21 Δεκ 2010

Γκετοποίηση του Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης από το Τμήμα Προνοίας ΠΚΜ

Αγαπητοί συντάκτες του taxalia,
θα ήθελα να φέρω στην προσοχή σας ένα θέμα που αφορά στον Δήμο Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι κοινόχρηστοι χώροι (κ/χ) εντός του Αγίου Παύλου είναι ελάχιστοι. 100 μέτρα πάνω απο το Δημαρχείο του Αγίου Παύλου υπάρχουν χαρακτηρισμένοι απο το 1973 δύο κ/χοι, ένας χώρος πρασίνου που το 1993 έγινε κ/χ στάθμευσης και μία παιδική χαρά. Η κατάσταση που επικρατεί στους εν λόγω χώρους είναι απαράδεκτη. Εκταταλελειμένα χαμόσπιτα και πρόχειρες κατασκευές...
 εμποδίζουν τη χρήση τους, ενώ σε κάποια κατοικούν υπό άθλιες συνθήκες οικογένειες που δημιουργούν προβλήματα στους περιοίκους, πέρα απο τη στέρηση των κοινόχρηστων χώρων. Οι χώροι αυτοί ανήκαν στο Υπουργείο Υγείας πριν χαρακτηριστούν κοινόχρηστοι. Έκτοτε απο τη νομοθεσία απορρέει οτι η ιδιοκτήσια των κ/χων περίερχεται στις Δημοτικές Αρχές.


Το θέμα έφτασε στο ΔΣ του Αγίου Παύλου που ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο τη διοικητική αποβολή του καταπατητή που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης καθώς δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα και επιπρόσθετα εμποδίζει την πρόσβαση στα σπίτια νόμιμων ιδιοκτητών. Η ανικανότητα του Δημάρχου όμως να αποκαταστήσει την οικογένεια σε άλλο χώρο τον οδήγησε να προσπαθήσει να ζητήσει την απόψη του Τμήματος Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), το οποίο διαχειρίζεται την περιουσία του Υπουργείου Υγειας στην ΠΚΜ, με το αίτημα να τον απεκδύσει απο την ευθύνη, καθώς δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του.

Ύστερα απο συνεννοήσεις, συμφώνησαν η Πρόνοια να πάρει την ευθύνη από τον Δήμαρχο ούτως ώστε να μην εκτελέσει τη διοικητική αποβολή και να περέμβει η Πρόνοια. Η Πρόνοια όμως θεωρεί οτι η κατάσταση επιτρέπεται να περαμένει ως έχει μέχρι να αποφασίσει οτι μπορεί να μετεγκαταστήσει τους καταπατητές, που με τους ρυθμούς τους φαίνεται να μην πραγματοποιείται ποτέ. Βλέπετε ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Το γεγονός βέβαια οτί τόσα χρόνια οι χώροι αυτοί τυγχάνουν τέτοιας μεταχείρισης και παραμένουν τόσο υποβαθμισμένοι οφείλεται στο οτι είναι κοινόχρηστοι και οι διαχειριστές τους, καμία δημόσια αρχή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Η αδιαφορία της Πρόνοιας υποβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά τις γειτονιές μας, πλήττει βάναυσα τα δικαιώματά μας, και καταδικάζει τον Άγιο Παύλο στην γκετοποίηση.
Θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε το θέμα μαζί με τις συνημμένες φωτογραφίες ώστε να καυτηριάσουμε τη συμπεριφόρα των δημόσιων υπηρεσίων και την κατάσταση εξαθλίωσης των προσωπικοτήτων μας που υφιστάμαθα ως κάτοικοι, δημότες και πολίτες.
Φιλικά,
Κίμων Μ.(ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη