13 Δεκ 2010

Παρέμβαση Καράογλου και για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Δήλωση του Θ. Καράογλου
Αντιφατικές γνωματεύσεις δημιουργούν προβλήματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Πολλαπλά ερωτήματα δημιουργούνται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το οικονομικό ζήτημα της υπεξαίρεσης που έχει προκύψει στον Δήμο Θεσσαλονίκης, από τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα στοιχεία που
έρχονται στη δημοσιότητα, παραπέμπουν σε ένα γαϊτανάκι μεθοδεύσεων εις βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης, με απώτερο στόχο από ότι φαίνεται, όχι να δρομολογηθεί μία λύση στην οικονομική εκκρεμότητα που υπάρχει, αλλά να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη και να στιγματιστεί η σημερινή ηγεσία του Δήμου.
Απορίας άξιο είναι το γεγονός, ότι οι αντιφάσεις στις γνωματεύσεις και στους χαρακτηρισμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης, είτε ως επιτηδευματία είτε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, προέρχονται από τις ίδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, υπηρεσίες στις οποίες υπόκειται σε ελέγχους ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα των οικονομικών εκκρεμοτήτων του, όπως προκύπτουν και με την υπόθεση της υπεξαίρεσης, έκανε αίτηση για να υπαχθεί στο πρόγραμμα της περαίωσης, το αίτημά του απορρίφθηκε, γιατί σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, δεν πρόκειται για ιδιώτη, αλλά για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Ωστόσο, η ίδια υπηρεσία, στην περίπτωση εξέτασης της υπόθεσης υπεξαίρεσης χρημάτων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και των οικονομικών εκκρεμοτήτων, έκρινε ότι πρόκειται για επιτηδευματία και με βάση αυτό το δεδομένο προχώρησε στην επιβολή υπέρογκων προστίμων και προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το σύνολο των οφειλών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ενώ ενδεικτική της αντιφατικής στάσης που τηρεί η συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, είναι η απόφαση της να δεσμεύσει τον περασμένο Ιούνιο τις καταθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντάς τον ως επιτηδευματία, κάτι που λίγους μήνες μετά η ίδια υπηρεσία δεν αποδέχεται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών στη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων που χρεώθηκαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς επιβλήθηκαν με βάση το χαρακτηρισμό του Δήμου ως ιδιώτη επιχειρηματία, ενώ τώρα η ίδια υπηρεσία αρνείται τον χαρακτηρισμό αυτό και θεωρεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αποκλείοντάς τον από τις διατάξεις της περαίωσης;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διερευνηθεί η περίεργη υπόθεση χαρακτηρισμού και στη συνέχεια αποχαρακτηρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδιώτη; Προβλέπεται να αποδοθούν ευθύνες;

- Προβλέπεται να επανεξετάσουν οι αρμόδιοι φορείς την αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για ένταξή του στις ρυθμίσεις της περαίωσης, ώστε να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του Δήμου απέναντι στο Δημόσιο;




3. Εξόφληση του χρέους της Κυβέρνησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερη δημοσιότητα έχει δοθεί στην υπόθεση υπεξαίρεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, μιας υπόθεσης που έχει πάρει εδώ και καιρό τον δρόμο της δικαιοσύνης με πρωτοβουλία του ίδιου του Δημάρχου, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνοντας χρήση όλων των νόμιμων μέσων προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση και να τακτοποιήσει τις όποιες οικονομικές οφειλές του αναλογούν.
Ωστόσο, οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης προς το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μονομερείς, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχονται σήμερα στα 70 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα εκκρεμεί ακόμα η καταβολή 33,5 εκατ. ευρώ που υπεξαιρέθηκαν για τα έτη 1999-2004 από την Κυβέρνηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, 6,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του νέου δημαρχιακού μεγάρου που περιλαμβάνονται στο ΠΔΕ, και 30 εκατ. ευρώ που υπεξαίρεσε η κυβέρνηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το τρέχον έτος 2010.
Και παρά το γεγονός ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης το κράτος εξακολουθεί να χρωστάει 6,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του νέου δημαρχιακού κτιρίου, οι εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί, και το κτίριο στεγάζει πλέον υπηρεσίες του Δήμου συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση του χώρου εργασίας των υπαλλήλων, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου που μέχρι σήμερα μίσθωνε κτίρια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.
Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού δημοσίου είναι διμερείς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

- Πότε επιτέλους προβλέπεται να καταβάλει η Κυβέρνηση τις βεβαιωμένες οφειλές της προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης που εκκρεμούν εδώ και χρόνια;

- Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο συμψηφισμού της οφειλής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αυτή προκύπτει από την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από υπάλληλο, χωρίς τις προσαυξήσεις της αρμόδιας εφορίας, με τις οφειλές της Κυβέρνησης προς τον Δήμο, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις οφειλές του Δήμου;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη