Ο 'Eναστρος Ουρανός
Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13-12-2010.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
18:30–19:30: Διάλεξη του Καθηγητή Χ. Βάρβογλη του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ με θέμα:
"ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ;"
Περίληψη:
Η ιδέα ότι εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε “μόνοι” στο Σύμπαν είχε διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με βάση φιλοσοφικά επιχειρήματα. Έχει όμως επανεμφανιστεί έντονα τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την αθρόα ανακάλυψη πλανητικών συστημάτων, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Στην ομιλία θα γίνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η εξίσωση του Drake, που δίνει τον αριθμό ανιχνεύσιμων νοήμονων πολιτισμών στο Γαλαξία μας, ως γινόμενο επιμέρους πιθανοτήτων. Θα γίνει σχολιασμός της εκτίμησης αυτών των πιθανοτήτων από τον ίδιο τον Drake, την εποχή που διατύπωσε την εξίσωση το 1960, και από τους σημερινούς αστρονόμους και βιολόγους, με βάση τις νεώτερες ανακαλύψεις. Τέλος θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες ιδέες για τον τρόπο δημιουργίας πλανητικών συστημάτων και για την εμφάνιση της ζωής, τουλάχιστον με τη μορφή που εμείς αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή βασισμένη στο νερό και σε ενώσεις του άνθρακα, στην επιφάνεια ενός στερεού πλανήτη. Η ομιλία θα συνοδευτεί με την παρουσίαση σχετικού οπτικού υλικού.
(Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου)
19:30-22:00: Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής
=====================================================
Καφέ της Επιστήμης
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Τρεις γενεές ανακατασκευών στο ΝΟΗΣΙΣ
Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και, όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.
Ο Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, θα συζητήσει μαζί μας για τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις που περιέχει ο Μηχανισμός, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην εξέλιξη των ανακατασκευών του Price, του Κριάρη και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Οι ανακατασκευές θα εκτίθενται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα και υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί μεταξύ 150 και 100π.Χ. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας άλλος μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. Για το λόγο αυτό, ο αστρονομικός αυτός μηχανισμός καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γραφτούν ξανά τα βιβλία για την ιστορία και την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας της Τεχνολογίας.
Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010, στις 19.00.