15 Νοε 2010

Γ. Στουρνάρας: "Μόνη λύση το ευρωομόλογο"

Της Νένας Μαλλιάρα

Η λύση του ευρωομολόγου αποτελεί τη μόνη επιλογή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης κρατικού χρέους των χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στο Capital.gr, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει την ιδέα των ευρωομολόγων προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται με την ανισορροπία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών Βορρά και Νότου της Ευρώπης. «Όπως φαίνεται από την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Με την κρίση της Ιρλανδίας –για την οποία οι αγορές στοιχηματίζουν τώρα ότι θα είναι η επόμενη που θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου και για την Πορτογαλία, ενδεχομένως και για την Ισπανία και την Ιταλία–, η Γερμανία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία ένωση κρατών – μελών με διαφορετικό διαρθρωτικό χαρακτήρα. Ο Βορράς παρουσιάζει πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Νότος ελλείμματα, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει μεταξύ των Οικονομιών Κίνας και ΗΠΑ. Παλαιότερα, η ανακύκλωση των Οικονομιών της ευρωζώνης γινόταν από τις ίδιες τις αγορές. Τώρα αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω ενός μηχανισμού», λέει ο κ. Στουρνάρας.

Όπως προσθέτει, η ευρωζώνη συνολικά έχει μηδενικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή τα ελλείμματα του Νότου ισοσκελίζονται με τα πλεονάσματα του Βορρά), συνεπώς το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι οι πηγές των προβλημάτων και να τα επιλύσουμε ανά χώρα. Π.χ. για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι ο δημόσιος τομέας, για την Ιρλανδία οι τράπεζες κ.ο.κ. Οι λύσεις πρέπει να δοθούν με βάση τα διαρθρωτικά προβλήματα της κάθε χώρας, με τις ίδιες τις χώρες να λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας.

Το θέμα του μόνιμου μηχανισμού κρίσεων της ευρωζώνης πρόκειται να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και όπως εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου. Σημειώνεται ότι την έκδοση ευρωομολόγου έχει υποστηρίξει ο «πνευματικός πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και την επανέφερε στο «τραπέζι» την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι για 3 χρόνια είμαστε υπό την ομπρέλλα του μηχανισμού στήριξης. «Αυτή τη στιγμή είμαστε διασωληνωμένοι και καλούμαστε να μην πεθάνουμε με την αφαίρεση του αναπνευστήρα», αναφέρει παραστατικά για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας και την ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση των δύσκολων μέτρων για την ανάκαμψη.

«Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει συγκεκριμένα projects όπως π.χ. η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση των δαπανών, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το fast track για τις επενδύσεις κ.λπ., μέσα σε μια τριετία, βάζοντας «παρωπίδες» σε ο,τιδήποτε άλλο», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτώμενος για τις ελληνικές τράπεζες (σημειώνεται ότι την εβδομάδα αυτή ο κ. Στουρνάρας θα μιλήσει στην Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου), ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας είναι καθαρά το δημοσιονομικό και το αναπτυξιακό και όχι οι τράπεζες. «Οι ελληνικές τράπεζες καλώς προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να θωρακιστούν, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που φέρουν το πρόβλημα των ελληνικών ομολόγων. Η κεφαλαιακή τους ενίσχυση είναι το άλφα. Για να φτάσουν όμως ως το ωμέγα, δηλαδή την επάνοδό τους σε ομαλή ρευστότητα και σε κερδοφορία, ο δρόμος είναι μακρύς. Σήμερα και τα επόμενα χρόνια, πάντως, το ζητούμενο για τις τράπεζες διεθνώς θα είναι η ευστάθεια και όχι η κερδοφορία», καταλήγει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.


Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη