22 Δεκ 2010

22% μειωμένες οι δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών

«Το συνολικό ποσό πρόβλεψης του Υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ οικονομικού έτους 2011, ανέρχεται σε περίπου 330 εκατομμύρια Ευρώ. Αυτό αποτελεί μείωση της τάξεως του 22% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2010, φέρνοντας μας στο...
 επίπεδο του οικονομικού έτους 2002».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών αποδεικνύει ότι μπορεί να πρωτοστατήσει στον εξορθολογισμό των εξόδων και χωρίς να ζημιώσει στο παραμικρό την διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας. Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών μας ήταν επιβεβλημένος, όχι μόνο από την οικονομική δυσχέρεια της χώρας, αλλά κυρίως από την εποχή».

«Στην κορυφή των προτεραιοτήτων και του Υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί παρά να βρίσκεται η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Κάθε Έλληνας διπλωμάτης είναι η φωνή της Ελλάδας που πασχίζει να αναστρέψει τη δυσμενή εικόνα για τη χώρα που σκόπιμα καλλιέργησαν κάποια διεθνή ΜΜΕ και κερδοσκοπικοί κύκλοι».

«Οι βασικοί άξονες και οι στρατηγικοί στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι δεδομένοι, διαχρονικοί και αποδεκτοί από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

«Στο Σκοπιανό η θέση μας είναι γνωστή: επιδιώκουμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, erga omnes. Η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε».

«Στο Κυπριακό επιδιώκουμε λύση συνολική, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου του ΟΗΕ και πλήρη σεβασμό στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Και δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με τα σημερινά δεδομένα».

«Με την Τουρκία δεν μιλάμε για να δώσουμε, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Αντιθέτως, - μιλάμε για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε δικαιώματά μας, που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο».

«Δεν θα δεχθώ ποτέ τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι μικρή ή κράτος μειωμένων δυνατοτήτων λόγω της κρίσης. Η Ελλάδα έχει θέσεις που βασίζονται στο Δίκαιο, ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και έξυπνη διπλωματία».

«Εμείς δεν θα σταθούμε μόνο στην μονότονη επανάληψή αυτών των αυτονόητων θέσεων της Ελλάδας. Θα προσπαθήσουμε – με προτάσεις, καινοτόμες ιδέες, με πρωτοβουλίες».

«Όπως την σκέψη που εκφράσαμε για μία ανοιχτή συζήτηση στην Ε.Ε., ακόμη και σε επίπεδο κορυφής, μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, για να ξαναβάλουμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στη σωστή βάση και να θέσουμε όλους ενώπιον των ευθυνών τους. Για να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από το Κυπριακό, ή να επικαλούνται πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η Τουρκία προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες. Αλλά και για να πάψει η Τουρκία να «τσιμπολογάει» ό,τι της αρέσει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς ανταλλάγματα, όπως πράττει σήμερα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη