2 Δεκ 2010

Πρόγραμμα καταπολέμησης Λαθρεμπορίου Καυσίμων «Ποσειδών»

Ερώτηση του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει ενημερωθεί με την ανάληψη των καθηκόντων της, από τις 15 Οκτωβρίου του 2009, ότι η Τελωνειακή Υπηρεσία έχει παραλάβει από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δύο σκάφη για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με το πετρέλαιο ναυτιλίας. Τα δύο ανωτέρω αντιλαθρεμπορικά σκάφη ήταν...
 προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε ειδική ομάδα δίωξης η οποία θα ήταν μέρος του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου της διαδικασίας των ναυτιλιακών καυσίμων και η οποία φέρει την ονομασία «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».


Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για την προετοιμασία της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πρόσληψη ναυτικών με διετή σύμβαση. Επίσης από τον Ιούλιο του 2009 είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για μετατάξεις υπαλλήλων σε θέσεις εξειδικευμένου τελωνειακού πληρώματος των δύο σκαφών, καλώντας μάλιστα υπαλλήλους από επτά μεγάλα τελωνεία της χώρας να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τη ναυτιλία και τι Ναυτικό Δίκαιο, προκειμένου εν συνεχεία να στελεχώσουν τις ομάδες των θαλασσίων ελέγχων που θα επέβαιναν στα δύο αντιλαθρεμπορικά σκάφη.


Το «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» προέβλεπε την εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών αισθητήρων στις βάνες όλων των βυτιοφόρων και πλοίων ώστε να εκπέμπουν μέσω τηλεματικής ή GPS – SMS/ GPRS σήματα για την ακριβή θέση τους κατά τον ανεφοδιασμό. Ταυτόχρονα, είχαν την δυνατότητα να καταμετρούν κατά τη ροή του καυσίμου το είδος, την πυκνότητα, και την ποσότητά του. Όλα αυτά θα ελέγχονταν από το Κέντρο Ελέγχου και τον Θάλαμο Επιχειρήσεων στην Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών.


Με απόφαση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών η λειτουργία του προγράμματος «Ποσειδών» έχει ανασταλεί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν τελικά και πότε αυτή θα ξεκινήσει. Τα δύο σκάφη παραμένουν παροπλισμένα και αφύλακτα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με αποτέλεσμα να απειλούνται από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή .


Δεδομένου ότι:


Η Χώρα μας διανύει μία εξαιρετικά δύσκολη για τα δημόσια οικονομικά περίοδο.

Η κατασκευή και μόνο των δύο αντιλαθρεμπορικών σκαφών έχει ήδη κοστίσει στο Ελληνικό Κράτος δύο εκατομμύρια ευρώ.

Τα υπολογιζόμενα οφέλη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τη λειτουργία του συστήματος είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως και θα καταργούσε ουσιαστικά το λαθρεμπόρια καυσίμων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Για ποιο λόγο έχει ανασταλεί επ’ αόριστο η λειτουργία του προγράμματος «Ποσειδών» παρ’ όλες τις διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και είχαν ως σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων ναυτιλιακών καυσίμων;



Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου 2010 Ο ερωτών Βουλευτής




Σάββας Ι. Αναστασιάδης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη