3 Νοε 2010

Δημοσιογραφία και Ελεύθερο Διαδίκτυο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης

Ο Έβρος συνδέεται στενά με έναν σημαντικό παράγοντα της ζωής στην Ελλάδα: την δημοσιογραφία. Η κακή κατάστασή της έχει βοηθήσει τη διαφθορά και την υποβάθμιση της πολιτικής, με άμεση συνέπεια την άσχημη κατάσταση σε κάθε τομέα της ζωής μας. Το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης σταμάτησε το 2008 για λόγους που ποτέ δεν εξηγήθηκαν ικανοποιητικά, αλλά οι....
 εσωτερικές διαφωνίες και συγκρούσεις σε δημοσιογραφικές Ενώσεις, όπως η ΕΣΗΕΑ, αναφέρθηκαν ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Η υγιής κατάσταση στη δημοσιογραφία παίζει ζωτικό ρόλο για την υγεία της Πολιτικής και της κοινωνίας.

Ως περιφερειακός σύμβουλος θα εργαστώ για την αναβίωση του θεσμού του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου σε νέες βάσεις, τόσο στη Σαμοθράκη όσο και σε άλλες περιοχές του Έβρου, για να λειτουργήσει πραγματικά και ουσιαστικά με λύσεις. Ο Έβρος να γίνει Φάρος αναζωογόνησης και αποκατάστασης της δημοσιογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ειδικά για την παραμελημένη Σαμοθράκη, η αναβίωση του Συνεδρίου θα μπορούσε να συμβαδίσει και με μία συγκοινωνιακή αναβίωση με τη χρήση τροποποιημένων στρατιωτικών υποβρυχίων (για εμπορεύματα, επιβάτες αλλά και για μεταφορά ασθενών), ίσως και αμφίβιων αεροσκαφών (κατά βάση υδροπλάνων), τα οποία λειτουργούν σε κάθε είδους καιρικών συνθηκών και με οποιαδήποτε κατάσταση θαλάσσης. Φυσικά, αυτό δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο εντός του Έβρου αλλά να επεκταθεί (σε πιλοτική βάση) και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια στη νησιωτική Ελλάδα. Μπορούμε να σταματήσουμε την απομόνωση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της πατρίδας μας.



Ο Τυποκτόνος Νόμος της διαπλοκής

Ένας παράγοντας που βοήθησε τη διαφθορά κάθε είδους να μολύνει την πολιτική και άλλους χώρους της κοινωνίας μας είναι ο περιβόητος «τυποκτόνος νόμος».


Αυτός ο απαράδεκτα άδικος νόμος χρησιμοποιείται για να φιμώνει τους έντιμους δημοσιογράφους και να δίνει εργαλείο πίεσης σε τρίτους για εκφοβισμό των δημοσιογράφων με την απειλή της αγωγής στα δικαστήρια.


Θα αγωνιστούμε (σε πρώτη φάση μέσα από το ανανεωμένο δημοσιογραφικό Συνέδριο) για μία δίκαιη νομοθεσία που να προστατεύει, βέβαια, την τιμή και υπόληψη των πολιτών από συκοφαντία. Ταυτόχρονα όμως να προβλέπει υποχρεωτική διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης (με απαντητική επιστολή, συνέντευξη, δήλωση, κλπ) και πλήρη δικαστική εξέταση κάθε υπόθεσης που δεν επιλύεται εξωδικαστικά.

Σήμερα αυτό δεν είναι υποχρεωτικό και όποιος θεωρεί ότι θίγεται σχεδόν πάντα υποβάλει αγωγή (που προβλέπει υποχρεωτική ελάχιστη αποζημίωση !!!). Στην αγωγή όμως, η υπόθεση δεν εξετάζεται σε βάθος και ουσία. Πρέπει, ίσως, να γίνει υποχρεωτική στην αρχή η εκδίκαση της μήνυσης διότι τότε η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος και ουσία. Όταν βγει τελική απόφαση για τη μήνυση ή έστω απόφαση πρωτοδικείου σε πρώτο βαθμό, τότε να μπορεί να προσδιοριστεί και η ημερομηνία εκδίκασης για αγωγή. Επιπλέον, να μην υπάρχουν τόσο ισχυροί περιορισμοί σε σχέση με τον αριθμό των μαρτύρων υπεράσπισης. Σήμερα ο δημοσιογράφος μπορεί να φέρει ένα μάρτυρα στο ακροατήριο και μερικούς στο συμβολαιογράφο. Επίσης, να μην προβλέπεται στον νόμο ελάχιστη αποζημίωση διότι αυτή σήμερα είναι τεράστια και πολύ σπάνια συμβαδίζει με το υποτιθέμενο αδίκημα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που η αγωγή εκδικάζεται πριν από τη μήνυση, η υπόθεση δεν εξετάζεται σε βάθος, ο δημοσιογράφος καταδικάζεται να πληρώσει αποζημίωση και όταν δικάζεται η μήνυση, ο δημοσιογράφος αθωώνεται. Δηλαδή, φτάνουμε στο παράλογο σημείο ένας ποινικά αθώος να πληρώνει αποζημίωση !!!


Ελεύθερο Διαδίκτυο

Παρόμοια δεσμεύομαι να κινηθώ και για το Internet, ώστε όταν μέσω αυτού αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο, παρανομία, κλπ να μην καταδιώκεται αυτός που το αποκάλυψε. Ουσιαστικά, το διαδίκτυο και η δημοσιογραφία πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων τύπου Whistleblower (αυτός που σφυρίζει με τη σφυρίχτρα) δηλαδή ατόμων που αποκαλύπτουν σοβαρές παραβάσεις σε εταιρίες, οργανισμούς, κυβέρνηση, κλπ. Είναι αδιανόητο να καταδικάζεται το μέσο (blog, ιστοσελίδα, κλπ) από το οποίο έγινε η αποκάλυψη ή το πρόσωπο που την έκανε. Χρειάζεται να δημιουργηθεί συγκεκριμένη νομοθεσία προστασίας των Whistleblower και των Μέσων τα οποία αποκαλύπτουν τις παραβάσεις. Οι επιθέσεις εναντίον των blogs και οι πιέσεις για διακοπή της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό προέρχονται, από στελέχη μεγάλων ΜΜΕ, τα οποία έχουν συμβιβαστεί και λειτουργούν προς όφελος της περιβόητης Νέας Τάξης. Η αποκαλυπτική ισχύς που διαθέτει το διαδίκτυο, τους βάζει σε δύσκολη θέση, διότι οι πολίτες μαθαίνουν την πραγματικότητα και την αλήθεια σε γεγονότα, εξελίξεις, κλπ και βλέπουν τον συμβιβασμό που έχουν κάνει.

Επιπλέον, είναι απολύτως απαραίτητο να ενισχυθεί το προσωπικό απόρρητο των επικοινωνιών (και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ με όλες μου τις δυνατότητες ως περιφερειακός σύμβουλος). Θεωρώ ότι αποτελεί κατάντημα, μετά από το σκάνδαλο υποκλοπών της Vodafone, όχι μόνο να μην έχει ενισχυθεί το απόρρητο των προσωπικών επικοινωνιών, αλλά οι χρήστες του Internet να θεωρούνται το ίδιο ένοχοι με, τους κλέφτες κωδικών από πιστωτικές κάρτες κλπ. Ίσως, οι πραγματικοί εγκληματίες είναι αυτοί που όλους εμάς, τους χρήστες του Internet, μας αντιμετωπίζουν ως πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους και μας αρνούνται την ελευθερία και το απόρρητο των προσωπικών μας επικοινωνιών.




Χρειάζομαι, όμως, και την ψήφο σας για να έχω τη δύναμη για όλα αυτά.



Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης

Πολιτευτής ΛΑΟΣ, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου

του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη