15 Δεκ 2010

Η πολιτική Νταβούτογλου αφήνει εκτός ΕΕ την Τουρκία

Σε τροχιά αδιεξόδου τίθεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μετά το πρώτο εξάμηνο του 2011 καθώς και το τελευταίο, ουσιαστικά, διαθέσιμο κεφάλαιο, «Ανταγωνισμός», δεν θα ανοίξει στις 22 Δεκεμβρίου 2010 επί Βελγικής Προεδρίας, αλλά θα προωθηθεί επί Ουγγρικής Προεδρίας, με την..
 προσδοκία να ανοίξει το πρώτο τρίμηνο του 2011. Πρόκειται για μι απόφαση που περιλαμβάνεται στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ και θ αποτελέσει μέρος των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής. Ο ως τώρα απολογισμός είναι πενιχρός καθώς η Τουρκία έχει ανοίξει μόλις δεκατρία κεφάλαια και έχει κλείσει μόνο ένα, από σύνολο τριάντα τεσσάρων κεφαλαίων. Τα υπόλοιπα διαπραγματευτικά κεφάλαια είναι παγωμένα, κυρίως λόγω Κυπριακού. Ειδικότερα:

Οκτώ κεφάλαια πάγωσαν τον Δεκέμβριο 2006, με κοινοτική απόφαση λόγω άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο (άνοιγμα λιμανιών προς το εμπόριο που διεξάγεται από την Κυπριακή Δημοκρατία).
Έξι κεφάλαια πάγωσαν με μονομερή απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία προσέλαβε επίσημο χαρακτήρα αφού υποβλήθηκε στα πρακτικά των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου ΥΠΕΞ τον Δεκέμβριο 2009, με δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.
Πέντε κεφάλαια πάγωσαν με μονομερή απόφαση του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος φέρεται να θεωρεί ότι συνδέονται με την απόκτηση καθεστώτος πλήρους μέλους, κάτι που δεν επιθυμεί να παραχωρήσει προς την Τουρκία. (Σημ. Το ένα εκ των πέντε αυτών κεφαλαίων «Γεωργία» είναι κοινό με τα οκτώ που πάγωσαν το 2006 με κοινοτική απόφαση λόγω Πρωτοκόλλου).
Τι περιμένουν

Υπό το φως των πιο πάνω και δεδομένης της εξάντλησης των διαθέσιμων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, οι ελπίδες ορισμένων χωρών-μελών στις Βρυξέλλες, αλλά και της Άγκυρας για αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας χώρας, στρέφονται προς δύο κυρίως κατευθύνσεις. Είτε στην επίλυση του Κυπριακού, οπότε θα ανοίξουν αυτομάτως δεκατέσσερα κεφάλαια, είτε στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, κάτι που θα αποφέρει το άνοιγμα οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να καταφύγει και στον “τρίτο δρόμο”, να προβεί δηλαδή σε συνταγματική τροποποίηση προκειμένου να ανοίξει δύο «τυπικά ελεύθερα» κεφάλαια. Την «Κοινωνική Πολιτική και Απασχόληση» και τις «Δημόσιες Προμήθειες». Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως «ουτοπία», αφού η Κυβέρνηση Ερντογάν δεν συζητά καν συνταγματική μεταρρύθμιση πριν τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου ενώ και οι δημόσιες προμήθειες αγγίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις κάτι, που καθιστά αποτρεπτική κάθε παρόμοια παρέμβαση.

Είναι λοιπόν σαφές, ότι η Άγκυρα αν επιθυμεί να αποτρέψει την παράλυση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων θα πρέπει να κινηθεί μέσα στο νέο πλαίσιο που αποφασίστηκε από τους υπεξ των χωρών-μελών της ΕΕ, παρά τις βρέτανο-σουηδικές αντιρρήσεις και προσδιορίζει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου σαν όριο για την συνέχιση των συνομιλιών.

http://e-dragoumanos.gr/?p=10042
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη