σχόλιο ID-ont: Ενθαρρυντική η άποψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Επιβεβαιώνεται ότι η ΑΠΔΠΧ εκδίδει και αρνητικές αποφάσεις, λύνοντας την απορία που εκφράζαμε πριν λίγες ημέρες: "Πως γνωρίζει η δημοσιογράφος, ή οι πηγές της, ότι θα είναι...
θετική η άποψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ); Η Αρχή εκδίδει πάντα θετικές αποφάσεις στα αιτήματα που της καταθέτουν; Εμείς γνωρίζουμε ότι εκδίδει και αρνητικές αποφάσεις και επιβάλλει και πρόστιμα. Η περίπτωση της φοροκάρτας δεν αφορά σε πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως είναι η καταναλωτική συμπεριφορά; Γιατί θεωρείται δεδομένη εκ προοιμίου η θετική της γνώμη; Το γεγονός ότι δεν θα γράφει όνομα η κάρτα, δεν λέει τίποτα. Αφού ο αριθμός της κάρτας θα συνδέεται σε μια βάση δεδομένων με το ΑΦΜ του πολίτη άρα και το όνομά του!!! Και μην μας πείτε ότι οι βάσεις δεδομένων είναι απαραβίαστες !!! Ειδικά οι "διασυνδεδεμένες" μέσω πολλών και ποικίλων δικτύων: πχ καταστήματα, τράπεζες, εφορίες, υπουργείο οικονομικών ... " http://id-ont.blogspot.com/2010/12/blog-post_6637.html
Ελπίζουμε:
α) να μην αλλάξει κάτι μέχρι την έκδοση του τελικού κειμένου και οι κατωτέρω ειδησεογραφικές πληροφορίες να αποτυπωθούν και στο τελικό κείμενο που θα εκδώσει η ΑΠΔΠΧ και επίσης πιο σημαντικό
β) ανάλογου περιεχομένου απόφαση να εκδώσει η ΑΠΔΠΧ και για την περιβόητη πλέον "Κάρτα του Πολίτη". Εάν εντοπίζονται μερικοί κίνδυνοι με την Κάρτα Αγορών (υποσύνολο) πόσοι περισσότεροι κίνδυνοι μπορούν να αναδειχτούν με τη ΚτΠ (όλον);
Όσον αφορά τις παρατηρήσεις για το εάν πρέπει να περάσει με νόμο ή υπουργική απόφαση η Κάρτα Αγορών είναι νομικές λεπτομέρειες που εκ πρώτης δεν μας αφορούν. Στην άλλη όμως παρατήρηση για την χρονική διάρκεια φύλαξης των δεδομένων πρέπει να επισημανθεί ότι είτε ένα δευτερόλεπτο είτε ένα χρόνο μείνουν τα στοιχεία αποθηκευμένα, μπορούν αντιγραφούν σε άλλες διπλανές βάσεις δεδομένων και από εκεί να υποστούν επεξεργασία. Σκοπός είναι να μην αποθηκεύονται. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο εάν ΔΕΝ χρησιμοποιηθεί η Κάρτα Αγορών.
Διαβάστε το δημοσίευμα:
«Βραχυκυκλώνει» την ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Παραβίαση προσωπικών δεδομένων και νομικά προβλήματα εντοπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών του υπουργείου Οικονομικών.
Στην ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων και ο ΦΠΑ. Η κάρτα, μεταξύ των άλλων, θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.
Η Αρχή έκρινε ότι η πρόβλεψη και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση όπως έγινε εν προκειμένω. Ειδικότερα, έπρεπε τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των στοιχείων να γίνουν με νόμο και εν συνεχεία η υπουργική απόφαση να καθόριζε τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Ακόμη, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, καθώς θα γίνεται ταυτοποίηση των αγορών με τους φορολογούμενους και θα δημιουργείται το «φορολογικό προφίλ» των φορολογουμένων. Δηλαδή για παράδειγμα θα γίνεται γνωστό το θρησκευτικό πιστεύω των φορολογουμένων καθόσον θα καταγράφεται ότι από συγκεκριμένο κατάστημα που πωλεί θρησκευτικά είδη μίας θρησκείας έγιναν αγορές.
Επίσης, οι αγορές από τους φορολογούμενους, κατά συνέπεια και τα προσωπικά τους δεδομένα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων και υπάρχει κίνδυνος να γίνεται από τρίτους επεξεργασία για άλλους σκοπούς.
Τέλος, από την Αρχή θα προταθεί να γίνει διαχωρισμός του ΦΠΑ από τη ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τα στοιχεία από την κάρτα αγορών ετησίως να γνωστοποιούνται μαζί με τη φορολογική δήλωση.
http://id-ont.blogspot.com/2010/12/blog-post_9298.html