6 Νοε 2010

Σκέψεις του Άρη* πριν την κάλπη

*Ο Άρης Πορτοσάλτε είναι διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3

Σας γράφω, βράδυ 20.00, Παρασκευής 5 του μηνός και οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ο πρωθυπουργός κλίνει προς τις εθνικές εκλογές για τις αρχές Δεκεμβρίου....

Πάμε στις εκλογές... για να προετοιμάσουμε τις επόμενες, εθνικές, ή να τις προλάβουμε και να τις μεταθέσουμε για αργότερα. Δηλαδή για την άνοιξη.

Σας γράφω, βράδυ 20.00, Παρασκευής 5 του μηνός και οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ο πρωθυπουργός κλίνει προς τις εθνικές εκλογές για τις αρχές Δεκεμβρίου. Πιθανότατα στις 12. Εκτός και αν ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ κατά τρεις, τέσσερις μονάδες τον εαυτό του σε σχέση με το 2009.

Μπορεί να γίνει; Φαίνεται δύσκολο. Για όλους τους λόγους που έχουμε περιγράψει έως σήμερα. Με δεδομένο συνεπώς το «στρίμωγμα» που νιώθει ο πρωθυπουργός στο να πάρει μόνος τις σκληρές αποφάσεις, θα αναζητήσει αναβάπτιση και γιατί όχι συμπαίκτες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου το φυσάει αλλά η καυτή πατάτα δεν κρυώνει. Τα έσοδα δεν μαζεύονται, τα έξοδα δεν μειώνονται, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν υπάρχουν και άλλα «τέρατα» μέσα στις ντουλάπες…

Τρανό παράδειγμα μετά τις ΔΕΚΟ οι Δήμοι. Όταν τελειώσει το πανηγύρι και σφίξει ο χειμώνας πως θα λειτουργήσουν οι χρεωμένοι δήμαρχοι; Συνεπώς η σημερινή οικονομική πολιτική είναι δυστυχώς αδιέξοδη.

Αυτή η φορολογία δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει ανάπτυξη, όπως λένε οι άνθρωποι που κινούνται στην αγορά, και τα πράγματα θα εξελιχθούν χειρότερα. Χειρότερα απ΄ όσο εκτιμούσε το ακραίο σενάριο. Δεν αναφέρομαι στην ψυχολογική μας κατάσταση που επηρεάζει στο δυσμενέστερο όλη την κοινωνία.

Αυτά βλέπει και νιώθει ο πρωθυπουργός και έτσι βγήκε εκείνο το βράδυ της Δευτέρας απέναντι μας και είπε για εκλογές αν δεν ψηφίσουμε όλοι μαζί Γιάννη Σγουρό.

Για δήμαρχο είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό, τι θέλουμε. Όμως για περιφερειάρχη ήταν ξεκάθαρος. Η σταθερότητα περνά μέσα από την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί έτσι το ήθελε και ο Αντώνης Σαμαράς. Αφού ο πρόεδρος της ΝΔ το πήγε στα άκρα με την αντιμνημονιακή ψήφο ας δοκιμαστεί τώρα με τις εκλογές.

Αντέχει η Ρηγίλλης εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, μόλις ένα χρόνο μετά το Βατερλό του 2009; Δείχνει και αυτό αδύνατο. Όμως με την πολιτική δεν μπορείς να είσαι βέβαιος. Μήπως σε αυτή τη δεύτερη φάση της οικονομικής προσπάθειας θελήσει ο πρόεδρος της ΝΔ να βάλει πλάτη σε μια κυβέρνηση συνεννόησης μαζί και με άλλους.

Η Πρόεδρος Ντόρα έρχεται στα μέσα Νοεμβρίου. Ο κ. Φώτης Κουβέλης δεν είναι αρνητικός με τη διακυβέρνηση.

Προφανώς υπάρχουν και άλλοι μη πολιτικοί που θα μπορούσαν να πάρουν τις αποφάσεις που οι άνθρωποι του πολιτικού συστήματος παριστάνουν ότι δεν μπορούν. Ήρθε η στιγμή της συνεννόησης; Όχι ακόμη, απαντούν κάποιοι. Είναι το επόμενο στάδιο, προσθέτουν.

Όλα αυτά είναι έως στιγμής εικασίες. Σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς. Τα πράγματα είναι απλά. Εάν νομίζεις ότι ο Γιώργος αποτελεί εγγύηση και ο τόπος θέλει σταθερότητα, χωρίς εκλογές υπερψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια και στις δημαρχιακές ελεύθερος να διαμαρτυρηθείς.

Αυτή η συμπεριφορά πιθανό να αδικεί ικανούς ανθρώπους, όπως τους ακούς, που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ για δημάρχους. Αν από την άλλη βράζεις από οργή και θέλεις να εκτονωθείς, είσαι πάλι ελεύθερος να το πράξεις. Και περιμένεις τον Δεκέμβριο να αποφασίσεις νηφάλια για το παρακάτω.

Το βέβαιο είναι ότι εμείς παίζουμε μπάλα την Κυριακή. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας και τις απολαμβάνω. Το άκυρο είναι κατά τη γνώμη μου βλακεία. Το λευκό είναι μια άποψη, αλλά στην ποικιλία των υποψηφιοτήτων δεν σου κάνει τίποτα; Μπορεί.

Η αποχή είναι μια δυνατή άποψη. Δεν την ακολούθησα ποτέ. Όμως συμφωνώ πως είναι μια στάση διαμαρτυρίας κυρίως. Η Δημοκρατία προσφέρει πάνω απ ΄ όλα τη δυνατότητα της επιλογής. Ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Κάνεις αυτό που θέλεις.

Τώρα αν έχεις απέναντι σου τους καλύτερους, τους ικανότερους, τους δυναμικότερους και αν μπορείς να επιλέξεις μεταξύ αυτών τους καταλληλότερους και φυσικά τις καταλληλότερες αυτό είναι μια άλλη ιστορία δύσκολη. Εδώ παίζει ρόλο και η συγκυρία και η σύμπτωση.

Να βρεθούν τα καλά μυαλά στο ίδιο σημείο και να τους εντοπίσει ο ψηφοφόρος.

Θέλει και τύχη… Καλή απόφαση σας εύχομαι. Θα τα πούμε από ραδιόφωνο και τηλεόραση το απόγευμα της Κυριακής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη