7 Δεκ 2010

Επιχειρηματική πρόταση για συνδυασμό Ελλάδας και Ισραήλ σαν ενιαίο προορισμό σε τουριστικά πακέτα

ΣE όλους τους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνοϊσρηλινή συνεργασία, με σκοπό –όπως δηλώνει ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Aριε Mέκελ, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΞΠΡΕΣ– να δημιουργηθεί ένας πραγματικός συνεταιρισμός μεταξύ της Ελλάδας και του
Ισραήλ.
Προς την κατεύθυνση αυτή αντιπροσωπεία του Ισραήλ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, σε συνέχεια της επίσκεψης του Eλληνα υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη στην Ιερουσαλήμ, και παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση προτάσεις για συνεργασία σε μεγάλα έργα στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και λυμάτων, της διαστημικής τεχνολογίας και των επενδύσεων, ενώ τον Δεκέμβριο μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών θα επισκεφθεί το Ισραήλ υπό την αιγίδα της εταιρίας Invest in Greece, με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων.
Εξάλλου, προωθείται δυναμικά η συνεργασία των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα, με τη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων στο εξωτερικό που θα περιλαμβάνουν την Ελλάδα και το Ισραήλ ως τουριστικούς προορισμούς. Φέτος 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 200% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός αυτός μέσα στον επόμενο χρόνο. Θα θέλαμε επίσης, αναφέρει, να δούμε και περισσότερους Eλληνες τουρίστες στο Ισραήλ, ιδιαίτερα προσκυνητές στους Αγίους Τόπους.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ, δηλώνει, ο Ισραηλινός διπλωμάτης, έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μετά την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών μας, των Μπενιαμίν Νετανιάχου καιΓιώργου Παπανδρέου, και μέσα σε λίγους μήνες έχει σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτική δραστηριότητα. Αυτό το πολύ θετικό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να αξιοποιηθεί, για να αναπτυχθούν, όπως επισημαίνει, συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσουν τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, να συνειδητοποιήσουν τις πράγματι μεγάλες προοπτικές για συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Eνωσης για τη Μεσόγειο, στην οποία το Ισραήλ επισημαίνει πως στόχος της ενδυνάμωσης των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι μόνο η προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο χωρών αλλά και η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Eνωση, σημειώνει πως το Ισραήλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε. στην ευρομεσογειακή ζώνη, είναι η μοναδική χώρα εκτός Ε.Ε. που συμμετέχει πλήρως στα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της Eνωσης (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Eρευνα και Ανάπτυξη), αλλά και σε μια σειρά άλλων ενωσιακών προγραμμάτων.
Η συνεργασία της Ελλάδας και του Ισραήλ κινείται πλέον σε όρια πάνω από τα συμβατικά και με ρυθμούς ανάπτυξης που επιταχύνονται συνεχώς μέσα σε ένα στέρεο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, τονίζει ο πρεσβευτής του Ισραήλ.

• Κύριε πρεσβευτά, ποιον τομέα θεωρείτε προτεραιότητα στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, τον οποίο θα θέλατε να προωθήσετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη χώρα μας;
«Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν συγκεκριμένο τομέα που θεωρώ προτεραιότητα στις διμερείς μας σχέσεις, διότι πιστεύω ότι όλοι οι τομείς συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικοί. Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μετά την ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών μας, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιώργου Παπανδρέου. Από τότε έχει σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών μας. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες οι Eλληνες υπουργοί Τουρισμού, Επικρατείας, Εξωτερικών, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις στο Ισραήλ, ενώ την Ελλάδα επισκέφθηκαν ο υπουργός Επικρατείας και ο υφυπουργός Aμυνας του Ισραήλ. Οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν πάρει μια αμοιβαία απόφαση, να αναπτύξουν μια πολυεπίπεδη συνεργασία στα πεδία της πολιτικής, του πολιτισμού, της ασφάλειας και, φυσικά, της οικονομίας. Βέβαια, οι οικονομικές σχέσεις, αποτελούν έναν σημαντικό θεμέλιο λίθο στις διμερείς σχέσεις διότι δημιουργούν τον “κορμό” πάνω στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε το θετικό πολιτικό κλίμα στις σχέσεις μας για να αναπτύξουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσουν τις επιχειρηματικές κοινότητές μας να συνειδητοποιήσουν τις πράγματι μεγάλες προοπτικές για συνεργασία».

• Κατά την εκτίμησή σας, ποιο ποσοστό των πιθανοτήτων για την ανάπτυξη μιας γενικής διμερούς οικονομικής συνεργασίας έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα;
«Δεν θα μιλήσω για ποσοστά, αλλά σήμερα το διμερές μας εμπόριο κυμαίνεται περίπου στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Σαφώς και υπάρχει μεγάλος χώρος για βελτίωση. Γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε συνέχεια της επίσκεψης του Eλληνα υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη στην Ιερουσαλήμ, την περασμένη εβδομάδα, ήρθε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από το Ισραήλ, προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για μεγάλα έργα στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και λυμάτων, της διαστημικής τεχνολογίας και των επενδύσεων. Εντός του μήνα μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών επισκέπτεται το Ισραήλ υπό την αιγίδα της οργάνωσης Invest in Greece, που υπάγεται στην αρμοδιότητα των υπουργών Επικρατείας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, με στόχο την προώθηση των επενδύσεων. Σαφώς και μπορούμε να συνεργαστούμε σε όλους αυτούς τους τομείς προς αμοιβαίο όφελος».

• Πώς αναπτύσσεται η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού, τόσο σε σχέση με τουριστικές επιχειρήσεις όσο και με τις επισκέψεις τουριστών;
«Η συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού είναι άριστη. Εφέτος 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 200% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα σε μερικά ελληνικά νησιά υπήρξε μια αύξηση κατά 500% των Ισραηλινών τουριστών. Στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο. Χαιρόμαστε διότι αυτό μπορεί να προσφέρει εισόδημα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία στο πλαίσιο της ενισχυμένης μας συνεργασίας. Θα θέλαμε επίσης να δούμε και περισσότερους Eλληνες τουρίστες στο Ισραήλ, ιδιαίτερα προσκυνητές στους Αγίους Τόπους.
Σε ό,τι αφορά στις τουριστικές επιχειρήσεις, έχει παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση μια ιδέα για την ανάπτυξη κοινών τουριστικών επιχειρήσεων για την προώθηση τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ. Η πρόταση έχει ως στόχο όχι μόνο την αύξηση του αριθμού των Ισραηλινών και των Ελλήνων που επισκέπτονται την Ελλάδα και το Ισραήλ αντίστοιχα, αλλά και τη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων στο εξωτερικό, που θα περιλαμβάνουν την Ελλάδα και το Ισραήλ ως τουριστικούςπροορισμούς. Επίσης προβλέπει και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι η πεζοπορία, ο οικολογικός τουρισμός και η ποδηλασία, για την επέκταση της τουριστικής σεζόν».

• Σε ποια προγράμματα της Ευρωπαϊκής Eνωσης συμμετέχει το Ισραήλ;
«Οι σχέσεις Ε.Ε. και Ισραήλ είναι πολύ στενές. Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα εκτός Ε.Ε. που συμμετέχει πλήρως στα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της Eνωσης (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Eρευνα και Ανάπτυξη) και ήταν η πρώτη χώρα μεταξύ των μεσογειακών κρατών μη μελών που συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα σε τομείς όπως είναι το περιβάλλον, τα τελωνεία, η ενέργεια και η καινοτομία. Επιπλέον το Ισραήλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε. στην ευρομεσογειακή ζώνη με το συνολικό εμπόριο να ανέρχεται σε 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009. Η Ευρωπαϊκή Eνωση αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ισραηλινών εξαγωγών μετά τις ΗΠΑ, καθώς οι ισραηλινές εξαγωγές σε προϊόντα και υπηρεσίες στην Ε.Ε έφτασαν τα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009».

• Πιστεύετε ότι η Eνωση για τη Μεσόγειο είναι μια επιτυχημένη πρωτοβουλία ή είναι πολύ φιλόδοξη για να επιτευχθεί;
«Το Ισραήλ είναι ένα σημαντικό ιδρυτικό μέλος του ευρωμεσογειακού συνεταιρισμού και υποστηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. Οι στόχοι τους μπορεί να είναι φιλόδοξοι, όμως είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, που θα αφορά τη συνεργασία της Ε.Ε. και των χωρών της περιοχής. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής μόνη της. Πρέπει να εργαστούμε μαζί και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης προσφέρει ένα καλό πεδίο για μια τέτοια συνεργασία. Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να θεμελιώσουν και την ειρήνη όταν επιτευχθεί. Ουσιαστικά αυτό αποτελεί και ένα στοιχείο της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Ως ισχυρές δημοκρατίες και γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφές ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ε.Ε. για την περιοχή. Στόχος της ενδυνάμωσης των διμερών μας σχέσεων δεν είναι μόνο η προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων, αλλά και η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

• Μπορείτε να προβείτε σε μια εκτίμηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;
«Δεν είμαι σε θέση να κάνω εκτιμήσεις και να κρίνω την Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις βελτιώνονται σε μια περίοδο όπου η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κατάστασης. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι επιθυμούμε να υπάρχει αμοιβαιότητα ως προς τα οφέλη στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Δεν επιδιώκουμε απλώς να πουλήσουμε την τεχνολογία, την τεχνογνωσία ή τα προϊόντα μας στους φίλους μας στην Ελλάδα. Θέλουμε να εργαστούμε μαζί ως συνέταιροι σε έργα όπου θα γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεταφορά τεχνολογίας και εμπειριών, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα έχουν χειροπιαστά οφέλη για την ανάπτυξη των δύο οικονομιών μας. Ο στόχος είναι ένας πραγματικός συνεταιρισμός μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ».

http://www.express.gr/news/finance/391380oz_20101206391380.php3
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη