Σε λιγότερο από δέκα χρόνια θα φτάσει στο τραπέζι των καταναλωτών το πρώτο… τεχνητό κρέας. Θα πρόκειται για ένα προϊόν εργαστηρίου και όχι μέρος του σώματος ενός ζώου.
Οι προσπάθειες για την παραγωγή τεχνητού κρέατος (in vitro meat) ως πιθανό υποκατάστατο του κρέατος, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη μελλοντική χρήση του ως...
τροφή. Επιστήμονες στις ΗΠΑ, Σκανδιναβία και Ιαπωνία ήδη ασχολούνται με εργαστηριακές δοκιμές παραγωγής τεχνητού κρέατος.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα κύτταρα λαμβάνονται από ένα ζωντανό ζώο και δημιουργείται ιστός μυών στο εργαστήριο. Τα «δορυφορικά» κύτταρα, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζουν να αυξάνονται και παράγουν μύες έξω από το σώμα. Έτσι, από ένα μόνο κύτταρο θα δημιουργείται η ίδια ποσότητα κρέατος που παράγεται από χιλιάδες ζώα! Το τεχνητό κρέας δεν πρέπει να συγχύζεται με τα υποκατάστατα κρέατος που είναι χορτοφαγικά προϊόντα που παράγονται από φυτική πρωτεΐνη.
Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή χοιρινού κρέατος από το 2007. «Ήδη, έχουν δημιουργήσει χοιρινό κρέας με εμβαδό ορισμένων εκατοστών κι εργάζονται εντατικά προς τη κατεύθυνση δημιουργίας μεγαλύτερων ποσοτήτων», είπε στη PRESSa η εκπρόσωπος της διεθνούς ΜΚΟ για τα κτηνοτροφικά ζώα και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου Οργανώσεων για τα Ζώα (ΠΑΔΟΖΩ) κυρία Όλγα Κήκου. Σύμφωνα με την ίδια, αρχικά στην αγορά θα οδηγηθεί τεχνητό χοιρινό κρέας με τη μορφή κιμά και θα ακολουθήσει τεχνητό κρέας από αγελάδα, πρόβατο, γαλοπούλα και ενδεχομένως ψάρια! Η ομάδα των επιστημόνων εργάζεται για τη βελτίωση του κρέατος που μπορούν να παράγουν και πρόκειται να προσθέσουν πρωτεΐνες και σάκχαρα και ίσως και ακόρεστα λιπαρά ή ιχθυέλαια καθώς και έξτρα βιταμίνες και μέταλλα για να επιτύχουν την ίδια γεύση, υφή και άλλα χαρακτηριστικά του κρέατος. Να σημειωθεί ότι γνωστή οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων έχει ήδη ανακοινώσει αμοιβή 1.000.000 ευρώ για τον επιστήμονα που θα πετύχει την παραγωγή κρέατος!
Γιατί, όμως, η ανθρώπινη κοινότητα θα στραφεί στο τεχνητό κρέας; Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, αιτία είναι η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, καθώς η οικονομική ανάπτυξη χωρών όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης κάνει προβληματική την καλλιέργεια σιτηρών και σόγιας που προορίζονται για ζωοτροφές. Επίσης, πολλά και σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν από την εντατική εκτροφή ζώων καθώς και έντονοι ηθικοί προβληματισμοί σχετικά με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παραγωγικών ζώων. «Περίπου 67 δισεκατομμύρια ζώα θα θανατωθούν για τη διατροφή μας το έτος που διανύουμε, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια το χρόνο για τις επόμενες δεκαετίες. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας παγκοσμίως», υπογράμμισε η κυρία Κήκου.
Βέβαια, υπάρχει πάντα το ζήτημα πως θα υποδεχθεί η ανθρώπινη κοινότητα το τεχνητό κρέας. Θα το προτιμήσει; Τόσες γενιές ανθρώπων έχουν μεγαλώσει καταναλώνοντας φρέσκο κρέας, για το οποίο υπάρχει η εντύπωση πως προέρχεται από ζώα που διαβιούν ευτυχισμένα και ανέμελα στη φύση μέχρι να συναντήσουν τον… σφαγέα. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Το 90% της παραγωγής κρέατος προέρχεται από ζώα μεγάλων βιομηχανικών μονάδων. Τα χορηγούν αντιβιοτικά και ορμόνες και τα σφάζουν σε νεαρή ηλικία καθώς δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους από την αφύσικη αύξηση του βάρους τους», είπε η κυρία Κήκου.
Το ΠΑΔΟΖΩ πιστεύει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, παρόλα αυτά υποστηρίζει τις προσπάθειες παραγωγής τεχνητού κρέατος εφόσον δεν εμπεριέχουν το βασανισμό των ζώων και υπόσχονται να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρίς τα περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα που συνοδεύουν την εκτροφή ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, η περαιτέρω έρευνα θα παράγει μια εναλλακτική λύση για την καταναλωτική αγορά, σώζοντας ταυτοχρόνως τις ζωές αμέτρητων ζώων.
Η αντίδραση της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει κατατεθεί καθώς ακόμη η παραγωγή τεχνητού κρέατος βρίσκεται περιορισμένη εντός των εργαστηρίων.
pressanews.gr