4 Δεκ 2010

Λογοπαίγνια...

· Στην Αγγλία οι φοιτητές εξαγριωμένοι τα σπάσανε γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να τριπλασιάσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα της χώρας.
· Στην Πορτογαλία ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων πολλών ετών, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να λάβει αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα.
· Στην Ιρλανδία τα ΜΜΕ πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης για το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας που υιοθετεί, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα.
· Στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ σιγοντάρουν τα σκληρά και αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα για ...
τη μείωση του ελλείμματος, ενώ ο κόσμος ακόμη παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις.
· Η κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω περιπτώσεων είναι ότι οι κυβερνήσεις πιέζουν ασφυκτικά τα λαϊκά στρώματα, με πρόσχημα να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα. Το πρόβλημα δηλαδή επιχειρεί να λύσει τον… εαυτό του!
· Είναι προφανές ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αναταραχή που τείνει να γίνει γενικευμένη. Σε μια αναταραχή που δε μοιάζει με καμία από αυτές που είδαμε τα τελευταία χρόνια.
· Οι πολίτες σε όλες αυτές τις χώρες αισθάνονται ότι πληρώνουν την κακοδιαχείριση από πλευράς πολιτικών. Το συναίσθημα της κοινωνικής αδικίας που αναπτύσσεται, είναι σκληρό και επικίνδυνο.
· Όσο οι πολιτικοί μας δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους, δεν κάνουν την αυτοκριτική τους και δεν ξεκινούν τις περικοπές από τους εαυτούς τους, το αίσθημα της αδικίας θα φουντώνει. Κι όλα θα κρέμονται από μια κλωστή. Μια σπίθα, μια φωτιά θα αρκεί για να ζήσουμε στιγμές αποκάλυψης.
· Η «Σπίθα» του Μίκη είναι ίσως ό,τι πιο καθαρό ακούγεται τον τελευταίο καιρό κι ας είναι η φωνή ενός 80άχρονου Έλληνα. Είναι ό,τι πιο διαυγές ακούγεται αυτόν τον καιρό στον τόπο. Περιμένουμε τα σχόλιά σας για τη στήλη και όχι μόνο… Καλημέρα, καλό κουράγιο, καλή δύναμη!
· Καλά, μπορεί ένας 90άχρονος να γεννήσει ένα κίνημα; Αυτό αναρωτήθηκε φίλος με τον οποίο κουβεντιάζαμε χθες γενικώς περί πολιτικής, σχολιάζοντας τη φωτογραφία της τελευταίας σελίδας στην «Κ».
· Λες ναι; Λες όχι; Δεν ξέρω αν έχει μεγάλη σημασία. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο 90άχρονος είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και είναι ο μόνος (ή ένας από τους ελάχιστους) που στην Ελλάδα -όπου ισχύει πλέον το «όποιος δεν υπακούσει και δεν μεταταγεί, απολύεται από τη δουλειά του»- λέει φωναχτά όσα ψιθυρίζει ο λαός, ένας λαός εμβρόντητος από την ταχύτητα με την οποία την έβαλαν στο γύψο οι σύγχρονοι κατακτητές.


· Ο Μίκης της πατριωτικής Αριστεράς και των αγώνων είναι αυτός που είπε «δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.
· Ο Μίκης είναι αυτός που τόλμησε κόντρα στην πλύση εγκεφάλου των «δελτίων των 8» να εκφράσει τον κοινό νου λέγοντας «Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες».
· Δεν ξέρω αν μπορεί ή όχι να κάνει κίνημα, σίγουρα δεν είναι γόνος, δεν είναι τζάκι, δεν έχει χορηγούς εφοπλιστές ή βιομήχανους, έχει ένα πιάνο που κι αυτό τον έχει εγκαταλείψει –υποθέτω.
· Έχει όμως ψυχή, αυτό που λείπει σήμερα από εμάς που δεν ξέρουμε από κατοχή και αντίσταση, που δεν γνωρίζουμε τι θα πει «απαγόρευση κυκλοφορίας»… Γι’ αυτό και τρώει τόσο αποκλεισμό, τόσο πόλεμο και τόση απαξίωση από τα ΜΜΕ. Γιατί λέει αυτά που λέει…
· Δεν είναι τυχαίο το εύρημα έρευνας που δείχνει ότι το 70% των Ελλήνων στην παραγωγική ηλικία βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης λόγω της οικονομικής κρίσης… («Η μάνα σου είναι τρελήηηη» και όχι μόνο αυτή πια).
· Αυτά για σήμερα. Απογοητευμένος. Καλό Σ-Κ. Καλή δύναμη.
http://gkessopoulos.blogspot.com/2010/12/freddo-2122010.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη