17 Δεκ 2010

Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα στο Al Jazeera (Βρυξέλλες, 17/12/2010)

Δημοσιογράφος: Είναι χαρά μας που έχουμε μαζί μας – και είναι ιδιαίτερης σημασίας δεδομένων των περιστάσεων - τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα. κ. Υπουργέ, πείτε μας, πόσο
 σημαντική είναι η σημερινή συμφωνία;

κ. Δρούτσας: Είναι σίγουρα πολύ σημαντική συμφωνία. Εναπόκειται σε μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα κράτη μέλη να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και το πιο σημαντικό είναι ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διατεθειμένα να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο και στο μέλλον για να υπερασπιστούν το ευρώ και να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις μπορεί να ανακύψουν. Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα. Σίγουρα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στο μέλλον αλλά το σημαντικό είναι αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα που εστάλη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες βράδυ.

Δημοσιογράφος: Οι ηγέτες λένε ότι οτιδήποτε χρειαστεί αν γίνει θα γίνει, αλλά ήταν πολύ αποφασισμένοι ενάντια στον διπλασιασμό των δυνητικά διαθέσιμων πόρων του ταμείου έκτακτης ανάγκης.

κ. Δρούτσας: Σίγουρα, υπάρχουν ζητήματα που μπορεί κάποιοι από εμάς να ήθελαν να είχαμε ήδη κοιτάξει χθες. Ίσως δεν υπήρχε ακόμη συναίνεση πάνω σε αυτό, αλλά είναι σημαντικό ότι υπήρξε συζήτηση, μια ανοιχτή συζήτηση που έχει ξεκινήσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι πολύ σίγουρος ότι θα δούμε αυτού του είδους τα απαραίτητα εργαλεία στο μέλλον, ίσως και στο προσεχές μέλλον.

Δημοσιογράφος: Μιλήστε μας για το οικονομικό υπόβαθρο όλων αυτών γιατί έχουν πολύ μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα. Η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σημαντικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας κατά πέντε μονάδες τις τελευταίες 24 ώρες. Μας προειδοποίησαν επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί να υποβαθμιστεί η Ισπανία και ίσως και η Ελλάδα. Είναι σαφές ότι οι συζητήσεις εδώ δεν είναι απόλυτα υποθετικές, έτσι δεν είναι;

κ. Δρούτσας: Σίγουρα όχι. Οι αγορές έχουν τη δική τους ζωή. Έχουμε ίδια εμπειρία με αυτό. Αυτό που μπορώ να πω για την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι είμαστε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα. Έχουμε αναλάβει δέσμευση για τη δομή των μεταρρυθμίσεων, πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα μας. Και ανακτάμε την αξιοπιστία μας. Για μας, αυτό είναι το κλειδί, η αξιοπιστία είναι η λέξη κλειδί για την Ελλάδα. Και την ανακτούμε. Κάνουμε όλα όσα έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε και πράττουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός αξίζει να δει ότι οι θυσίες του, όλες οι θυσίες του αναγνωρίζονται από όλους.

Δημοσιογράφος: Μιας και μιλάμε για τον λαό ίσως αυτό είναι εν τέλει το δυσκολότερο πράγμα, να το πουλήσετε στο λαό σας. Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας χρονολογείται από τον Μάιο, κι όμως είχαμε πανελλαδική απεργία την Τετάρτη η οποία έληξε με βίαια επεισόδια. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, το πακέτο διάσωσης ήρθε μόλις τον Νοέμβριο. Ίσως λοιπόν τα μέτρα λιτότητα να μην είχαν χρόνο να διοχετευθούν σε γενικευμένη δημόσια οργή. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να δούμε κοινωνική αναστάτωση ανά την Ευρώπη καθώς η οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να στενεύουν.

κ. Δρούτσας: Σίγουρα, ζητάμε πολλά από τους πολίτες μας, πολλές θυσίες και στην περίπτωση της Ελλάδας: πάρα πολύ μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Αλλά είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας κατανοούν και είναι προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις. Και πάλι, η αξιοπιστία είναι για μας το κλειδί και την ξανακερδίζουμε. Κι αν μπορώ να πω μια τελευταία κουβέντα πάνω σε αυτό, είδαμε κάποιες πολύ άσχημες εικόνες από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Τη βία την καταδικάζουμε πλήρως, αλλά πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια. Πρόκειται για μεμονωμένες πράξεις που η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται και εμείς τις απομονώνουμε. Αυτή δεν είναι η πραγματική εικόνα για την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε την Ελλάδα του 2004, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί θέλω να ξαναβρεθούμε, και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να το πετύχουμε.

Δημοσιογράφος: Το ελπίζουμε, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία, κ. Δρούτσα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη