2 Δεκ 2010

Ελληνική Πολιτιστική Δράση

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ΄΄Η Θεσσαλονίκη συναντά τον πολιτισμό και την Ευρώπη΄΄, διοργάνωσε η Ελληνική Πολιτιστική
Δράση, στο ξενοδοχείο HYATT.

Ομιλητές ήταν ο κ. Ανδρέας Σιδέρης – εκδότης, η κα Κατερίνα Τζαβάρα εκπαιδευτικός – συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο...
 κ. Πέτρος Καλπακίδης επιχειρηματίας – Πρόεδρος Ελληνικής Πολιτιστικής Δράσης, ο κ. Χάρης Παπαδόπουλος- Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών και ο κ. Κωνσταντίνος Μαργαρίτης – Δημοσιογράφος , Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.

Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος κα Έλενα Σαλλούστο.

Ο κ. Μαργαρίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΄΄ Πολιτισμός΄΄, που ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 400 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προάγει τον πολιτισμό και να προωθεί την ανάπτυξη της πολιτικής στο πεδίο του πολιτισμού και τελικά να ενισχύει τις κοινές πολιτιστικές αξίες με στόχο την ενδυνάμωση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα ΄΄ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ΄΄, συνέχισε ο κ. Μαργαρίτης, έχει τρείς ειδικούς στόχους:
i) την ενθάρρυνση της διακρατικής κινητικότητας των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού,
ii) την ενίσχυση της διακρατικής κυκλοφορίας των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων και προϊόντων και
iii) την ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Το σημαντικότερο όλων, κατέληξε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας, είναι ότι η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει διεκδικήσει χρήματα από το πρόγραμμα, η Ελλάδα μένει έξω από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και στην πιο κρίσιμη περίοδο της οικονομικής κρίσης, θα μπορούσαμε να είχαμε συμμετάσχει στο πρόγραμμα ΄΄ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ΄΄ να είχαμε δημιουργήσει πολιτιστική συνείδηση στη κοινωνία και να είχαμε αναπτύξει κοινές δράσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε, με την παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Σιδέρης αναφέρθηκε στη διαχρονική ανάπτυξη της πολιτιστικής φιλοσοφίας και στην αδυναμία της Ελλάδας να συγκροτήσει συγκεκριμένη πρόταση για τον πολιτισμό.

Ο κ. Καλπακίδης τόνισε την ιδιαίτερη αξία της επιχειρηματικότητας στο πολιτισμό και παρουσίασε τους άξονες δράσεις της Ελληνικής Πολιτιστικής Δράσης.

Η κα Κατερίνα Τζαβάρα έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων του πολιτισμού στην εκπαίδευση και επεσήμανε την ανάγκη μιας πιο οργανωμένης δράσης στο χώρο των εκπαιδευτικών βιβλίων.

Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις αδυναμίες του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον αποκλεισμό των αιρετών μελών από τα συμβούλια χάραξης πολιτικής για τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού, ενώ μηνύματα έστειλαν η Επικεφαλής της Κ.Ο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο τομεάρχης Πολιτισμού – Βουλευτής ΝΔ κ. Αθανάσιος Δαβάκης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη