για τα χάλια της υγείας... Όλοι εκτός του Υπουργείου...

Γράφει η Μαρία Γκοτζαμανίδου, ιατρός
Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μονολεκτικά απαράδεκτη. Τα ελληνικά νοσοκομεία υπολοίπονται σε πολλούς τομείς συγκρινόμενα
με νοσοκομεία ευρωπαικών χωρών αναφερόμενη σε οργάνωση, επάρκεια προσωπικού, υλικοτεχνική υποδομή. Όσον αφορά τα κέντρα υγείας, αυτά έχουν μετατραπεί σε κέντρα αναφοράς των ασθενών σε μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης μη διαθέτοντας φάρμακα, τεχνολογία. 
Συμπεριλαμβανόμενη η κακή ξενοδοχειακή υποδομή των νοσοκομείων, το δαπανούμενο χρόνο εξυπηρέτησης των ασθενών, και πολλές φορές την έλλειψη σεβασμού απέναντι στον ασθενή συνθέτουν μια εικόνα χείριστης παρεχόμενης υγείας. Όλα τα παραπάνω, που καθένας από μας έχει βιώσει φαίνονται άγνωστα στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σήμερα, η αναδιάρθρωση της Περιφέρειας με την ισχύ του νόμου Καλλικράτη δίνει τη δυνατότητα στις περιφέρειες να ασκήσουν σημαντικές παρεμβάσεις στο τομέα της υγείας. Καθίσταται δυνατή η άμεση παρέμβαση σε καθοριστικά θέματα όπως η κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού και η σημαντική βελτίωση των κτιριακών υποδομών.
Προερχόμενη από τον χώρο της υγείας, ούσα ενεργή γιατρός, κρίνω πως καίρια προβλήματα στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως η εξιγύανση των ιδρυμάτων ψυχικής νόσου, η ομαλή επανένταξη των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών στο κοινωνικό περιβάλλον μέσα από άρτια κέντρα, μπορούν να επιλυθούν μέσα από τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει έκαστη Περιφέρεια. 

 Η Μαρία Γκοτζαμανίδου είναι γιατρός και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το Συνδυασμό του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη