22 Δεκ 2010

Ζήλεψαν την Ελλάδα οι Ούγγροι!

Και απέκτησαν κι εκείνοι...


Πανίσχυρο ΕΣΡ!


Στον έλεγχο της κυβέρνησης τα ΜΜΕ

Νόμος που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου εγκρίθηκε στην Ουγγαρία



Με λευκό πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησαν ουγγρικές εφημερίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο
Με λευκό πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησαν ουγγρικές εφημερίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 5
Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Στα χέρια της δεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν περνά ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που ξεσηκώνει κατακραυγή εντός και εκτός της χώρας. Διατάξεις του νόμου παραβιάζουν τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης. Τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ανήμερα της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ουγγαρία...

Ήδη πριν την ψήφιση του νόμου, η επίτροπος του ΟΑΣΕ, αρμόδια για την Ελευθερία του Τύπου, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε διαμηνύσει πως εάν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί υπό την παρούσα  μορφή παραβιάζει τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης.

Άλλα στελέχη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καταγγέλλουν πως ο νέος ουγγρικός νόμος θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα.

Πανίσχυρη Αρχή ελέγχει και επιβάλει τεράστια πρόστιμα

Με το νέο νόμο, η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης θα εποπτεύει πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, τόσο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και το σύνολο των έντυπων μέσων ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.

Με συνταγματική τροπολογία κυβέρνηση Ορμπάν δίνει υπερεξουσίες στη νέα Αρχή, της οποίας ο πρόεδρος θα μπορεί -χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο- να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεών τους.

Η Αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα εάν κρίνει ότι η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ισορροπημένη, καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προσβάλλονται τα ήθη ή δεν προσφέρεται κάλυψη σε γεγονότα κοινού ενδιαφέροντος.

Τα πρόστιμα μπορεί να φθάνουν τα 950.000 δολάρια για τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας, τα 119.000 δολάρια για τις καθημερινές εφημερίδες και τους δικτυακούς τόπους, και τα 48.000 δολάρια για τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες εκδόσεις.

Επικεφαλής της Αρχής -η οποία ελέγχει ήδη από τη σύστασή της το περασμένο καλοκαίρι όλα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, Ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΤΙ)- είναι η Αναμαρία Σαλάι, που έχει διοριστεί προσωπικά από τον Βίκτορ Ορμπάν με συμβόλαιο εννέα ετών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι του κόμματός του.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε, επίσης, την ίδρυση υπηρεσίας παραγωγής ειδήσεων (του αποκαλούμενου Ιδρύματος Διαχείρισης Προγράμματος και Περιουσίας), που θα ετοιμάζει όλα τα ειδησεογραφικά και πολιτικού περιεχομένου προγράμματα για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ενώ σταδιακά θα προχωρήσει η διάλυση της ομάδας σύνταξης στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Κατακραυγή για το νόμο

Η Ένωση Ούγγρων Δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι ο νόμος «παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων τονίζει από την πλευρά της ότι τα μέσα ενημέρωσης τίθενται υπό τον έλεγχο ενός σώματος, του οποίου η νομιμότητα είναι αμφισβητούμενη. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ένωση των Γερμανών δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο νόμος είναι «ασύμβατος με τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν κατέκρινε το νέο νόμο σε συνέντευξή του στο Reuters, λέγοντας ότι η Κομισιόν πρέπει να αναλάβει δράση.

«Είναι άμεσος κίνδυνος για τη δημοκρατία. Μέχρι σήμερα ο Αλεξάντρ Λουκασένκο [πρόεδρος της Λευκορωσίας] θεωρείτο ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη. Όταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ δεν θα είναι πια έτσι τα πράγματα. Εγείρεται το ερώτημα εάν μία τέτοια χώρα είναι άξια να ηγηθεί της ΕΕ» είπε ο Άσελμπορν, αναφερόμενος στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν την Τρίτη στη Βουλή με φίμωτρα, ενώ χιλιάδες φοιτητές συμπαραστάθηκαν στους διαμαρτυρόμενους δημοσιογράφους και εκδότες διαδηλώνοντας μαζί τους στην Πλατεία Ελευθερίας στη Βουδαπέστη, μπροστά στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η δημόσια Ουγγρική Τηλεόραση.

Μόλις πριν μερικές ημέρες και εν όψει της ψήφισης του νόμου, οι ουγγρικές εφημερίδες που δεν πρόσκεινται στη δεξιά κυβέρνηση, είχαν κυκλοφορήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας με λευκό πρωτοσέλιδο, ενώ η μεγαλύτερη και θεωρούμενη ως εγκυρότερη εφημερίδα της χώρας, «Νεπτσαμπατζάκ», έχει αναγγείλει ότι θα προσφύγει στο ουγγρικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προτίθεται να προσφύγει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρωτοφανής συγκέντρωση εξουσίας

Η πρωτοφανής για ευρωπαϊκά δεδομένα συγκέντρωση εξουσίας από το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία διευρύνθηκε μετά τις δημοτικές εκλογές το Σεπτέμβριο, καθώς με τον νέο εκλογικό θρίαμβο της δεξιάς Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ελέγχει πλέον πλήρως το πολιτικό γίγνεσθαι στη χώρα του.

Είχε προηγηθεί η σαρωτική νίκη του κόμματός του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, στις οποίες αποσπώντας το 53% εξασφάλισε τη συνταγματική πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών στη Βουλή και τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνος σε οποιαδήποτε στιγμή στην αλλαγή του Συντάγματος.

Μετά τις δημοτικές εκλογές και επικρατώντας και στις 19 περιφέρειες (κομιτάτα) της χώρας, χάρη και στον αλλαγμένο στα μέτρα του εκλογικό νόμο, το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού καλύπτει πλέον το 95% των θέσεων των δημάρχων σε όλη την επικράτεια, κατακτώντας για πρώτη φορά μετά τις καθεστωτικές αλλαγές του 1989 και το αξίωμα του δημάρχου της Βουδαπέστης με τον υποψήφιό της Ιστβαν Ταρλός, ο οποίος διαδέχτηκε τον επί 20ετίας φιλελεύθερο δήμαρχο Γκάμπορ Ντέμσκι.

Ο Βίκτορ Ορμπάν έχει δεχτεί τελευταία επανειλημμένα κριτική από το εξωτερικό για μια σειρά ενεργειών του, όπως την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου παραχώρησης διπλής υπηκοότητας σε ουγγρικής καταγωγής πολίτες γειτονικών χωρών, καθώς επίσης για τις συχνές εθνικιστικές του τοποθετήσεις ή την αμφισβήτηση διεθνών Συνθηκών, όπως εκείνη του Τριανόν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη