Συχνά ακούμε στη χώρα μας για τον μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, αλλά την ίδια ώρα, όπου κι αν πάμε βλέπουμε ουρές ταλαιπωρίας και αγανακτισμένους υπαλλήλους να καταγγέλουν ότι έχουν τεράστιες "ελλείψεις". Και στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν δίκιο.
Για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί. Τι μπορεί να πεί κανείς για τον....
ΟΠΑΔ π.χ.; Όποιος πηγαίναι εκεί βλέπει με τα μάτια του ότι πρέπει να δουλεύουν 20 ελεγκτές και δουλεύουν 2 !
Φταίνε οι υπάλληλοι;
ΌΧΙ. Από την άλλη, δεν μπορούμε να έχουμε 5 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους (αλλά και να είχαμε, πάλι θα ταλαιπωρούνταν οι πολίτες!)
Αυτό που φταίει, είναι ότι οι υπάλληλοι, όσοι κι αν είναι, δεν μπορούν να βγάλουν τη δουλειά, εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Λειτουργεί έτσι το δημόσιο, που όσο φιλότιμος κι εργατικός κι αν είσαι, κάνεις μια τρύπα στο νερό και κυρίως: κινδυνεύεις!, με αποτέλεσμα οι "παλιοί", να δίνουν οδηγίες στους νέους δημ.υπαλλ. και ιδίως στους φιλότιμους συμβασιούχους, για πιό "χαλαρούς ρυθμούς".
Δεν φταίνε λοιπόν οι άνθρωποι, αλλά η τερατώδης γραφειοκρατία μας, την οποία από το 1974, όλοι οι πολιτικοί έχουν στην πρώτη θέση των φλεγόντων ζητημάτων, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτε.
Ένα απλό παράδειγμα προς τους άχρηστους πολιτικούς, μπας και καταλάβουν τι πρέπει να γίνει:
Αυτές τις μέρες γίνεται χαμός στις εφορίες από ανθρώπους που δεν έχουν λάβει το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας. Γκρίνια, φασαρίες, ...χάλια.
Ένα κράτος που δεν θα ήταν γραφειοκρατικό λοιπόν, θα έδινε τη δυνατότητα εκτύπωσης του ειδοποιητηρίου μέσω διαδικτύου. Δηλαδή: δεν μου ήρθε εμένα το ειδοποιητήριο. Να μπορώ να μπαίνω στο ιντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, να βλέπω την καρτέλα μου και να εκτυπώνω το ειδοποιητήριο με το οποίο στη συνέχεια θα πάω στην τράπεζα της γειτονιάς μου και θα το πάρω. Είναι τόσο δύσκολο;
Πιό προχωρημένο ακόμη, για ακόμη λιγότερη γραφειοκρατία (για αυτούς που δεν έχουν ιντερνετ) : ας υποθέσουμε ότι δεν μου ήρθε το ειδοποιητήριο. Γιατί να πάω στην εφορία και να μην πάω στην τράπεζα, να το πληρώσω αυτοβούλως, δίνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας και τον κυβισμό; Η τράπεζα θα μου λέει: "τα τέλη σας είναι 220 ευρώ, εφόσον έχετε Ι.Χ. 1.400 κυβικά, 10 ετών". Τα πληρώνω, παίρνω το σήμα και την απόδειξη κι η τράπεζα στέλνει τις καταστάσεις ηλεκτρονικά στο ΚΕΠΥΟ, που θα περιέχουν όλους τους αριθμούς κυκλοφορίας και τα ποσά, για καταχώρηση, έλεγχο και διασταύρωση. Απλό δεν είναι;
Γιατί να τρελλαίνονται οι εφοριακοί, τις τελευταίες μέρες του χρόνου;
Αυτό το απλό πράγμα λείπει στη χώρα μας. Ο κοινός νους και οι λάτρεις του απλού. Στην Ελλάδα οι άσχρηστοι πολιτικοί, δημιουργούν πρόβλημα σε κάθε λύση, αντί να δημιουργούν λύση για κάθε πρόβλημα.
Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν διαβάζουν! Δεν διαβάζουν τις προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, των εμπειρογνωμώνων και των πολιτών. Βαριούνται να διαβάσουν! Τόσο απλά !
taxalia.blogspot.com, 24-12-2010