18 Δεκ 2010

Για τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης

Μια ενδιαφέρουσα κουβέντα άνοιξε μεταξύ του ιστολογίου μας (taxalia) και του εξαιρετικά ενημερωμένο αθλητικού  portal baladoros, σχετικά με την κατάσταση στο δημοσογραφικό επάγγελμα, όπως έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη.
Για να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς απέναντί σας, ξεκαθαρίζουμε ότι στο taxalia, γράφουν και επαγγελματίες δημοσιογράφοι, πάνω από 10 τον αριθμό, άλλος τακτικά, άλλος πολύ σπάνια.
Όμως δεν συμμετέχουν στη διαχείριση του blog. Απλά μας βοηθάνε, επειδή πιστεύουν ότι αυτό το blog, είναι πεδίο άσκησης ελεύθερης και δημιουργικής δημοσιογραφίας και τους ευχαριστούμε δημόσια για αυτό. Γράφουν στο taxalia, επειδή χαίρονται να γράφουν. Επειδή το γουστάρουν! Επειδή δεν τους λογοκρίνει κανείς, επειδή...
 δεν χρειάζεται να απολογηθούν σε κανέναν εργοδότη, επειδή το μέσο είναι απόλυτα δημοκρατικό.
Εμείς, οι bloggers, που κάνουμε άλλες δουλειές, δεν φιλοδοξούμε, ούτε ενδιαφερόμαστε να υποκαταστήσουμε τους επαγγελματίες. Αντιθέτως τους θαυμάζουμε, τους εκτιμούμε και τους αγαπάμε. Η δική μας δουλειά είναι ο σχολιασμός και η τοποθέτηση στα γεγονότα, από την οπτική του ενεργού πολίτη. Είναι τιμή μας που έχουμε φίλους τόσο καλούς δημοσιογράφους της πόλης, είναι τιμή μας ότι εμπιστεύονται το taxalia γιατί δεν τους πρόδωσε ποτέ, αλλά είναι και ...στεναχώρια μας, η πολύ μεγάλη κατηφόρα που πήρε το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Συζητώντας με δεκάδες δημοσιογράφους τον τελευταίο καιρό, αυτό που μας μένει είναι η αγωνία για τη δουλειά τους.
Ούτε σε αυτό τον τομέα υπάρχουν δουλειές στη Θεσσαλονίκη κι αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Οι συμπολίτες μας αγοράζουν Αθηναϊκές εφημερίδες και βλέπουν τα "πανελλαδικά", δηλαδή ...Αθηναϊκά κανάλια.
Έτσι, η προσφορά εργασίας όλο και μικραίνει κι αυτό μας θλίβει. Βλέπουμε φίλους δημοσογράφους, να ψάχνουν δουλειά και ματώνει η καρδιά μας. Όχι μόνο για τα οικονομικά προβλήματα, αλλά γιατί δεν μπορούν να κάνουν αυτό που τους αρέσει, αυτό το οποίο ονειρεύτηκαν από μικροί. Γιατί πρωτίστως η δημοσιογραφία είναι μεράκι και μετά επάγγελμα.

Γράφει λοιπόν ο baladoros την Παρασκευή 17-12-2010, στις 11.52

Από το blog taxalia πήραμε προχθές το παρακάτω σχόλιο αναφορικά με την απεργία και υποσχεθήκαμε ότι θα το κάνουμε βασικό θέμα το Σαββάτο. Όμως, κρίνουμε πως αυτό πρέπει να γίνει σήμερα. Διαβάστε λοιπόν, γιατί οι δημοσιογράφοι της πόλης, απεργούν:

"Τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν ευθέως τους εργάτες της ενημέρωσης, τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που προσπαθούν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, να τα φέρουν βόλτα στη σημερινή συγκυρία.

Με το νέο καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, προωθείται η ευέλικτη εργασία, που δεν προσφέρει στον εργαζόμενο ούτε το βασικό μισθό. Κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους όλοι όσοι αμείβονται με μισθούς πάνω από τον βασικό, αφού οι εργοδότες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, μπορούν να τους απολύσουν με μειωμένη αποζημίωση, προσλαμβάνοντας στις θέσεις τους νέους, με μισθούς πείνας.

Η κυβέρνηση προωθεί ατομικές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες ο εργοδότης θα δίνει ό,τι θέλει κι ο εργαζόμενος θα εκβιάζεται να δεχτεί. Την ίδια στιγμή, οι δημοσιογράφοι των δημόσιων μέσων ενημέρωσης (ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΔΕΠΘΕ για τη Θεσσαλονίκη), με κυβερνητική εντολή, είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μνημονίου, πήραν μειωμένο δώρο Πάσχα, ένα χαρτζιλίκι για επίδομα αδείας, έχασαν προ πολλού τα επιδόματά τους και τώρα αποχαιρετούν τον περίφημο 13ο μισθό.

Στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, οι συνθήκες εργασίας γίνονται ολοένα και χειρότερες: Στη Μακεδονία οι δημοσιογράφοι πληρώνονται με καθυστέρηση ενάμισι μήνα, τους οφείλονται, ήδη, δύο μισθοί, έχουν να γίνουν αναπροσαρμογές μισθών πάνω από 12 μήνες κι έχουν κοπεί προ πολλού υπερωρίες, νυχτερινά και επιπρόσθετα του Σαββατοκύριακου.

Στον Αγγελιοφόρο τα σκοτσέζικα ντους με το καθημερινό φύλλο συνεχίζονται, έχει κλείσει η έκδοση της Δευτέρας κι όλοι πιέζονται να τελειώνουν την εργασία τους εντός ωραρίου για να μην πληρώνει υπερωρίες η επιχείρηση.

Αδιευκρίνιστες είναι οι συνθήκες εργασίας στον Τύπο Θεσσαλονίκης, στην Αυριανή Μακεδονίας Θράκης, στα αθλητικά φύλλα (οι εργαζόμενοι σε Αθλητικά Νέα, Metrosport και Σπορ του Βορρά είναι μέσα από έναν ως τρεις μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών ακόμη και έξι μήνες) και στα free press.

Στα γραφεία των αθηναϊκών τηλεοπτικών καναλιών ο χορός των απολύσεων συνεχίζεται. Η αρχή έγινε από τον , συνεχίστηκε με μειώσεις προσωπικού στον Alpha των Γερμανών (όπου φθάσαμε στο σημείο να λέμε ότι γλίτωσαν οι υπόλοιποι γιατί οι δραστικές περικοπές έγιναν πριν την κρίση), με κατάληξη στις δύο απολύσεις του Mega, την απόλυση Χερχελετζή την... ώρα του ρεπορτάζ στον ANT1, τις απολύσεις από το TV Μακεδονία.

Στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια οι συνθήκες εργασίας επίσης είναι αδιευκρίνιστες. Είναι άγνωστο αν και πού εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στην πλειοψηφία τους απασχολούν μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ για να πληρώνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν.

Στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, το προσωπικό έχει την ίδια αξία με τη δισκοθήκη: Οι δίσκοι ροκ διατηρούνται όταν μεταδίδεται ξένο πρόγραμμα και πετιούνται όταν το ραδιόφωνο αλλάζει και μεταδίδει ελληνικές επιτυχίες. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι. Προσλαμβάνονται όταν ο ιδιοκτήτης θέλει να αποκτήσει ενημερωτικό προφίλ, απολύονται όταν ο σταθμός μετατρέπεται σε μουσικό.

Ακόμη και στο νούμερο 1 των μετρήσεων, Ράδιο Θεσσαλονίκη, οι απολύσεις ξεπέρασαν τις πέντε και δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν ότι δέχονται να εργαστούν με μειωμένες αποδοχές. Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης του μέσου σκεφτόταν να γίνει... δήμαρχος Θεσσαλονίκης και καταφέρεται κατά άλλων μέσων, από το μικρόφωνο και τη συχνότητα -κοινωνικό αγαθό- που του δόθηκε από το ελληνικό κράτος.

Για τα κρατικά ΜΜΕ τα ΄παμε παραπάνω. Να θυμήσουμε, μόνον, ότι η περίφημη δεύτερη γενιά συμβασιούχων στην ΕΡΤ3 παραμένει εκτός καναλιού, το οποίο λειτουργεί με μειωμένο αριθμό εργαζομένων και μια... τρίτη γενιά συμβασιούχων για τους οποίους το μέλλον άδηλον εστί.

Στις εφημερίδες της επαρχίας οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας γίνονται, καθημερινά, κουρελόχαρτο. Σπάνια εφαρμόζονται πλήρως. Οι δημοσιογράφοι είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν, καθώς τα μαγαζιά στα οποία μπορούν να εργαστούν είναι ελάχιστα...

Όσο για τους εργαζόμενους στα sites, εκεί δεν ισχύει τίποτα... Ό,τι θέλει ο εργοδότης -αν θέλει- κι η εργασία, φυσικά, ανασφάλιστη, με ευθύνη και των συνδικαλιστών.

Αυτή είναι η κατάσταση, για όσους αναρωτιούνται για ποιον λόγο απεργούν οι δημοσιογράφοι. Οι παχυλοί μισθοί κάποιων δεν είναι αρκετοί να ανατρέψουν το τοπίο. Φυσικά υπάρχουν δημοσιογράφοι που αμείβονται με ιδιωτικά συμβόλαια και παίρνουν πολλά. Αυτοί, όμως, δεν μπορούν να στηρίξουν την ενημέρωση..."

Και συνεχίζει ο baladoros την Παρασκευή 17-12-2010, στις 12.16

Θεωρούμε ότι τα αιτήματα των δημοσιογράφων που απεργούν, όπως περιγράφονται σε άλλη ανάρτηση είναι δίκαια και τα υποστηρίζουμε. Όχι όμως, απεργώντας από την πλευρά μας.

Ειδικά τη μέρα που στην Αθήνα έγιναν έκτροπα που δεν τα είδε κανείς παρά μόνο σε περίληψη την επόμενη μέρα, κρίνουμε ότι η απεργία των δημοσιογράφων ήταν ατυχής.

Ή τη μέρα που παίζει ο ΠΑΟΚ τον "τελικό" ή σήμερα που γίνεται η κλήρωση στην Ελβετία ΜΟΝΟ για ΠΑΟΚ και Άρη για πρώτη φορά στα Ελληνικά χρονικά.

Η απεργία τέτοιες μέρες, δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την "ελίτ" που έχει χειραγωγήσει τα Μέσα και τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Ο "Μπαλαδόρος" δεν βρίσκει κανένα λόγο να απεργήσει για τα εφταχίλιαρα μισθούς της δημοτικής τηλεόρασης, τα 250 χιλιάρικα της πρώην γενική διευθύντριας της ΕΡΤ3, για το διευθυντή της Τιβί 100 που έχει βολέψει γιο και κόρη στην ΕΣΗΕΜΘ και στο κανάλι και ο ίδιος είχε σχέση εργασίας με το κανάλι της Αγροτικής τράπεζας και είχε το θράσος να λέει ότι δεν πληρωνότανε έγκαιρα τα 4 χιλιάρικα!

Δε βρίσκουμε κανένα λόγο να απεργήσουμε για την ΕΣΗΕΜΘ που έχει π.χ. το γιο του Οραήλογλου μέλος χωρίς να έχει δουλέψει πουθενά και ποτέ στη ζωή του την ίδια ώρα που είναι υπάλληλος στη Νομαρχία, αλλά δεν κάνει μέλος τον Αβδελά γιατί είναι άνω των 40 ετών, αντίθετα έκανε το Δούκα σε αυτή την ηλικία, ενώ τη Μαρία από το Δήμο Καλαμαριάς που κέρδισε το δικαστήριο, την πήγαν και στο εφετείο.

Να απεργήσουμε για το ΜΟΝΙΜΟ δημοτικό υπάλληλο Σαμαρά που στο δήμο εργάζεται ως υπάλληλος στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρόλα αυτά είναι μέλος; Ή για τον Καπάζογλου που είναι μάνατζερ αθλητών; Έλεος!

Να κάνουμε απεργία γι΄ αυτούς που δε θεωρούν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως δημοσιογραφικά-ειδησεογραφικά, αλλά τα καλούν να απεργήσουν; Τι αντίφαση κι αυτή!

Να απεργήσουμε γι΄ αυτούς που λένε από ραδιοφώνου ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να φάνε ξύλο και κανείς από την Ένωση δεν τολμάει να τους διαγράψει;

Γι΄ αυτούς που δεν τολμάνε να εφαρμόσουν το καταστατικό όταν αφήνουν απλήρωτους τους υπαλλήλους τους;

Ή για να υπερασπιστούμε το καταστατικό που δεν επιτρέπει να γίνει μέλος όποιος έχει κρατήσεις σε άλλο ταμείο, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος έχει κρατήσεις στο ταμείο νομικών;

Εκτός κι αν πρέπει να απεργήσουμε γιατί το φασιστικό καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ, απαγορεύει να κάνεις κριτική στο δημοσιογράφο και σε... διαγράφει!

Και δεν απεργούμε για το σωματείο που αντί να σε κάνει μέλος με το που πιάνεις δουλειά, απαιτεί να περάσουνε κάποια ... χρόνια, να σε προτείνουν κάποιοι, και σε βάζουνε να περάσεις εξετάσεις! Ποιοι, αυτοί που έχουν τελειώσει το Λύκειο;

Ή να απεργήσουμε για εκείνους που μονοπωλούν τα γραφεία τύπου, έχουνε δουλειές σε κρατικές τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες περιοδικά, κοινώς τα παίρνουνε χοντρά και δεν αφήνουνε να μπει στο μισθολόγιο κανένα νέο παιδί;

Ε, όχι δα!

Για τους μόνους που λυπούμαστε ειλικρινά, είναι αυτοί τους οποίους περιγράφει η ανάρτηση που ήρθε από το μπλογκ taxalia. Αλλά δεν απεργούμε . Διότι σήμερα έχει κλήρωση για τον ΠΑΟΚ και τον Άρη από τη Νιόν…


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη