6 Νοε 2010

ΕΚΤ: Δεν θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τα ελληνικά swaps

Αρνείται η ΕΚΤ να αποκαλύψει τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα για να κρύψει το χρέος της, εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου πρόκλησης αναταραχής στις αγορές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Jean-Claude Trichet....

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα του Bloomberg News να δώσει στη δημοσιότητα δυο έγγραφα που συντάχθηκαν για το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ φέτος.

Οι σημειώσεις εμφανίζουν πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα swaps για να κρύψει το δανεισμό της, σύμφωνα με έγγραφο της 3ης Μαρτίου που ήρθε στην κατοχή του Bloomberg.

«Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δύο έγγραφα θα υπονόμευαν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική άσκηση της οικονομικής πολιτικής», επισημαίνει ο Trichet στην επιστολή του στις 21 Οκτωβρίου με την οποία απορρίπτει το αίτημα της ΕΚΤ.

Προσθέτει δε πως οι αποκαλύψεις στο τρέχον ευάλωτο περιβάλλον της αγοράς, συνιστούν ένα οξύ ρίσκο που θα ενισχύσει τη μεταβλητότητα και την αστάθεια.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ κρατά τις πληροφορίες έξι μήνες μετά από το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αρχικά δεν αποκάλυψε τα swaps, τα οποία σχεδιάστηκαν ώστε να τη βοηθήσουν να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος, για να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πως η Eurostat, ακόμη προσπαθεί να αντιληφθεί πώς η Ελλάδα έκρυψε το έλλειμμα.

«Υπάρχει μόνο μια λύση για να δοθεί τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα: η πλήρης διαφάνεια», δηλώνει ο Gustavo Piga, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης.

«Η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat πρέπει να αποδείξουν ότι γνωρίζουν όλες τις ενέργειες που έλαβαν χώρα και πως δεν έχουν πρόβλημα να τις αποκαλύψουν. Η αγορά έχει μείνει να φαντάζεται τα χειρότερα», δηλώνει ο Piga.

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Η επίδραση του κυβερνητικού ελλείμματος και χρέους από τα εξωχρηματιστηριακά swaps: η ελληνική υπόθεση». Το δεύτερο έγγραφο εξετάζει την Titlos Plc., μια τιτλοποίηση που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξει swaps με ελληνικό χρέος αντί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Ακόμη, εξετάζει την ύπαρξη παρόμοιων συναλλαγών.

Ο Trichet στην απάντησή του στο πρακτορείο Bloomberg, τονίζει ότι τα δύο ντοκουμέντα δίνουν στους αξιωματούχους μια άποψη για την επίδραση των swaps και αναλύουν πως η Titlos θα επηρέαζε «το θεσμικό πλαίσιο των collateral για το ευρωπαϊκό σύστημα καθώς και τα μέτρα που σχετίζονται με τη διαχείριση ρίσκου».

Ακόμη, πρόσθεσε πως τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη αποφάσεων, και για αυτό δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν. Επισημαίνει δε πως τα έγγραφα είναι παλαιά πλέον και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές. «Τα πλήρη στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν από τη Eurostat», δηλώνει ο Trichet.

http://www.capital.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη