9 Νοε 2010

Αφαντος επί μία εβδομάδα στο Αιγαίο o Θεόδωρος Σγουρδαίος


Το σκάφος του παλιού δημοσιογράφου Θ. Σγουρδαίου βρέθηκε στη Φαλκονέρα, αλλά ο ίδιος αγνοείται....
«O Θόδωρος το είχε ως συνήθεια να εξαφανίζεται για μέρες στη θάλασσα. Ηταν όμως πολύ έμπειρος ναυτικός και είχε πάντα το σκάφος του σε καλή κατάσταση». Τα λόγια των φίλων του, όπως αυτά του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού κ. Γιάννη Καψή, κρατούν ακόμη ζωντανή την ελπίδα για την ανεύρεση του παλαίμαχου δημοσιογράφου κ. Θεόδωρου Σγουρδαίου, που αγνοείται εδώ και μία εβδομάδα στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μήλου και Μονεμβασιάς.


Ο κ. Σγουρδαίος, όπως συνήθιζε κάθε Νοέμβριο, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα από το αγαπημένο του νησί, τη Σέριφο, προκειμένου να φέρει το σκάφος του «Τοξότης» στο Καλαμάκι, εν όψει χειμώνα. Από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής και μόλις την περασμένη Παρασκευή το ξύλινο επτάμετρο σκαρί βρέθηκε αναποδογυρισμένο ανοιχτά της Μήλου, κοντά στη Φαλκονέρα. Και όμως, κανείς δεν είχε ανησυχήσει ως τότε, καθώς όπως τονίζουν οι φίλοι και δικοί του άνθρωποι, ο παλαιός διευθυντής της ιστορικής αθλητικής εφημερίδας «Ομάδα» και του αθλητικού τμήματος των «Νέων» συνήθιζε να «ξεχνιέται» στη λατρεμένη του θάλασσα και να επιστρέφει πάντα εκτός προγράμματος. Μόνο που τώρα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, καθώς ο «Τοξότης» βρέθηκε αναποδογυρισμένος και δίχως τον καπετάνιο του. Από το Πάσχα ως τον Νοέμβριο ο 80χρονος περνούσε τον καιρό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σέριφο. « Αν και είχε δύο σπίτια, ουσιαστικά ζούσε μέσα στο σκάφος. Η θάλασσα ήταν η μεγάλη του αγάπη» θυμάται ο κ. Καψής, φίλος του Θοδωρή Σγουρδαίου επί δεκαετίες. Ο ίδιος μάλιστα ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης του «Τοξότη», τον οποίο απέκτησε ο Θεόδωρος Σγουρδαίος πριν από 24 χρόνια. Οι δύο άνδρες είχαν περάσει χιλιάδες ώρες μαζί ψαρεύοντας στα νερά του Αιγαίου. « Το ψάρεμα και η θάλασσα ταίριαζαν στον χαρακτήρα του, ενός εξαιρετικά λιγομίλητου και λιτοδίαιτου ανθρώπου» συμπληρώνει ο κ. Καψής και θυμάται ότι «έχει τύχει να τον ρωτήσω κάτι εν πλω και να μου απαντήσει ύστερα από 24 ώρες».

Οι περιπέτειες πάντως εν πλω δεν ήταν λίγες για τον παλαίμαχο δημοσιογράφο. Ενας άλλος θαλασσινός φίλος του αγνοούμενου σήμερα Σγουρδαίου, ο δημοσιογράφος. κ. Αρης Σκιαδόπουλος, θυμάται μια κοινή, επεισοδιακή ναυτική περιπέτειά τους. «Ηταν 1984. Ψαρεύαμε στην περιοχή του Κάβο Ντόρο,έπιασε κακοκαιρία και η μηχανή μας έσβησε. Ο Θόδωρος... καταριόταν τον μετεωρολόγο που είχε κάνει πρόβλεψη για ασθενείς ανέμους. Τελικά μας ρυμούλκησε ένα σοβιετικό σκάφος. Για να το καλοπιάσουμε είπαμε στον πλοίαρχο ότι είμαστε φίλοι με τον Μίκη Θεοδωράκη » θυμάται σήμερα γελώντας ο κ. Σκιαδόπουλος. « Στην Αθήνα θεωρούμασταν ναυαγοί, η γυναίκα μου πήρε τηλέφωνο τη σύζυγο του Θοδωρή και εκείνη την καθησύχασε λέγοντάς της:“Θα γυρίσουν σίγουρα, ο Θόδωρος έχει ναυαγήσει επτά φορές και τις επτά γύρισε πίσω”». Οι δικοί του άνθρωποι εύχονται κάτι ανάλογο και τώρα: να ναυάγησε για όγδοη φορά και επίσης να γυρίσει πίσω. Οπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος, «το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο προτού ξημερώσει».
Ακαρπες οι έρευνες

Ακαρπες συνεχίζονταν ως και χθες το απόγευμα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σερίφου και Μήλου, για τον εντοπισμό του Θεόδωρου Σγουρδαίου. Την περασμένη Παρασκευή ανακαλύφθηκε αναποδογυρισμένο το σκάφος του ανοιχτά της Μήλου, οπότε και έσπευσαν στην περιοχή παραπλέοντα πλοία, σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο Super Ρuma, αλλά και αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία ερεύνησαν σχεδόν όλο το Νοτιοδυτικό Αιγαίο μεταξύ Μήλου και Μονεμβασιάς, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Στο σημείο στο οποίο εντοπίστηκε το σκάφος του έσπευσαν βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνες στον βυθό για τυχόν εντοπισμό του. Επίσης έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στη Φαλκονέρα, όπου αρχικά πιθανολογούσαν οι οικείοι του ότι μπορεί να έχει βρει καταφύγιο. Εκτός από την ξηρά, έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στον βυθό της Φαλκονέρας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη